Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 4. 2018,
6.32

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

DARS zastoj zastoj avtocesta avtocesta

Četrtek, 26. 4. 2018, 6.32

6 let

Umik z avtoceste: Kdaj in zakaj v nasprotno smer?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Kdaj lahko Dars skupaj s policijo omogoči umik vozil, ki so na avtocesti ujeta za prometno nesrečo, v njeni nasprotni smeri?

zastoj Logatec | Foto: Ustvarimo reševalni pas na avtocestah Foto: Ustvarimo reševalni pas na avtocestah

Zakaj je primorska avtocesta tempirana bomba #video


Ko so se pred dnevi na štajerski avtocesti pri Tepanjah verižno zaleteli štirje tovornjaki in je to za več ur zaprlo avtocesto v smeri Ljubljane, so lahko avtomobili v zastoju za nesrečo obrnili in do prvega izvoza peljali po svojem kraku v nasprotno smer. Kdaj pride v poštev tovrsten način reševanja ujetih voznikov in kakšen je varnostni postopek takega ukrepa?

Za tak ukrep mora biti avtocesta zaprta vsaj dve uri

S prvomajskimi prazniki se začenja sezona s povišano stopnjo tveganosti zastojev na slovenskih avtocestnih krakih. Predvsem na primorski in štajerski avtocesti je lahko posledica nesreče tovornjaka, teh pa tam vsakodnevno vozi več tisoč, večurni zastoj.

Kdaj so torej izpolnjeni pogoji, da bi se lahko z avtomobilom na avtocesti obrnili in peljali v nasprotno smer? Pri Darsu so nam pojasnili, da bi morali oceno trajanja zastoja oziroma zaprtja avtoceste intervencijske službe oceniti vsaj na dve uri. Ko je torej avtocesta toliko časa zaprta, lahko stečejo postopki za rešitev ujetih voznikov.

Usklajeno sodelovanje s policijo

"Najprej poskušamo pridobiti informacijo od intervencijskih skupin, koliko časa bi lahko trajala popolna zapora avtoceste. Če lahko popolna zapora zaradi reševanja in odprave posledic nesreče traja več kot dve uri, po protokolu s policijo sprožimo reševanje ujetih vozil v zastoju. To uredimo ali prek intervencijskih prehodov, ki omogočajo preusmeritev z ene polovice avtoceste na drugo, ali pa vozila, ki so v zastoju, vodimo po istem smernem vozišču nazaj do prvega priključka," so nam pojasnili na Darsu.

Tako se je pred dnevi zgodilo tudi v primeru nesreče pri Slovenski Bistrici, ko so vozila obrnila in so jih vodili nazaj do priključka Slovenska Bistrica jug. Tam sta promet, ki je prihajal iz Celja, zaustavili dve patrulji policistov in tako so vozila, ujeta v koloni, lahko varno zapustila avtocesto.

Ne spreglejte