Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 12. 2015,
19.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Renault

Petek, 25. 12. 2015, 19.10

7 let, 12 mesecev

Lahko novi renault megane ogrozi slovensko prevlado VW golfa in škode octavie?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Renault megane je oblikovno, tehnično in varnostno zdaj veliko boljši, a pušča brez podpore za pametne telefone in s nepopolnimi novostmi tudi rezerve. Bo kupcem pomembna le cena?

Bo napredek v primerjavi s predhodnikom pokazal, kako bo na kakovostno izenačenem in natrpanem trgu?

V primerjavi s predhodnikom pri meganu dileme ni. Avtomobil je postal oblikovno bistveno bolj zanimiv in vpadljiv, bolje tehnično založen ter tudi bolj varen. Zgolj tri varnostne zvezdice, ki jih je prejšnji megane dobil pri organizaciji Euro NCAP, so zdaj že bleda preteklost.

Bolj kot dokazovanje napredka, bo pomembna meganova primerjava s tekmeci. Če omenimo le najbolje prodajanega golfa, ki bo kmalu dobil prenovo, povsem novo opel astro, prenovljenega forda focusa, seat leona, peugeota 308 in tudi škodo octavio, je teh res veliko in megana čaka huda konkurenca.

Bolj od kakovosti avtomobila bo konec februarja, ko bo novi megane zapeljal na slovenske ceste – njegova karavanska izvedba sledi v drugi polovici leta –, pomembna njegova slovenska cena (navadno je nižja kot v zahodnoevropskih državah) in seznam posameznih oprem.

Če je Renault pri modelih, kot so espace, kadjar in talisman lahko računal predvsem na prodajo najbolje opremljenih različic, bodo pri meganu zelo pomembne tudi osnovne, torej njegove najcenejše različice. Megane bo torej moral postati avtomobil dveh obrazov.

Megane ni minimalističen avtomobil, ima pa nadpovprečne dimenzijske gabarite

Četrta generacija megana prav gotovo ponuja veliko. Avtomobil je postal 6,4 centimetra daljši in ima 2,5 centimetra daljšo medosno razdaljo, njegova koloteka (širša sta kar za 4,6 oziroma 3,9 centimetra) pa sta najširša v razredu.

Vpliv oblikovalca Van den Ackerja je neizogiben in ljudje so se za meganom obračali tudi v okolici Lizbone, kjer smo avtomobil v zadnjih dveh dnevih spoznavali. Oblikovno je zagotovo postal eden najbolj vpadljivih v razredu. Izstopata predvsem oblikovni zasnovi sprednjih žarometov (lahko tudi v tehnologiji LED) in zadnjih luči. Precej drzna oblika zagotovo dobro dopolnjuje za ta razred nadpovprečne dimenzijske gabarite.

Megane kajpak ni minimalističen in zato bodo kupci tisti, ki bodo ocenjevali, ali Renaultov oblikovalski oddelek pri oblikovni nadgradnji vendarle ni naredil koraka preveč.

Prvi v razredu z velikim pokončnim digitalnim zaslonom

Tehnično si novi megane osnovo deli z espaceom in talismanom, zato je od njiju tudi podedoval najpomembnejše tehnološke in varnostne elemente. Megane ima tako prvi v razredu visok pokončni zaslon na dotik, ki je tudi glavni komunikacijski kanal voznika z avtomobilom. Ta zaslon seveda ne bo del cenejših opremskih različic.

Infozabavni vmesnik R-Link 2 je ob prvem stiku morda zapleten in premalo pregleden, občasno tudi deluje relativno počasi in predvsem z vidika voznika med vožnjo premalo zanesljivo. Vseeno pa voznike, ki se ga navadijo, zadovolji s preglednostjo in tudi različnimi bližnjicami. Moti tudi plastika okrog zaslona z nekaterimi tipkami – bližnjicami. Ta rob se zdi kot neizkoriščen prostor in morda priložnost za vgradnjo še večjega zaslona v prihodnje.

Eden pomembnejših delov sistema R Link 2 je sistem multisense, ki bo zdaj tudi pri meganu uravnaval različne parametre delovanja motorja, nastavitev podvozja, trdote volanskega mehanizma in tako prilagajal avtomobil voznikovim željam.

Renault, kje je zrcaljenje aplikacij pametnih mobilnih telefonov?

Pri Renaultu so na uradni predstavitvi avtomobila v Lizboni daleč največ časa namenili prav velikemu zaslonu s sistemom R-Link 2. Ob tem pa so priznali, da ta še ni usklajen z Applovim oziroma Googlovim infozabavnim vmesnikom in da na tem področju že zaostajajo tudi za nekaterimi tekmeci. Megane bo sicer to povezljivost s pametnimi telefoni, gre se za preslikavo telefonskih aplikacij na osrednji digitalni zaslon avtomobila, dobil naknadno.

Na voljo le še petvratna izvedba, ki nudi zadovoljivo prostornost in praktičnost

V notranjosti je meganu po prvih dobrih stotih odpeljanih kilometrih težko očitati karkoli bistvenega. Ergonomija voznikovega prostora je dobra, kar velja tudi za položaj sedenja, volanski obroč in udobje Renaultovih sedežev.

V zgornjem predelu armaturne plošče najdemo mehko plastiko, kakovostna izdelava manjših elementov – v našem meganu je na primer nerodno škripal pokrovček ročice prestavnega menjalnika – pa bo še na preizkušnji.

Potniki na zadnjih sedežih imajo več prostora kot do zdaj, hvalimo tudi prostornost prtljažnika. Ta vsekakor ni tako velik kot pri citroenu C4, zato pa se lahko kosa z golfovim.

Glede prostornosti megana je treba poudariti, da bo v tej generaciji na voljo le še v petvratni karoserijski izvedbi. Prodaja trivratnega kupeja je bila do zdaj namreč tako slaba, da so ga preprosto črtali s programa.

Za Slovenijo megane tudi z bencinskim atmosferskim motorjem

Megane bo na voljo s tremi turbobencinskimi in tremi turbodizelskimi motorji, poleg tega pa bo Slovenija med tistimi državami, ki bo megana dobila tudi še s klasičnim 1,6-litrskim atmosferskim bencinskim motorjem SCe 115 (84 kilovatov). Moč štirivaljnih bencinskih motorjev sega od 74 do 151 kilovatov, pri dizelskih pa od 66 do 118 kilovatov.

Vsi motorji od začetka prodaje še ne bodo na voljo. V prvi polovici prihodnjega leta bodo na primer dosegljivi tako atmosferski bencinski motor, bencinski motor TCe 130 s sedemstopenjskim menjalnikom in najmočnejši, 1,6-litrski dizelski motor s 118 kilovati. V začetku leta 2017 bo megane dobil še dizelsko-električno hibridno različico, ki bo izkoriščala zavorno kinetično energijo.

Popolnoma električni megane za zdaj ni niti še v daljnosežnih (uradnih) načrtih Renaulta.

Štirikolesno krmiljenje 4control pozna le megane GT, ki je trenutno višek dinamičnosti

Pri motornih različicah megane pušča še veliko odprtega prostora. Poleg klasičnih izvedb ga bodo Francozi predstavili še v opremski različici GT line in kot športno naravnanega megana GT. Ta je dobil prepoznavno modro barvo (zelo podobna je tisti s peugeota 308 GT), za zdaj najmočnejši bencinski motor in tudi že dobro znano štirikolesno krmiljenje 4control.

Ta poveča lahkotnost zavijanja in okretnost med ovinki, a je njegov vpliv vendarle manj očiten kot pri daljšem talismanu. Tam je bila vožnja med ovinki bolj predvidljiva, saj štirikolesno krmiljeni megane lahko dobi nemiren zadek. Ko se pri hitrosti 80 kilometrov na uro zadnji kolesi usmerita navznoter, daje občutek "plavanja" in navidezne nepovezanosti sprednjega in zadnjega dela avtomobila.

Vozniško je sicer megane zgleden avtomobil, ki ima dovolj natančno krmiljenje, to pa na drugi strani s ceste prinaša vozniku premalo povratnih informacij.

Še eno leto bodo prodajali starega megana RS. Bo imel novi le še samodejni menjalnik EDC?

Megane GT za zdaj torej predstavlja najbolj dinamično plat avtomobila, ki ga bodo pri Renaultu tudi zaradi vpadljivega videza in nabora tehnologij izkoriščali tudi za potrebe oglaševalskih kampanj. Za zdaj še ni natančno znano, kdaj bo megane na voljo tudi v najbolj športni različici RS. Še celo leto 2016 bodo megana RS namreč prodajali v njegovi tretji generaciji, tako da bo na novega treba počakati še več kot eno leto.

Jasno je, da bo novi megane RS le še petvraten in bo predvidoma imel tudi sistem štirikolesnega krmiljenja 4control. Odprto ostaja vprašanje menjalnika – če bodo z njim ponudili le sedemstopenjski samodejni menjalnik EDC, megane GT na primer ni na voljo z ročnim menjalnikom, bo to zagotovo zamajalo njegov sloves najbolj brezkompromisne športne kombilimuzine na trgu.

Če bo le cena prava ...

Za konec torej razmišljanje na vprašanje, kdo bi bili lahko prvenstveno kupci novega megana. Mlada generacija bo v meganu bržkone pogrešala boljšo povezljivost in zrcaljenje z Appolovim in Googlovim operacijskim sistemom, najbolj dinamični vozniki pa bodo tudi čakali na različico RS. Kljub športnemu videzu je omenjeni megane GT vendarle le športni polovičnež, ki sicer ponuja solidne zmogljivosti (zaradi manjše teže je enak motor v cliu RS trophy bolj izrazit), a vseh čustev pri vožnji vseeno še ne vzbudi.

Z avtomobilom bodo zadovoljni starejši in predvsem najmanj zahtevni vozniki, ki jim bo zadoščal atmosferski bencinski motor s pripadajočo nižjo ceno. Prav tako bodo z meganom lahko zadovoljne družine z enim otrokom, saj je prostornost avtomobila in prtljažnega prostora zadovoljiva, hvalimo tudi preprostost priključkov isofix za otroške sedeže.

Kljub velikemu napredku megane za zdaj še ni dokončan izdelek

Je torej novi megane kljub velikemu oblikovnemu, tehničnemu in varnostnemu napredku (ob radarskem tempomatu in uveljavljenih asistenčnih sistemih pogrešamo le samodejno ustavljanje v sili) postal avtomobil, ki prav zaradi vseh še neizkoriščenih potencialov (različica RS, zrcaljenje Apple in Google, hibridni pogon, razpoložljivost vseh motorjev, širša ponudba sistema 4control …) deluje kot nedokončan izdelek?

Pravi odgovor bo spet pokazala predvsem cena opreme, ki bo megana Slovencem pokazala v njegovi pravi luči.

Ne spreglejte