SiolNET. Avtomoto Novice
2,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Trimesečna zapora Gosposvetske ceste in Dalmatinove ulice v Ljubljani

Taka bo tri mesece podoba zaprtih ulic v Ljubljani #video

2,38

termometer

V središču Ljubljane bosta od danes do predvidoma 30. junija za ves promet zaprti Gosposvetska cesta in del Dalmatinove ulice do Miklošičeve ceste. Na Mestni občini Ljubljana si s tem obetajo hitrejše dokončanje del pri obnovi obeh ulic. Vsaj na začetku je pričakovati precejšnje dodatne prometne težave, zato pozivajo k strpnosti.

Video: Planet TV


Manj prostora vozilom, več pešcem in kolesarjem

Gosposvetsko cesto bodo uredili z več zelenja, prostori za pešce in kolesarje ter manj prometnimi površinami. Tako bodo sledili zgledu prenovljene Slovenske ceste. Na odseku med križiščem s Celovško cesto in Zupančičevo ulico bodo ukinili en prometni pas v smeri središča mesta, v drugo smer pa bodo ukinili ločen prometni pas za zavijanje desno na Tivolsko cesto. Po celotni dolžini bodo zasadili drevored, uredili dodatne površine za pešce in kolesarje in podobno.

Video: Zaprta Gosposvetska ulica v središču Ljubljane

Na Dalmatinovi ulici bodo ohranili enosmerno ureditev, z zoženjem prometnih pasov pa bodo na severni strani ulice pridobili dodaten prostor za vzpostavitev kolesarske steze proti zahodu.

zaprtje Gosposvetska Foto: Gregor Pavšič

Del Gosposvetske ceste je že postalo gradbišče. Del Gosposvetske ceste je že postalo gradbišče. Foto: Gregor Pavšič

V tej smeri bo promet potekal le še po enem prometnem pasu. V tej smeri bo promet potekal le še po enem prometnem pasu. Foto: Gregor Pavšič

Kako bo v času zapore potekal promet?

Na severnem delu Slovenske ceste bo veljala spremenjena začasna prometna ureditev, po kateri bo izvoz mogoč le v smeri Tivolske ceste. Križišče Slovenske in Gosposvetske ceste bo v tem času prevozno le za avtobuse LPP, kolesarje, intervencijska vozila in imetnike dovoljenj MOL za Slovensko cesto.

Za pešce in kolesarje bodo vzpostavili koridorje ob gradbišču, ki jih bodo sproti prilagajali poteku del oziroma bodo označili druge obhodne ali obvozne poti. Mestni avtobusi bodo vozili po spremenjenih trasah, več informacij je na spletnih straneh Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Na Tivolski cesti bodo uredili začasno avtobusno postajališče, tista na Gosposvetski cesti in Dalmatinovi ulici pa bodo v času zapore ukinili.

Križišče Slovenske in Gosposvetske ceste bo v tem času prevozno le za avtobuse LPP, kolesarje, intervencijska vozila in imetnike dovoljenj za Slovensko cesto. Tudi na severnem delu Slovenske ceste, na območju Bavarskega dvora, bo veljala spremenjena začasna prometna ureditev, po kateri bo izvoz mogoč le v smeri Tivolske ceste.

Obvoz LPP zaradi popolne zapore Gosposvetske ceste in Dalmatinove ulice Foto: MOL

Gosposvetska po zgledu Slovenske

Poleg arheoloških raziskav, ki so jih delno že opravili, rekonstrukcija obsega prenovo vodovoda, kanalizacije, plinovoda, vročevoda in javne razsvetljave. Nova podoba Gosposvetske ceste bo sledila videzu Slovenske ceste, poleg tega bodo zasadili drevored, tlakovali trg pred evangeličansko cerkvijo ter na vseh pomembnih točkah, kot so križišča, prehodi in avtobusna postajališča, uredili taktilne oznake za slepe.

Na Dalmatinovi ulici bodo ohranili enosmerno ureditev. Z zoženjem voznih pasov bodo na severni strani ulice pridobili dodaten prostor za vzpostavitev kolesarske steze proti zahodu, med parkirnimi mesti pa je predvidena ureditev enostranskega drevoreda.

Emonsko grobišče na Gosposvetski: najdene skelete obravnavajo s kar največjo pieteto #foto

MOL poziva k strpnosti

Zaradi zapore je ob konicah pričakovati dodatne prometne težave na Bleiweisovi, Tivolski in Masarykovi cesti ter na križiščih Bleiweisove oz. Tivolske s Tržaško, Celovško in Dunajsko/Slovensko cesto.

Tega se zavedajo tudi na ljubljanski občini, zato v času del pozivajo k potrebni strpnosti in prilagodljivosti razmeram na terenu, k čemur po njihovih navedbah pripomore tudi premišljeno načrtovanje potovanja. Udeležence v prometu prosijo, da se na pot odpravijo pravočasno, preverijo aktualno stanje prometa in uporabijo obliko prevoza, primerno aktualnim razmeram.

Posel s prenovo Gosposvetske ceste, Dalmatinove ulice in severnega dela Slovenske ceste sta dobili družbi KPL in Hidrotehnik, ki sta oddali skupno ponudbo. Dela so nekoliko zamaknile zimske razmere.

Na občini so že pred časom napovedali, da bo izbrani izvajalec moral najprej prenoviti Gosposvetsko cesto, nato Dalmatinovo in v naslednji fazi še del Slovenske ceste na odseku med Gosposvetsko in Trdinovo ulico. Pred začetkom gradnje na drugem delu Gosposvetske ceste bo moral počakati, da svoje delo tam končajo arheologi, ki so dela na Gosposvetski začeli že avgusta lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin