Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
11.29

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

4

Natisni članek

električni skiro električna vozila otok Mediteran Grčija Volkswagen

Četrtek, 5. 11. 2020, 11.29

3 leta, 5 mesecev

Zanimiv načrt Volkswagna z otokom v Grčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

4

Volkswagen Astipaleja | Skupina Volkswagen je skupaj z grško vlado podpisala memorandum, v naslednjih šestih letih bodo okoli 1.500 avtov na otoku zamenjali z električnimi. | Foto Volkswagen

Skupina Volkswagen je skupaj z grško vlado podpisala memorandum, v naslednjih šestih letih bodo okoli 1.500 avtov na otoku zamenjali z električnimi.

Foto: Volkswagen

Volkswagen je z grško vlado podpisal memorandum, ki bo poskrbel za popolno preobrazbo enega izmed njihovih mediteranskih otokov. Na njem bo Volkswagen vzpostavil model ogljično nevtralne mobilnosti, tisoč petsto običajnih avtov bodo zamenjali s tisoč električnimi avtomobili, prebivalcem pa bodo na Astipaleji na voljo tudi e-kolesa in e-skiroji.

Na 100 kvadratnih kilometrov veliki Astipaleji imajo trenutno okoli 1.500 avtov z motorjem na notranje zgorevanje in zelo omejen javni prevoz. Na majhnem področju vozita le dva avtobusa, zato želijo pri skupini Volkswagen zamenjati običajne avtomobile z električnimi in tudi poskrbeti za posodobitev javnega prevoza.

Elektrifikaciji ne bodo "ušli" niti policisti

Program bo trajal šest let, v tem času pa ne bodo zamenjali le avtov. S pomočjo Seata bodo v mestih za lažjo mobilnost na voljo e-kolesa in e-skiroji, Volkswagen bo poskrbel za menjavo vozil pri policiji, reševalcih in drugih upravnih vozilih. Povrhu vsega nameravajo na otoku zagnati še storitev najema prevoza z avtomobilom prek digitalne platforme. Seveda bodo tudi ta vozila povsem električna.

Kako poskrbeti za 72 tisoč turistov

Na Astipalejo vsako leto pride okoli 72 tisoč turistov, kar je v primerjavi s 1.300 prebivalci ogromno. Vso električno energijo za potrebe turizma sedaj pridobivajo s pomočjo fosilnih goriv, zato bodo pri Volkswagnu uredili tudi to težavo. Zeleno energijo bodo pridobivali s pomočjo sonca in vetra, med prvimi koraki pa bo tudi izgradnja 230 zasebnih in javnih polnilnih postaj. Otok bo v celoti postal trajnostni, v ospredju pa bo tudi trajnostni turizem.

Ta 100 kvadratnih kilometrov velik otok v Egejskem morju bo v naslednjih šestih letih postal trajnostni, na njem pa bodo izključno električna vozila. | Foto: Volkswagen Ta 100 kvadratnih kilometrov velik otok v Egejskem morju bo v naslednjih šestih letih postal trajnostni, na njem pa bodo izključno električna vozila. Foto: Volkswagen

Ne spreglejte