Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
15.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

promet promet kolesarji

Četrtek, 19. 5. 2011, 15.50

6 let, 6 mesecev

V enem dnevu dva hudo poškodovana v kolesarskih nesrečah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policisti so v sredo obravnavali dve prometni nesreči, v katerih sta se hudo poškodovala dva kolesarja.

Prva nesreča se je zgodila v sredo okoli pol enih popoldan, ko je 36-letna kolesarka vozila po kolesarki stezi na Ljubljanski cesti na Vrhniki, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Med vožnjo se je v ogrodje kolesa zapletla nakupovalna vrečka, zato je kolesarka padla na pločnik, skupaj z njo pa tudi otrok, ki ga je prevažala na homologiranem sedežu. Oba brez čelade Otrok se je pri padcu hudo poškodoval, zato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Tako 36-letnica kot otrok med vožnjo nista uporabljala čelade. Za otroke je čelada sicer obvezna.

Trčenje v temi Druga nesreča se je zgodila v sredo zvečer, okoli pol enajstih. 53-letnik iz okolice Lenarta je v kraju Čagona vozil v nasprotno smer, pri tem pa ni uporabljal luči. Trčil je v 18-letnega kolesarja, prav tako iz okolice Lenarta, ki prav tako ni uporabljal luči. Oba kolesarja sta se v nesreči poškodovala, starejši huje, drugi pa lažje, so sporočili s policijske uprave Maribor.

Samo v UKC Ljubljana so letos obravnavali že dobrih 700 poškodovanih kolesarjev. Poškodbe gredo o najbolj milih pa do težkih udarcev, zvinov, zlomov in celo poškodb možganov, je pojasnil Matej Cimerman s kliničnega oddelka za travmatologijo. Najpogosteje so razlogi za poškodbe prometne nesreče v mestu, mnogo je tudi poškodb pri gorskem kolesarjenju, dodaja Cimerman.

"Bodite previdni še za ostale" Za večjo varnost kolesarjev Cimerman poudarja nujnost uporabe kolesarske čelade. Poleg tega pa kolesarjem polaga na srce tudi to, da naj bodo med vožnjo "previdni še za ostale udeležence v prometu". Opozarja tudi, da se nekateri kolesarji obnašajo, kot da so na cesti sami. "Kolesarji se morajo zavedati, da so šibkejši člen v prometu. Skušajo naj predvideti poteze drugih udeležencev v prometu, zlasti avtomobilistov," pravi Cimerman, ki izpostavlja realnost "zakona močnejšega" v prometu.

Policija: Čelade naj uporabljajo tako otroci kot odrasli Na uporabo čelad opozarjajo tudi na policiji, in sicer tako pri otrocih kot pri odraslih. Hkrati policisti opozarjajo na previdnost tudi ob prevažanju različnih predmetov na kolesu, saj zmanjšujejo stabilnost kolesa in so lahko vzrok za nepredvidljive dogodke.

Ne spreglejte