Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
22. 3. 2019,
4.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,29

39

Natisni članek

policija meritve hitrosti avtocesta avtocesta DARS

Petek, 22. 3. 2019, 4.02

5 let, 1 mesec

Slovenska policija: Zakonskih ovir za sektorski nadzor hitrosti ni

Nov nadzor hitrosti za Nemce nezakonit, za Slovence ne

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,29

39

sektorji povprečna hitrost | Dars in policija sta že določila sektorje za merjenje povprečne hitrosti, a za zdaj tega ne omogoča prekrškovni zakon. | Foto DARS

Dars in policija sta že določila sektorje za merjenje povprečne hitrosti, a za zdaj tega ne omogoča prekrškovni zakon.

Foto: DARS

Medtem ko v Sloveniji policija čaka na spremembo prekrškovnega zakona in začetek sektorskega nadzora nad povprečnimi hitrostmi na avtocestah, so v Nemčiji pilotni projekt takega nadzora ustavili zaradi njegove nezakonitosti in celo neustavnosti.

Avtomoto Divjati po avtocesti ali ne? To je lekcija mnogim voznikom. #video

Sektorsko merjenje hitrosti je policija na slovenskih avtocestah že napovedala. Po uspešnem pilotnem projektu skozi predore pri Trojanah bodo morda že letos enak način nadzor vpeljali tudi na drugih krakih avtoceste. Zapletlo se je sicer pri spremembi prekrškovne zakonodaje, ki bi se morala spremeniti in poenostaviti postopke. To je bil neposredni pogoj policije, da v tako ureditev nadzora hitrosti na avtocestah sploh privoli.

Sodba Nemcev: Zakonske osnove za samodejno zbiranje informacij ni

Pred dvema mesecema so podoben pilotni projekt sektorskega merjenja hitrosti začeli tudi Nemci, in sicer na avtocesti B6 mimo Laatzna pri Hannovru. Do zdaj so tam ujeli 141 prehitrih voznikov. Po uspešnih testiranjih so nameravali podoben sistem meritve vpeljati tudi na drugih delih avtocest v Nemčiji.

Toda po zadnji odločitvi administrativnega sodišča v Hannovru so radarske naprave hitro izklopili. Sodniki so ugotovili, da je sektorski način merjenja hitrosti ni v skladu z nemškim zakonom. Sistem namreč beleži registrske oznake vseh vozil, ne le tistih, ki bila prehitra, s tem pa krši zakonodajo. Tak način zbiranja informacij je po mnenju sodnikov protiustaven. Pri tem so dodali, da nemška zakonodaja nima pravne osnovne za sistem samodejnega zbiranja podatkov.

sektorji povprečna hitrost
Avtomoto Že letos nova merjenja hitrosti na slovenskih avtocestah? #video

Slovenija ostaja med evropskimi državami, kjer na avtocesti velja splošna omejitev hitrosti na 130 kilometrov na uro. | Foto: Gregor Pavšič Slovenija ostaja med evropskimi državami, kjer na avtocesti velja splošna omejitev hitrosti na 130 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Kaj pravi zakon v Sloveniji?

V Sloveniji po mnenju policije ni zakonskih dilem, ali bi sektorsko merjenje povprečnih hitrostih lahko vpeljali. Sistem na Trojanah je fotografiral vozilo na začetni in končni točki merjenja. Fotografijo vozila in registrske oznake je shranil le v primeru prekrška.

"Zakon o nalogah in pooblastilih policije v 3. odstavku 113. člena dovoljuje uporabo tehničnih sredstev za ugotavljanje prekoračitev povprečnih hitrosti na cestnih odsekih. V istem odstavku v nadaljevanju sledi zakonska norma, da se posnetki, ki ne bodo uporabljeni za dokazovanje prekrškov in kaznivih dejanj ter identificiranje kršitev oziroma storilcev, brišejo takoj, ko je to mogoče, najpozneje pa v 30 dneh od njihovega nastanka," o morebitni dilemi, ali tudi v Sloveniji podobno kot v Nemčiji manjka zakonska osnova za sektorsko merjenje hitrosti, razlagajo na slovenski policiji.

Shranili bodo le fotografije prehitrih vozil

Ob tem dodajajo, da bo v morebitnem javnem naročilu postavljena zahteva, da sistem shrani in izvozi le fotografije vozil, pri katerih je bila ugotovljena prekoračitev povprečne dovoljene hitrosti, preostale kršitve pa se brišejo takoj oziroma znotraj sistema takoj po koncu meritve - upravljavec sistema do njih ne more dostopati.

"Tako se vzpostavlja enaka praksa kot pri klasičnih merilnikih hitrosti, kjer sistem shranjuje le fotografije vozil, ko je bila prekoračena hitrost," dodajajo na policiji.

Ne spreglejte