Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
5.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Natisni članek

Tesla Motors Tesla nesreča nesreča Tehno Avtomoto samodejna vožnja

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 5.49

6 let, 6 mesecev

Ameriški potrošniki nezaupljivi do Teslinega avtopilota

Zaradi smrtne nesreče so ameriški vozniki izrekli prvo nezaupnico Tesli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Tesla Motors avtopilot nesreča | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška organizacija za zaščito pravic potrošnikov Consumer Reports je proizvajalca avtomobilov Tesla pozvala, naj onemogoči funkcijo samodejnega krmiljenja avtomobila v sistemu vožnje z avtopilotom. Pri Tesli Motors naj bi bili pri uvajanju tehnologije samodejne vožnje pretirano agresivni in premalo previdni.

Je na cesti res nepreverjena tehnologija?

"Resno nas skrbi, da kupcem prodajajo kup obljub o nepreverjeni tehnologiji," je dejala Laura MacCleery iz Consumer Reports. "Avtopilot dejansko ne more voziti avtomobila, vendar omogoča stranki, da umakne roke z volana za več minut. Tesla bi morala onemogočiti samodejno krmiljenje v svojih avtomobilih, dokler ne bo nadgradila programa, ki bo preverjal, ali so roke voznika na volanu," je dodala.

#Video: Oglejte si, kako se je avtopilot v modelu tesla S obnesel v prometu ljubljanske obvoznice

Treba je poudariti, da kljub zelo neposrednemu imenu Autopilot ta sistem v tesli zaradi zakonskih zahtev še vedno opravlja funkcijo asistenčnih sistemov in uradno ne ponuja samodejne vožnje. Tovrstna vožnja zato ni v skladu z zakonom, ki za zdaj uradno zahteva voznikove roke na volanskem obroču.  | Foto: Treba je poudariti, da kljub zelo neposrednemu imenu Autopilot ta sistem v tesli zaradi zakonskih zahtev še vedno opravlja funkcijo asistenčnih sistemov in uradno ne ponuja samodejne vožnje. Tovrstna vožnja zato ni v skladu z zakonom, ki za zdaj uradno zahteva voznikove roke na volanskem obroču.

Tesla poziv sprejela kot "dobronameren nasvet"

V Tesli so pobudo označili za "dobronameren nasvet" in dodali, da svoje odločitve sprejemajo na podlagi realnih podatkov. "Tesla nenehno uvaja popravke, dokazane skozi milijone kilometrov mednarodnih testiranj, da bi zagotovili, da vozniki, ki vozijo s pomočjo avtopilota, ostanejo bolj varni kot tisti brez asistence," so dodali.

Takšno delovanje nameravajo nadaljevati. V Tesli so poudarili še, da je kljub funkciji avtopilota voznik še vedno odgovoren za avtomobil in ga ne nazadnje nadzoruje.

Ali Tesla in Elon Musk res prodajata premalo preverjeno tehnologijo? Organizacija za zaščito pravic potrošnikov Consumer Reports Tesli očita prodajo nepreverjene tehnologije. Prst je usmerjen na radar, vgrajen v model S. | Foto: Reuters Ali Tesla in Elon Musk res prodajata premalo preverjeno tehnologijo? Organizacija za zaščito pravic potrošnikov Consumer Reports Tesli očita prodajo nepreverjene tehnologije. Prst je usmerjen na radar, vgrajen v model S. Foto: Reuters

Počilo, ko je umetna inteligenca stranico tovornjaka zamenjala za nebo

Tesla Motors avtopilot nesreča | Foto: Reuters Foto: Reuters

Podjetje je pod budnim očesom oblasti, potem ko je v nesreči na Floridi umrl voznik Tesle. Podjetje je pozneje potrdilo, da je vozilo upravljal avtopilot, z vlačilcem pa je trčilo, ker avtomobil svetlega neba ni ločil od bele stranice tovornjaka.

Ne spreglejte