Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
13.05

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šolsko leto promet promet otroci

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 13.05

1 leto, 8 mesecev

Kmalu bodo na cesti tudi otroci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novo šolsko leto se nezadržno bliža in s tem tudi čas, ko bodo naše ceste preplavili otroci, zato imate starši še dober teden časa, da otroka seznanite z varnimi koraki v svetu prometa.

Policisti staršem svetujejo, naj svoje otroke že v zgodnjem otroštvu pravilno seznanijo z varnim ravnanjem in obnašanjem v prometu, predvsem pa varnim prečkanjem ceste in nevarnimi mesti, ki otroke čakajo na poti do šole.

Otrok naj se poti do šole nauči na pamet Policisti menijo, da morajo otroci pot do šole znati na pamet, na tej poti pa mora otrok poznati barve na semaforju in njihov pomen, ustaviti se mora na robu ceste in se pred prečkanjem s pogledi prepričati, da ima prosto pot.

Otrok mora vedeti tudi, da najkrajša pot ni vedno najvarnejša, zato naj na svoji poti izbira označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode. Če ceste ni, naj pravilno hodi po pločniku ali ob robu ceste.

Prvošolci in drugošolci v šolo s spremstvom Znano je, da morajo imeti mlajši otroci na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov tudi spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce, vendar morajo starši to dovoliti. Sicer pa so lahko spremljevalci tudi otroci, starejši od deset let, in mladoletniki, če to dovolijo otrokovi starši, skrbniki oziroma rejniki.

Otroci v prvem in drugem razredu osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico, v vozilih pa morajo biti pripeti, kar je sicer obvezno na vseh sedežih v vozilu. Pri tem je pomembno, da mora biti otrok, manjši od 150 centimetrov, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren njegovi telesni masi.

Otroci naj iz vozila vedno izstopajo na strani, kjer je pločnik V vozilu, ki nima varnostnih pasov, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, starejših otrok in otrok, manjših od 150 centimetrov, pa ni dovoljeno voziti na sprednjih sedežih. Varnostni pas vedno uporabljajte tudi starši, saj otroku s tem dajete dober vzgled.

Otroci naj v avto vstopajo in izstopajo na pločnik, če je to mogoče, zlasti pa na takih mestih, kjer otrok ne more iz avta takoj steči na cesto. Mlajšega otroka morate starši iz vozila vzeti sami.

Če se bo otrok v šolo vozil s kolesom, mora vedeti, da lahko kolo samostojno vozi šele, ko je star osem let in ima kolesarsko izkaznico – brez kolesarskega izpita lahko otroci med 6. in 14. letom kolo vozijo samo v spremstvu polnoletne osebe.

Previdno tudi na kolesu Otrok kolesar mora voziti po pravilni strani ceste in v pravi smeri vožnje, po kolesarski stezi, če je ni, pa čim bližje desnemu robu ceste. Predvsem mora kolesariti varno, kar pomeni, da ne spušča rok s krmila, ne vozi po zadnjem kolesu, ne vijuga po poti ter med kolesarjenjem ne telefonira in ne posluša glasbe. Hkrati mora upoštevati pravila o prednosti, prehitevanju, varnostni razdalji in hitrosti. Voziti mora ustrezno opremljen in do 14. leta pravilno uporabljati zaščitno čelado.

Uporaba prevoznih sredstev, kot so rolerji, skiroji, rolke, je pogojno dovoljena na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in v območjih umirjenega prometa, opozarjajo na policiji.

Pogojno zato, ker uporabniki posebnih prevoznih sredstev s svojo udeležbo ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev, način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.

Na otroke morajo paziti vsi udeleženci v prometu Zato naj otroci zelo pazijo, uporabljajo pa naj vsaj osnovno zaščitno opremo, kot je na primer čelada. Nevarnost lahko zanje predstavljajo zlasti slabo vreme, mokri pločniki ali kolesarske površine, gost promet in ovire na cesti.

Na cesti morajo na otroke zelo paziti tudi drugi udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, ki naj vozijo varno, po omejitvah, v okolici vrtcev in šol še počasneje, otrokom pa naj vedno omogočijo varno prečkanje ceste. Pravočasna ustavitev vozila bo veliko lažja, če bodo vozniki najmanj dosledno upoštevali omejitve hitrosti in jo povsod prilagodili razmeram na cesti.

Vozniki naj ne zanemarijo še pravil o ustavljanju in parkiranju, saj s temi nepravilnostmi, ki jih je v okolici vrtcev in šol običajno precej, ovirajo in ogrožajo otroke, še opozarjajo na policiji.

Ne spreglejte