Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 4. 2022,
18.08

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

5

Natisni članek

škoda kodiaq SUV škoda karoq Škoda

Nedelja, 10. 4. 2022, 18.08

2 leti

Prva vožnja: prenovljena škoda karoq

Hit med Slovenci: tako se pelje najbolje prodajana škoda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

5

Škoda karoq | Pri karoqu so ti žarometi prvič lahko tudi matrični. | Foto Gašper Pirman

Pri karoqu so ti žarometi prvič lahko tudi matrični.

Foto: Gašper Pirman

Ko smo pred skoraj petimi leti po Siciliji naredili prve kilometre s takrat najnovejšim Škodinim športnim terencem, smo zapisali, da so Čehi zopet izbrali pravi recept. Všečen videz, odlično izkoriščena notranjost in vrsta različnih motorjev. Nismo se motili, saj so v Sloveniji vsako leto prodali vsaj 750 karoqov in ta kompaktni športni terenec je hitro postal druga najbolje prodajana škoda pri nas. Tokrat smo na drugem koncu Evrope vozili prenovljeno izvedenko, ki še vedno sledi obstoječemu receptu, vendar vanj dodaja malenkosti, ki mu bodo pomagale ohraniti prodajni zanos.

Priznamo, glede na pretekle Škodine prenove, ki so bile v nekaterih primerih bistveno bolj obsežne, kot jih recimo delajo pri Volkswagnu, smo pričakovali več novosti pri zunanjem videzu. Zato bo na cesti težje opaziti razlike, a kot so nam pojasnili, je oblikovna sprememba ravno zaradi množičnosti in pomembnosti razreda manj drastična. Karoq mora s svojo podobo ostati opažen in kupci morajo kljub prenovi hipoma skleniti oblikovno vez s predhodnikom.

Oblikovne novosti namenjene aerodinamični učinkovitosti

Spredaj je karoq dobil ožje žaromete, ki imajo lahko matrične LED žaromete, dnevne luči so zdaj deljene, v skladu s Škodinim trenutnim oblikovalskim jezikom so prilagodili tudi zadek. Poleg klasičnih novosti v obliki novih barv in platišč je oblikovna sprememba v tej smeri končana. Predstavljajo pa te manjše spremembe precejšen doprinos k aerodinamiki, ki je izboljšana za več kot devet odstotkov, s količnikom zračnega upora 0,30. K tem izboljšavam v največji meri prispevajo aluminijasta platišča z aerodinamičnimi vstavki, daljši zadnji usmernik zraka, trikotna elementa na zadnjem steklu in nova obloga na dnu vozila.

Cene se pričnejo pri skoraj 24 tisoč evrih. Ob izbiri najbolj priljubljenega paketa bo karoq stal vsaj 30 tisoč evrov, za zelo priljubljeno izvedenko sportline pa bo prav tako treba odšteti vsaj 30 tisoč evrov. | Foto: Gašper Pirman Cene se pričnejo pri skoraj 24 tisoč evrih. Ob izbiri najbolj priljubljenega paketa bo karoq stal vsaj 30 tisoč evrov, za zelo priljubljeno izvedenko sportline pa bo prav tako treba odšteti vsaj 30 tisoč evrov. Foto: Gašper Pirman

Več manjših nadgradenj

Škodin karoq je v svojem segmentu veljal za prostorskega prvaka. S pomičnimi tremi individualnimi sedeži (doplačilo 600 evrov) in zdaj že dodobra poznanimi dodatki Simply clever je družinsko izkušnjo v primerjavi s tekmeci nadgradil in obenem po prostornosti dosegal tudi avtomobile višjega razreda. Pri Škodi se niso igrali s prostornostjo ali spreminjali namembnosti, so pa glede na prodajne izkušnje potipali na dušo ekološko usmerjenim kupcev.

Čeprav sta bila pri nas najbolj priljubljena najdražja paketa style in sportline, je pomembna novost opcijski paket notranjosti Eco. Gre za paket, ki je prvič na voljo pri karoqu in prinaša trajnostne sedežne prevleke. Izdelane so iz tekstila, ki je med drugim narejen iz recikliranih plastenk, in imajo aplikacije iz usnju podobnih materialov. Deli sedežev in nasloni za roke so odeti v mikrovlakna Suedia v ekskluzivni kavno rjavi barvi. Paket Eco vključuje tudi razširjeno ambientno LED-osvetlitev, ki je sicer na voljo opcijsko. Ta prostor za noge osvetljuje v beli barvi, sprednje in zdaj tudi zadnje vratne obloge pa v desetih barvah po izbiri.

Le redko kateri lastnik ga bo pognal na takšen teren

Dobri stari dizel ostaja, večina se sicer odloči za bencin

Tako kot pri fabii so se pri Škodi odločili tudi pri karoqu ponuditi le klasične motorje z notranjim zgorevanjem. Vsi delujejo brez pomoči elektrike in noben izmed njih ne nosi oznake hybrid. Slovenski kupci bodo izbirali med petimi motorji iz aktualne generacije EVO. Trije bodo bencinski motorji TSI in dva dizelska motorja.

Po okoliških cestah Porta smo sprva sedli za volan dizelsko gnanega karoqa. Šlo je za močnejšo različico s 110 kilovati, samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Ob izbiri tega motorja je možna samo ta kombinacija, šibkejši dvolitrski dizel z 81 kilovati pa je na voljo tudi s samodejnim sedemstopenjskim menjalnikom in brez štirikolesnega pogona.

Moramo priznati, da smo še vedno očarani nad to kombinacijo. Obilica navora, hipna odzivnost in zaradi nenehnih posodobitev tudi že zelo tih dizelski motor karoqu zelo ustrezajo. Dizelski agregat z ročnim menjalnikom in brez 4x4 je za tisočaka kot primerljiv bencinski, a po drugi strani ponuja boljšo povprečno porabo goriva. Zaradi narave cest in navsezadnje tudi zaradi številnih avtomobilov pred nami je bila vožnja večino časa umirjena, kljub temu ne moremo gledati 6,2-litrski porabi (podatek s potovalnega računalnika) v zobe. Če ne drugega, naj bo dizel prva izbira za vse tiste, ki redno zadaj vlečete še prikolico. Njegova vlečna sila je večja kot pri bencinskem motorju.

Najmočnejši bencinar že z obrisi športnika

Kar četrtina vseh prodanih karoqov je bila opremljena s paketom sportline. Gre za najbolje opremljeno različico z začetno ceno 30 tisoč evrov, mi pa smo sedli za volan najplemenitejše gnanega karoqa. Le pri sportline paketu je na voljo dvolitrski bencinar s 140 kilovati. Sparjen je s sedemstopenjskim menjalnikom DSG in navor serijsko prenaša na vsa štiri kolesa. Porazdelitev moči pogona tipa 4×4 prevzame elektronsko krmiljena lamelna sklopka šeste generacije. Je približno 0,8 kilograma lažja od predhodne različice in omogoča optimizirano učinkovitost. Ker ima zdaj integriran krmilnik, se hitreje odziva in po potrebi v delčku sekunde izključi štirikolesni pogon ali pa ga ponovno vključi.

Zadek krasijo žarometi LED, prtljažni prostor ostaja nespremenjen. Na voljo so tudi trije individualni sedeži. | Foto: Gašper Pirman Zadek krasijo žarometi LED, prtljažni prostor ostaja nespremenjen. Na voljo so tudi trije individualni sedeži. Foto: Gašper Pirman

S pomočjo plastičnih vsadkov v platiščih so uspešno izboljšali koeficient zračnega upora, posledično je manjša poraba in izpust ogljikovega dioksida. | Foto: Gašper Pirman S pomočjo plastičnih vsadkov v platiščih so uspešno izboljšali koeficient zračnega upora, posledično je manjša poraba in izpust ogljikovega dioksida. Foto: Gašper Pirman

Škoda karoq | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte