SiolNET. Avtomoto Promet
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preboj: zakonsko bodo dovolili električne skiroje

0,25

termometer

Volkswagen streetmate cityskater
Tudi Volkswagen je razvil svoj električni skiro cityskater. Ta doseže hitrost 20 kilometrov na uro in ima 15 kilometrov dosega. Foto: Volkswagen

Nemci so sprejeli spremembe prometne zakonodaje, ki bo v bližnji prihodnosti dovolila uporabo električnih skirojev in skuterjev.

rolka kolesarji Avtomoto Neživljenjski zakon, ki ga ni mogoče izvajati

Zakonodaja v večini evropskih držav je na področju novih oblik mobilnosti še zelo nedorečena. Kot smo poročali, po črki zakona uporaba tako imenovanih "posebnih" prevoznih sredstev (skiroji, rolke, rolerji …) tudi v Sloveniji ni dovoljena. Kdor bi se z njimi rad vozil po kolesarskih stezah ali pločnikih, ne sme preseči hitrosti pešca. Z električnim skirojem na drugi strani ni dovoljeno zaviti niti na cesto med avtomobile.

Zakonodaja bo sledila spremembam na trgu mobilnosti

S podobnimi prevoznimi sredstvi, ki jih poganja elektromotor, pa se odpira zelo velik trg. Samo evropski trg je po podatkih Bloomberga že pritegnil za 150 milijonov dolarjev naložb v taka mala prevozna sredstva, ki so namenjena predvsem mobilnosti v mestih.

Mogoče jih je zložiti in pospraviti v prtljažnik avtomobila ter z njimi poskrbeti za premagovanje zadnjega kilometra do službe ali za najrazličnejše opravke. V ZDA so podjetja s tega področja še naprednejša in naložbe ustrezno boljše kot do zdaj v Evropi.

Nemčija je postala naslednja država, ki bo legalizirala uporabo električnih skirojev in tudi skuterjev. Z njimi se bo dovoljeno voziti s hitrostjo največ 20 kilometrov na uro, starostno mejo pa bodo postavili pri 14 letih. Sprememba zakonodaje bi lahko začela veljati že prihodnji mesec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin