Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,93

6

Natisni članek

zimske gume vulkanizerstvo nasvet

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Sneg na cestah: Težave na primorski avtocesti, kje potrebujemo zimsko opremo? #foto #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,93

6

Nekatere slovenske ceste je zjutraj pobelil sneg in tam je že obvezna tudi ustrezna zimska oprema. Največ težav je na primorski avtocesti, ki je bila pri Razdrtem dolgo časa zaprta zaradi zdrsa tovornjaka. Avtocesta je zdaj ponovno odprta, odprta je tudi vzporedna regionalna cesta. Na štajerski avtocesti je med Celjem in cestninsko postajo Vransko v smeri Ljubljane gost promet z zastoji.

Zaprta avtocesta pri Razdrtem. (foto: Tilen Mušič) | Foto: Zaprta avtocesta pri Razdrtem. (foto: Tilen Mušič)


Preberite še:

Hude poplave na Obali #video

Dele Slovenije zajelo sneženje #foto #video


Ponedeljkovo jutro v snežnih razmerah

Zaradi sneženja do nižin so na avtomobilih ponekod že obvezne ustrezne zimske gume. Datumsko zapovedani začetek uporabe zimske opreme bo sicer napočil šele v sredo (15. november), če se sneg oprijema cestišča, pa je zimska oprema obvezna ne glede na datum. Kdor je nima, tvega vsaj 40 evrov globe. Če zaradi tega ovira promet, lahko globa znaša 500 evrov.

Zastoj na primorski avtocesti pri Razdrtem. Tam je zdrsnil tovornjak, avtocesta proti Kopru je zaprta. (foto: Gregor Vouk). | Foto: Zastoj na primorski avtocesti pri Razdrtem. Tam je zdrsnil tovornjak, avtocesta proti Kopru je zaprta. (foto: Gregor Vouk).

Utrinki kaosa na primorski avtocesti:


To so najboljše zimske gume za letošnjo zimo


Zasnežena jutranja cesta na Brezovici pri Ljubljani. | Foto: DARS/zajem zaslona Zasnežena jutranja cesta na Brezovici pri Ljubljani. Foto: DARS/zajem zaslona

Na štajerski avtocesti je med Celjem in cestninsko postajo Vransko v smeri Ljubljane gost promet z zastoji. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je 15-kilometrski zastoj nastal zaradi izločanja tovornih vozil, ki pa se je že zmanjšal

Zastoji so tudi na ljubljanski severni in zahodni obvoznici proti Primorski do cestninske postaje Log in na dolenjski avtocesti med Trebnjem - zahod in Bičem proti Ljubljani.

Zaradi močne burje je na primorskih cestah promet omejen za različne kategorije tovornih vozil. Močan veter ovira promet tudi na gorenjski avtocesti med priključkoma Lesce in Jesenice vzhod.

Na prelazih Predel, Ljubelj, Korensko Sedlo in Radlje je obvezna zimska oprema, čez Jezersko ter na cesti na Pokljuko pa verige. Cesti Mojstrana-Vrata ter čez prelaz Vršič sta zaprti. Na cestah Razdrto-Manče ter Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič velja prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike.

Folk je zmešan. Primorska avtocesta 😯😕 #ceste #vreme pic.twitter.com/disXodDbun

"Sneg preseneti voznike in ne cestarjev"

Na Severnoprimorskem je začelo snežiti že v nočnem času, zato Cestno podjetje Gorica (CPG) začelo plužiti že okrog treh, je za STA povedal vodja vzdrževanja pri CPG Vanči Premrl. Snežne razmere so tudi na cestah Notranjske in Brkinov, zaradi zdrsov tovornjakov je še vedno zaprta primorska avtocesta.

"Normalne zimske razmere so to, nanje smo bili dobro pripravljeni," je dejal in dodal, da so pred začetkom zimske sezone nabavili 7000 ton soli, v januarju pa pričakujejo še dodatnih 5000 ton soli.

Večjih težav zaradi snega in burje ni bilo, na Ajševici so morali s ceste odstranjevati le dve podrti drevesi, pa je povedal Vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Zasnežena je tudi Notranjska in del južne Primorske, je za STA povedal vodja vzdrževanja na CPK Karlo Šturm, sneži vse od Kozine proti notranjosti Slovenije, na Postojnskem, v Brkinih, območju Blok in Loške doline. Sneg se oprijemlje cestišča, višina snežne odeje pa je različna, vendar največ do desetih centimetrov.

"Naše plužne in posipalne enote so na terenu. Težave predstavljajo predvsem vozila, ki se na cestah ustavijo zato, ker nimajo zimske opreme. Prvi sneg preseneti voznike, ne pa cestarjev," je še dejal Šturm.

Na prvi sneg so bile v pripravljenosti njihove plužne enote, trenutno jih je na cestah 16. Splužene so bile že vse regionalne ceste in nekatere lokalne, vendar še naprej sneži, tako da je potrebno nenehno pluženje.

Razmere v živo

Sneg povzroča težave tudi na Hrvaškem

Tudi na Hrvaškem slabo vreme povzroča preglavice v prometu. Zaradi močnega vetra je za tovorna vozila zaprta avtocesta, ki povezuje obalo in notranjost države. V hribovitih predelih sneži, zato je tam obvezna zimska oprema, drugod pa so ceste mokre zaradi dežja. Promet upočasnjujejo tudi vozila zimske službe, ki plužijo zasnežene ceste.

Odseka med Svetim Rokom in Maslenico na avtocesti proti Dalmaciji ter med Kikovico in Bosiljevom na avtocesti Reka-Zagreb sta odprta samo za osebna vozila, tako kot nekatere državne ceste na območju Gorskega Kotarja in Like, je poročal hrvaški avto-klub.

Kot so dodali, je zaradi močne burje za ves promet zaprta jadranska magistrala med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno. Veter piha s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, do konca dneva pa pričakujejo, da se bo burja še okrepila.

V Gorskem Kotarju je do zdaj zapadlo približno deset centimetrov snega, vremenoslovci pa so napovedali, da bo do konca dneva ponekod tudi do 70 centimetrov snega. Sneži tudi na območju Karlovca, nekaj centimetrov snega je zapadlo tudi na Zagrebški gori.

Kaj ob zimskih razmerah svetujejo policisti

- Hitrost vozila zmanjšajmo ter jo prilagodimo razmeram in stanju vozišča.

 - Povečajmo varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami.

 - Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.

 - Ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.

 - Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila.

 - Vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.

 - Bodimo še posebej pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.

- Računajmo na daljši čas potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno. Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembne vozniška kultura, etika in solidarnost.

Ceste so bile zjutraj precej zasnežene v okolici Logatca. | Foto: Ceste so bile zjutraj precej zasnežene v okolici Logatca.

Jutranje razmere na primorski avtocesti na cestninski postaji Log pred Ljubljano. | Foto: DARS/zajem zaslona Jutranje razmere na primorski avtocesti na cestninski postaji Log pred Ljubljano. Foto: DARS/zajem zaslona

Regionalna cesta med Logatcem in Vrhniko | Foto: DARS/zajem zaslona Regionalna cesta med Logatcem in Vrhniko Foto: DARS/zajem zaslona


Nekateri morajo za komplet zimskih gum odšteti več kot štiri tisočake

Zimsko opremo sestavljajo gume z oznako M+S, ki morajo imeti vsaj tri milimetre profila. Dovoljeno je imeti tudi kombinacijo letnih gum in ustreznih verig.

Kot kaže spodnja fotografija, je zimska oprema tudi del visokozmogljivih športnih avtomobilov. To so gume za porsche 911, ki imajo dimenzijo 233/30 R20. Prodajalci ponujajo tudi še večje dimenzije podobnih zimskih gum, za katere so specializirani pri Pirelliju in Continentalu. Zgolj za primer: ena Pirellijeva guma 325/55 R22 za štirikolesno gnane športne terence stane okrog 1.100 evrov, komplet štirih pa torej skoraj 4.500 evrov.

Zimske gume za porscheja 911 | Foto: Gregor Pavšič Zimske gume za porscheja 911 Foto: Gregor Pavšič

Je nekaj let stara, toda nerabljena zimska guma še varna?

Vpliv za več kot 50 odstotkov zmanjšanega profila (štiri milimetre in manj) smo na mokri podlagi že pokazali. Ena od glavnih polemik ostaja dilema o starosti zimskih gum. Prodajalci so pogosto presenečeni, ko želijo vozniki le nekaj dni ali tednov stare gume. Starost gume dokazuje oznaka DOT oziroma njene zadnje štiri številke, ki označujejo mesec in leto izdelave. Tudi neuporabljeno novo gumo so v tovarni izdelali že pred nekaj meseci.

Vulkanizerji pravijo, da je guma ob pravilni hrambi lahko stara tudi od štiri do šest let in še vedno varna. Na trgu je mogoče dobiti nekaj let stare gume, ki so še neobrabljene, voznik pa jih lahko dobi za bistveno nižjo ceno. Pred nakupom mora torej preveriti le način skladiščenja.

Kako izmeriti profil gume?

Brez posebne opreme je globino profila težko izmeriti. Preprost trik predvideva preizkus s kovancem za dva evra. Nekatere gume imajo v kanalu tudi poseben indikator, ki označuje približno polovico obrabljene gume. Zakonske zahteve o minimalnem profilu se med evropskimi državami precej razlikujejo. Pri avtomobilu s sprednjim pogonom so sprednje gume predvidoma bolj obrabljene od zadnjih. Priporočeno je, da so gume na vseh štirih kolesih približno enako obrabljene. To v kritičnih razmerah na cesti pomaga pri legi avtomobila in nam pomaga zadržati nadzor nad vozilom.

zimske gume | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Eden od največjih sovražnikov gum so žarki UV

Obiskali smo skladiščne prostore Vulkanizerstva Špan z Brezovice, kjer prav tako ponujajo možnost skladiščenja gum. V hali gorijo le svetila LED, strešnih oken praktično ni. Dnevna svetloba oziroma žarki UV so namreč največji sovražnik obstojnosti gume. Nove gume so danes celo premazane s posebnim namazom, ki jih ščiti pred tovrstnimi žarki. Prostor za hrambo bi torej moral biti čim bolj temen in suh. Vulkanizerji odsvetujejo toplejše prostore, kot so kurilnice.

Pravilno skladiščenje je pogosto težko preveriti tudi pri nakupu gum prek interneta. Kot smo že pisali, so se cene gum v spletnih trgovinah in pri vulkanizerjih že skoraj izenačile.

Kaj pa "celoletne" gume?

Današnji dan, ko so vremenoslovci napovedali snežne padavine do nižin, ni pisan na kožo avtomobilom s tako imenovanimi "celoletnimi" gumami. Te so v zadnjih letih v razmahu, po mednarodnih testih pa vodi Michelinova guma. Primerjave kažejo, da so te gume primerne predvsem za tiste voznike, ki lahko ob zasneženi cesti ostanejo doma oziroma uporabijo katero izmed oblik javnega prevoza.

Ne spreglejte