SiolNET. Avtomoto Promet
4,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Obetajo se spremembe cestninjenja v Evropi - nekoč tudi za avtomobile?

"Plačaj, kolikor prevoziš": utopija ali udarec po žepu Slovencev? #video

4,35

termometer

Evropski parlament plačevanje cestnin zapoveduje tovornim vozilom, kombijem in minibusom, za osebne avtomobile bodo morali v Sloveniji uvesti tudi dnevno vinjeto. Enotni sistem cestninjenja "plačaj, kolikor prevoziš" po mnenju Darsa še dolgo ne bo realen.  

vinjeta 2019 Avtomoto Poziv proti direktivi EU: so vinjetam res šteti dnevi?

Po včerajšnjem sklepu Evropskega parlamenta bodo vozniki tovornih vozil z maso nad 2,4 tone od leta 2023 cestnino plačevali glede na dejansko prevoženo razdaljo. Leta 2027 se bodo tej skupini pridružili še kombiji in minibusi. Del predloga je tudi prihodnje cestninjenje za osebne avtomobile, za katere pa za zdaj poslanci zahtevajo dodatne kratkotrajne vinjete in zgornjo mejo cene kratkotrajnih vinjet.

Dars: Enotnega sistema cestninjenja po prevoženi razdalji še ne bo

V Sloveniji smo bili letos priča podiranju cestninskih postaj in vzpostavitvi sistema elektronskega cestninjenja za tovornjake. Kako realna so predvidevanja in bojazni, da bi čez nekaj let podobne sisteme imeli tudi za vse osebne avtomobile in bi voznik cestnino plačal glede na dejansko prevoženo razdaljo?

Dars je kot upravitelj omrežja slovenskih avtocest in hitrih cest prepričan, da enotnega sistema cestninjenja v Evropi še dolgo ne bo. To prepričanje črpajo iz dejstva, da so danes sistemi obračunavanja cestnin oziroma vinjet v Evropi zelo različni. Za spremembe in poenotenje je potreben čas, predvsem pa politični konsenz.

zastoj, avtocesta Novice Evropski poslanci podprli predlog plačevanja cestnine po dejansko prevoženi razdalji

Evropska unija bo v prihodnje za osebne avtomobile zahtevala tudi vinjete za obdobje, krajše od enega tedna. Evropska unija bo v prihodnje za osebne avtomobile zahtevala tudi vinjete za obdobje, krajše od enega tedna. Foto: DARS/zajem zaslona Sistem "pravičnega" cestninjenja bi voznike močno udaril po žepu

Pri Darsu so tako prepričani, da bi bilo enotno cestninjenje po prevoženi razdalji nesmotrno. To velja tako zaradi količine prihodkov od cestnin kakor tudi zaradi visokih stroškov obvladovanja takega sistema. To bi se lahko spremenilo šele takrat, ko bi imeli na ravni EU enotna pravila cestninjenja in bi bili vsi avtomobili na poti prek Slovenije opremljeni s posebno napravo (OBU oz OnBoard Unit) za obračun cestnine glede na prevoženo razdaljo.  

"Če bi namreč morali vsi uporabniki za plačevanje naših avtocest pridobiti našo napravo OBU, bi to za občasne uporabnike pomenilo, da bi strošek OBU in postopkov, ki so povezani z njegovo izdajo, lahko bistveno presegel višino pobrane cestnine. Upoštevati je namreč treba, da imamo razmeroma kratko avtocestno omrežje in da so nekateri s tranzitom najbolj obremenjeni odseki še toliko krajši (npr. Šentilj–Gruškovje, Škofije–Koper ...). Pri cestninjenju po prevoženi razdalji bi bilo na njih mogoče pobrati bistveno manj cestnine, kot je zdaj z vinjetami," pojasnjujejo na Darsu.

Kaj so včeraj sklenili poslanci Evropskega parlamenta?

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, bo morala biti cestnina za vsa tovorna vozila, težja od 2,4 tone, v primeru potrditve direktive od leta 2023 obračunana glede na dejansko prevoženo razdaljo. Za tovorna vozila, lažja od 2,4 tone, in minibuse bo to veljalo od leta 2027.

Da bi spodbudile uporabo do okolja prijaznejših vozil, bodo morale članice višino cestnine prilagoditi izpustom ogljikovega dioksida iz posamezne skupine vozil.

Predlog se nanaša tudi na kratkotrajne vinjete za osebne avtomobile. Da bi zaščitili tuje voznike, ki so na določenem območju le občasno, predlog predvideva zgornjo cenovno mejo za takšne vinjete. Poleg tega bodo morale biti kratkotrajne vinjete na voljo tudi za en dan in za en teden, predlagajo poslanci.

Dars je letos porušil večino starih cestninskih postaj ob slovenskih avtocestah. Dars je letos porušil večino starih cestninskih postaj ob slovenskih avtocestah. Foto: Gregor Pavšič

Na slovenskih avtocestah letno tri milijone občasnih uporabnikov

Na naših avtocestah je po njihovih podatkih letno vsaj tri milijone občasnih uporabnikov. Stroški opreme OBU bi bili izjemno visoki, prav tako bi postopki pomenili resno oviro in omejevanje pretočnosti. Po drugi strani je ravno zaradi zagotavljanja prostega pretoka oseb treba za občasne uporabnike zagotoviti tudi možnosti cestninjenja brez OBU. Portugalska ima na primer kar štiri dodatne mogoče načine, ki omogočajo cestninjenje brez OBU, in vsaka od teh shem dodatno povečuje stroške obvladovanja sistema.

Dars svari: Promet bi se lahko preselil na vzporedne ceste v slabem stanju

"Nedvomno bi v primeru, ko bi začeli osebna vozila cestniniti po prevoženi razdalji, to za domače pogoste uporabnike pomenilo bistveno povečanje stroškov cestnine na leto. Dejstvo je, da vinjete nadpovprečno obremenijo občasne uporabnike in so ugoden način plačevanja cestnine za pogoste uporabnike. Pri tem je treba upoštevati, da se je od uvedbe vinjet promet osebnih vozil na naših avtocestah bistveno povečal. Ker se je strošek cestnine rednim uporabnikom zmanjšal in postal sprejemljiv za dnevno uporabo, bi ponovna uvedba cestninjenja po prevoženi razdalji pomenila, da bi se promet delno znova preusmeril na vzporedno omrežje, ki je, kakor je znano, v pomembnem deležu v zelo slabem stanju. To bi zagotovo vplivalo na prometno varnost," dodajajo pri Darsu.

Glede na to, da se veliko slovenskih državljanov dnevno vozi na delo v večja mesta, bi uvedba cestninjenja po prevoženi razdalji za vse njih pomenila večkratno povečanje letnega stroška cestnine in s tem neposredno vplivala na njihov gmotni položaj, zato je realno pričakovati, da se s takim načinom cestninjenja ne bodo strinjali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 73
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin