SiolNET. Avtomoto Novice
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Z vodo nad vodni klin

Zdrs zaradi vode? Domislili so se nove rešitve. #video

0,88

termometer

Italijanski Italdesign je širši javnosti poznan predvsem kot oblikovalski studio, ki je nazadnje izdelal reinkarnacijo nissana GT-R. Njihov najnovejši pa projekt ni oblikovalski, temveč so tokrat v sodelovanju s podjetjema Bosch in Easyrain pomagali razviti varnostni sistem za preprečevanje vodnega klina oziroma drsenja avtomobila ob stiku z večjo količino vode na cesti.

Vodni klin je pogost pojav na cestah in tudi eden ključnih dejavnikov za pojav prometnih nesreč vsako leto. Drsenje avtomobila je posledica prevelike količine vode na cesti, ko se med pnevmatiko in cestiščem nabere tanka, vsaj 2,5 milimetra debela plast vode, posledica pa je izguba stika s podlago, zdrs ali celo izguba nadzora nad vozilom. Pri Italdesignu želijo skupaj s podjetjema Bosch in Easyrain z novim varnostnim sistemom omejiti ta pojav in obenem povečati varnost v prometu predvsem v jesenskih in pomladnih mesecih, ko lahko zaradi veliko zapadlih količin dežja nastanejo večje luže.

Tesla model 3 Avtomoto Tudi v Sloveniji deli mnenja: navdušenje ali pretiravanje? #video

Nad vodo z vodo

Sistem je sicer ustvaril Easyrain, pri razvoju pa sta imela pomembno vlogo nemški tehnološki velikan Bosch in italijanski oblikovni Vodni klin spavanje pnevmatik Foto: Italdesign studio Italdesign. Inteligentni sistem je sestavljen iz senzorjev in programske opreme, ki je zmožna prepoznati pogoje za vodni klin. Tik preden pride do tega pojava, vgrajene šobe špricnejo vodo pod sprednja kolesa ter s tem preprečijo nastanek debelejše plasti vode na tekalni površini pnevmatike in posledično zmanjšanega oprijema na asfaltu. Ker na pnevmatiki ne nastane plast vode, vozilo hitreje ali pa sploh ne izgubi oprijema, voznik pa hitreje spet pridobiti nadzor nad vozilom.

V neposredni primerjavi (videoposnetek zgoraj) je očitno, kako audi z izklopljenim sistemom za trenutek izgubi oprijem ob dotiku pnevmatik z lužo. Z aktiviranim inteligentnim sistemom za preprečitev vodnega klina pa audi ves zavoj drži smer in ne izgubi oprijema.

Kdaj bo proizvodnja serijska?

Pri Easyrainu pravijo, da sistem izboljša oprijem za 35 odstotkov v ravni liniji in za 30 odstotkov v zavoju, zato bodo nadaljevali razvoj tega sistema s podjetjema Italdesign in Bosch. Za zdaj še niso razkrili, kdaj bi lahko videli sistem na prostem trgu oziroma kdaj ga bo mogoče vgraditi v avtomobil. Namenjen je vsem avtomobilom od povsem običajnih do električnih ali superšportnikov, lahko bo del tudi avtonomnih vozil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin