Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 4. 2018,
7.44

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

cestnina tovorna vozila zastoj zastoj

Torek, 3. 4. 2018, 7.44

6 let

V zasedi s policisti in nadzorniki Darsa v lovu na kršitelje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Desetletje po uvedbi vinjet je Slovenija dočakala še elektronsko cestninjenje tovornjakov. Že prvi dan uporabe novega sistema DarsGO so tovorna vozila obstala na meji. Novinar Planet TV Uroš Maučec je šel na eno od počivališč ob pomurski avtocesti, v zasedo s policisti in nadzorniki Darsa, lovit tovornjake, ki vozijo brez posebnega čipa. Že v prvi uri so ustavili štiri.

Video: Planet TV


Že v nedeljo in ponedeljek so policisti in nadzorniki Darsa ujeli 34 kršiteljev. Kljub nedeljski in praznični prepovedi za tovornjake. Najnižja kazen za vožnjo brez posebne naprave je 800 evrov.

Zaradi sprememb zastoji na cestah

Petkilometrska kolona je zaradi sprememb nastala že zjutraj, pri izstopu iz države, pred Karavankami v smeri Avstrije. Zastoji so bili tudi pri vstopu: na Gruškovju in Obrežju.

Tovornjakom se ni več treba ustavljati pred zapornicami

Enemu izmed sedmih voznikov, ki je med našim snemanjem moral plačati globo, ni bilo do pogovora z nami. Nekaj minut pred tem je imel opraviti z uslužbenko Darsa. Ker je plačal takoj, ji je odštel polovico od 800 evrov, kolikor znaša globa. Težave pa so imeli tudi tisti vozniki, ki so nepravilno namestili napravo DarsGo.

Ustavljanje ni več potrebno

Vse do uvedbe elektronskega cestninjenja je sicer prva zapornica voznike tovornjakov od madžarske meje v notranjost države pričakala pri Dragotincih. Cestninska postaja Dragotinci je bila pogosto razlog za večkilometrske zastoje tovornih vozil. Od zdaj naprej pa lahko tovornjakarji nemoteno nadaljujejo svojo pot mimo dvignjene zapornice.

DarsGo, tovornjaki | Foto: Tamino Petelinšek/STA Foto: Tamino Petelinšek/STA

Oznake za cestnino ob avtocesti so odslej prečrtane. Namesto slabe volje zaradi gneče zdaj vozniki mahajo kameri, ko lahko pot nadaljujejo brez zaustavljanja. Kljub temu policisti pričakujejo, da dokler bodo cestninske postaje še stale, povsem brez zastojev ne bo šlo.

Gneča zaradi vplačevanja dobroimetja

Na servisih za elektronsko cestinjenje so imeli danes polne roke dela. Poleg registracije je danes povečano število voznikov vplačevalo tudi dobroimetje. Kljub obsežnemu informiranju v preteklih mesecih bodo uslužbenci na teh servisih morali še nekaj časa pojasnjevati način delovanja novega sistema, in to v več jezikih ter z obilo iznajdljivosti.

 

Uporabniki sistema DarsGo se sicer lahko registrirajo tudi prek zaledne pisarne, spletne strani darsgo.si, na 60 lokacijah na bencinskih servisih Petrola in OMV ter MOL na avtocesti in na skoraj 70 lokacijah Petrola, OMV in MOL zunaj avtocest.

Ne spreglejte