Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 10. 2015,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Volkswagen

Torek, 6. 10. 2015, 13.25

8 let

Zakaj je zmagovalka Volkswagnove afere lahko Toyota, kdo pa se posledic boji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker so za nadzor izpustov dizelskih motorjev v Evropi napovedana ostrejša pravila, bi lahko Volkswagnova afera dolgoročno vplivala na podražitev dizelskih motorjev.

Lahko od dizelske afere največ pridobi Toyota?

Volkswagnu konkurenčni proizvajalci se bojijo, da jih bo aktualna afera z dizelskimi motorji iz Wolfsburga prizadela še bolj kot nemško znamko samo. Zaradi izbruha afere so v Evropi že napovedani ostrejši testi izpušnih plinov in še posebej delcev dušikovih oksidov. Proizvajalci so v preteklosti uporabili številne trike, ki so bili sicer legalni, za manjši prikaz izpustov od dejanskih.

Ker Evropska komisija želi spremeniti sistem uradnih testiranj, bodo morali proizvajalci v dizelske motorje vlagati več denarja. Cenovna politika pri dizelskih motorjih pa je že zdaj blizu ekonomske meje, potrebna vlaganja pa bodo prizadela predvsem manjše proizvajalce. Analitiki opozarjajo na Toyoto, kjer bi lahko njihov program hibridov dobil pomemben zagon in morda bodo prav Japonci v Evropi, kjer se hibridni program kljub stalni rasti še ni uveljavil tako kot na primer v ZDA, od Volkswagnove afere imeli največ.

Pri koncernu PSA Peugeot Citroen predstavljajo dizelski motorji polovico prodaje v Evropi

Čeprav bo Volkswagen kratkoročno nosil finančne posledice afere, bi lahko dolgoročno krizo najbolj trpeli proizvajalci manjših avtomobilov z dizelskim motorjem. Potrebna bodo vlaganja in po ocenah investicijske družbe Goldman Sachs bi lahko v povprečju strošek vozila z dizelskim motorjem zrasel za 300 evrov. Pri manjših avtomobilih je manevrskega prostora za naraščajoče stroške malo. Pri koncernu PSA taki dizelski avtomobili predstavljajo kar 60 odstotkov prodaje v Evropi, pri Fiatu pa 40 odstotkov.

Kdo bo plačal razvojni strošek čistejših dizelskih motorjev?

Avtomobilski proizvajalci so prek svojega združenja ACEA že pozvali Evropsko komisijo, naj preloži časovnico uvajanja novih omejitev delcev dušikovih oksidov in da jim teh mejnih vrednosti zaradi padca prodaje dizelskih avtomobilov ne bo uspelo pravočasno izpolniti.

Predsednik ACEA Carlos Ghosn je pred dnevi v pismu zapisal, da je aktualna Volkswagnova afera tudi napad ZDA na evropske dizelske avtomobile. To izjavo so pri ACEA pozneje umaknili. Ghosn je kajpak tudi predsednik uprave Renaulta.

"Nobena stranka ne bo hotela zgolj zaradi normativov Euro 6 plačati dodatnih 600 evrov," je Ghosn dejal v enem izmed intervjujev in se s tem dotaknil ocenjenega stroška posameznega motorja zaradi usklajevanja z normativi Euro 6. Ti stroški razvoja naj bi bili zdaj še višji.

Ne spreglejte