SiolNET. Avtomoto Novice
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zanimiv načrt Volkswagna z otokom v Grčiji

0,42

termometer

Volkswagen Astipaleja
Skupina Volkswagen je skupaj z grško vlado podpisala memorandum, v naslednjih šestih letih bodo okoli 1.500 avtov na otoku zamenjali z električnimi. Foto: Volkswagen

Volkswagen je z grško vlado podpisal memorandum, ki bo poskrbel za popolno preobrazbo enega izmed njihovih mediteranskih otokov. Na njem bo Volkswagen vzpostavil model ogljično nevtralne mobilnosti, tisoč petsto običajnih avtov bodo zamenjali s tisoč električnimi avtomobili, prebivalcem pa bodo na Astipaleji na voljo tudi e-kolesa in e-skiroji.

Na 100 kvadratnih kilometrov veliki Astipaleji imajo trenutno okoli 1.500 avtov z motorjem na notranje zgorevanje in zelo omejen javni prevoz. Na majhnem področju vozita le dva avtobusa, zato želijo pri skupini Volkswagen zamenjati običajne avtomobile z električnimi in tudi poskrbeti za posodobitev javnega prevoza.

Elektrifikaciji ne bodo "ušli" niti policisti

Program bo trajal šest let, v tem času pa ne bodo zamenjali le avtov. S pomočjo Seata bodo v mestih za lažjo mobilnost na voljo e-kolesa in e-skiroji, Volkswagen bo poskrbel za menjavo vozil pri policiji, reševalcih in drugih upravnih vozilih. Povrhu vsega nameravajo na otoku zagnati še storitev najema prevoza z avtomobilom prek digitalne platforme. Seveda bodo tudi ta vozila povsem električna.

Kako poskrbeti za 72 tisoč turistov

Na Astipalejo vsako leto pride okoli 72 tisoč turistov, kar je v primerjavi s 1.300 prebivalci ogromno. Vso električno energijo za potrebe turizma sedaj pridobivajo s pomočjo fosilnih goriv, zato bodo pri Volkswagnu uredili tudi to težavo. Zeleno energijo bodo pridobivali s pomočjo sonca in vetra, med prvimi koraki pa bo tudi izgradnja 230 zasebnih in javnih polnilnih postaj. Otok bo v celoti postal trajnostni, v ospredju pa bo tudi trajnostni turizem.

Ta 100 kvadratnih kilometrov velik otok v Egejskem morju bo v naslednjih šestih letih postal trajnostni, na njem pa bodo izključno električna vozila. Ta 100 kvadratnih kilometrov velik otok v Egejskem morju bo v naslednjih šestih letih postal trajnostni, na njem pa bodo izključno električna vozila. Foto: Volkswagen

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin