Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
7.00

Osveženo pred

6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

meritve stanja akumulatorja menjava akumulatorja zima akumulator Peugeot PR članek

Četrtek, 9. 11. 2023, 7.00

6 mesecev

Zakaj je dobro vedeti, v kakšnem stanju je vaš akumulator?

Oglasno sporočilo

Nemoteno delovanje akumulatorja je večini voznikov samoumevno in tisti s starejšimi vozili stanja akumulatorja pred zimo velikokrat ne preverijo. Preberite, kaj vse vpliva na stanje akumulatorja.

Videonasvet strokovnjaka: akumulatorji

Nizke temperature in vlaga

Ko se zunanja temperatura približuje ledišču, se to odraža na stanju akumulatorja. Pri svinčenih akumulatorjih napetost povzroči elektrokemijska reakcija med dvema kovinama in elektrolitom, ki nato poganja vse električne naprave v vozilu. Pri nizkih temperaturah se reakcija upočasni in posledično zmanjša zmogljivost akumulatorja. Prav tako se pri nizkih temperaturah olje zgosti in otežuje zagon pogonske gredi, kar je dodaten razlog težav z akumulatorji. Nizke temperature pa niso edini razlog za težave. Pogosta deževna obdobja in megla v jesensko-zimskem času pospešujejo nastajanje plazečih tokov, dodatno obremenjujejo akumulator in pospešujejo njegovo praznjenje.

Večja poraba energije

V hladnih dneh je vožnja z avtomobilom ob vključenem gretju kabine in sedežev še prijetnejša. Ogrevanje zadnjega ali sprednjega stekla nadomesti strganje ledu, novejši modeli vozil so opremljeni z električnim pomikom stekel, marsikdo pa si med vožnjo polni še telefon in posluša radio ali glasbo z USB-ključka. Večja poraba energije je odvisna tudi od tipa motorja. Dizelski motorji za svoj zagon porabijo bistveno več. Vse navedeno dodatno slabi akumulator, ki morda že pred zimo ni bil v dobrem stanju.

Starost akumulatorja

Posebna previdnost velja pri starejših ali rabljenih vozilih, pri katerih ne poznamo zgodovine menjave akumulatorja. Akumulatorji se starajo predvsem zaradi pospešenih kemičnih procesov ob visokih poletnih temperaturah in upočasnjenih ob nizkih temperaturah, ko se polnijo počasneje, zmogljivost pa je zmanjšana. Če je akumulator v vozilu že dlje časa, se priporoča meritev stanja akumulatorja.

Prevožena razdalja

Vozniki, ki redno vozijo daljše razdalje, imajo manjšo možnost okvare akumulatorja. S kratkimi in nerednimi vožnjami se akumulator prazni hitreje, kot ga je alternator zmožen napolniti.

Neredne meritve stanja akumulatorja

Vsakoletna meritev stanja akumulatorja bi morala biti na vrhu seznama opravil, za katera je treba poskrbeti pred zimo. Z jesensko kontrolo na pooblaščenem servisu preverite, v kakšnem stanju je akumulator v vašem vozilu, in se po posvetu s strokovnjakom tako še pravočasno odločite za menjavo z novim.

PEUGEOT-Q3_SLO-v2-Akumulatorji-640x480 | Foto: P AUTOMOBIL IMPORT D.O.O. Foto: P AUTOMOBIL IMPORT D.O.O.

Naročnik oglasnega sporočila je P Automobil Import d.o.o.

Ne spreglejte