Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 12. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

5

Natisni članek

promet promet droge varnost avtomobilov

Četrtek, 7. 12. 2017, 12.10

6 let, 4 mesece

Slovenci, avti in droge: 13 tisoč jih je vozilo pijanih, zaradi drog brez izpita 681 voznikov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

5

Alkohol in nedovoljene droge ne spadajo za volan. V ta namen nas decembra čaka poostren policijski nadzor. Kdor odkloni strokovni pregled, ostane brez vozniškega dovoljenja in mora plačati še 1.200 evrov globe. Zaradi drog je letos brez izpita ostalo že 681 Slovencev, policisti so ujeli tudi že 13 tisoč alkoholiziranih voznikov.

Najpogostejše droge med udeleženci v prometu so marihuana (89 odstotkov), kokain in amfetamini. | Foto: Reuters Najpogostejše droge med udeleženci v prometu so marihuana (89 odstotkov), kokain in amfetamini. Foto: Reuters

Decembra bodo v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu potekale številne aktivnosti Agencije za varnost prometa (AVP), policije in drugih nevladnih organizacij. Policija bo poostren nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola ali drog izvajala med 11. in 24. decembrom. Po besedah Ivana Kapuna, vodje sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, bodo nadzor izvajali po vsej Sloveniji, z njim pa želijo predvsem izvajati preventivne ukrepe proti tovrstni nevarni vožnji.

Hitri test na podlagi vzorca sline potrdi sume policista

"Preverjamo tudi gostinske lokale. Ko najdemo voznika pod vplivom alkohola, želimo priti do izvora, torej tega, kdo mu je alkohol ponudil. V prvi fazi preverjamo alkohol, šele v drugi fazi, glede na obnašanje voznika, še prisotnost drog. Na voljo imamo tudi hitre teste, ki na podlagi vzorca sline pomagajo preverjati prisotnost drog. Policist najprej pri vozniku opravi vizualni test. Če posumi na prisotnost drog, uporabi hitri test in ta lahko s precej večjo verjetnostjo nakaže prisotnost posameznih skupin nedovoljenih drog. Takrat policist odredi strokovni pregled krvi in urina, ta pa nato ovrže vse dvome," razlaga Kapun.

Policisti decembra večjega porasta voznikov pod vplivom alkohola ali drog ne zaznavajo, je pa dostopnost teh snovi precej lažja kot v preostalih mesecih leta. Letos so sicer policisti na slovenskih cestah že ujeli več kot 13 tisoč alkoholiziranih voznikov.

Igor Velov, direktor AVP: Vožnja pod vplivom alkohola ali drog mora postati družbeno nesprejemljiva, ne glede na mesec v letu.  | Foto: Igor Velov, direktor AVP: Vožnja pod vplivom alkohola ali drog mora postati družbeno nesprejemljiva, ne glede na mesec v letu. Zaradi nedovoljenih drog ob vozniško dovoljenje 681 Slovencev

Letošnja statistika s slovenskih cest je spet skrb vzbujajoča. Policisti so letos namreč opravili 2.500 hitrih testov. Na podlagi teh so odredili več kot 700 strokovnih pregledov. Kar 122 pregledov na nedovoljene droge je bilo pozitivnih, 559 voznikov pa je strokovni pregled odklonilo. Skupaj so iz prometa tako izločili 681 voznikov.

"Očitno so se sami zavedali, da bo test pozitiven, in so zavestno ostali brez vozniškega dovoljenja. Družbeno morajo alkohol in droge za volanom postati nesprejemljivi. Kdor vozi v takem stanju, ne ogroža le sebe, temveč vse udeležence v prometu. To ni njegova težava, temveč težava vseh nas," poudarja direktor AVP Igor Velov.

Lani je zaradi alkohola ali drog na slovenskih cestah umrlo 52 udeležencev prometa (41 zaradi alkohola). Huje poškodovanih je bilo skupno 219 (175 zaradi alkohola). Fotografija je simbolična. | Foto: Lani je zaradi alkohola ali drog na slovenskih cestah umrlo 52 udeležencev prometa (41 zaradi alkohola). Huje poškodovanih je bilo skupno 219 (175 zaradi alkohola). Fotografija je simbolična.

Vsako tretjo smrtno žrtev zakrivi alkohol

Po statistiki AVP in policije se v Sloveniji vsaka tretja prometna nesreča s smrtnim izidom zgodi zaradi voznika pod vplivom alkohola. Lani je zaradi alkohola ali drog na slovenskih cestah umrlo 52 udeležencev prometa (41 zaradi alkohola). Huje poškodovanih je bilo skupno 219 (175 zaradi alkohola). Ko so med udeleženci prometa izvedli anketo, jih je osem odstotkov priznalo uporabo drog in istočasno vožnjo avtomobila. Tretjina teh to počne redno. Najpogostejše droge so marihuana (89 odstotkov), kokain in amfetamini.

Marko Verdenik iz nevladne organizacije DrogArt opozarja: "Težava je tam, kjer ni alternativnih možnosti prevoza. Lažje je v Ljubljani, drugje težje. Tam se žal marsikdo tudi pod vplivom alkohola ali drog usede za volan. Na dogodkih je treba organizirati tudi varne prevoze, to velja za organizatorje zabav, lastnike klubov. Prav tako tudi za sistemsko raven, občine bi morale zagotoviti javni prevoz tudi v nočnem času."
Ne spreglejte