SiolNET. Avtomoto Novice
1,20

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Nova generacija, domača predstavitev

Vroči mehiški audi Q5 računa na najbolj zahtevne slovenske kupce #foto

1,20

termometer

Audi Q5
Foto: Aleš Črnivec

Audija Q5 smo tokrat zapeljali k obali Bohinjskega jezera po tem, ko smo z njim že naredili kar nekaj kilometrov na asfaltu in pesku mehiškega polotoka Baja California. Na slovenske ceste prinaša veliko udobja, napredne varnostne sisteme in novo zasnovo štirikolesnega pogona quattro.

Poudarki:

Q5 je dolg 4,66 metra, širok 1,89 metra in visok 1,66 metra. Q5 je dolg 4,66 metra, širok 1,89 metra in visok 1,66 metra. Foto: Aleš Črnivec Motorji in cene | Video: ultra quattro | Vaše mnenje

Dimenzije novega Q5: dolžina 4.663 mm (+34), medosna razdalja 2.819 mm (+ 12 mm), prtljažnik 550 l (+ 10), oddaljenost od tal 200 mm.

Kljub povečanju je Q5 do 90 kilogramov lažji, količnik zračnega upora Cx znaša 0,30.

Karoserija je zgrajena iz mehkih jekel, jekel z ultra visoko trdnostjo in aluminijeve litine, profilov in pločevin.

Motorji TFSI in TDI (120 in 140 kW) so opremljeni s pogonom quattro z novo tehnologijo ultra – brez sredinskega diferenciala. Klasični quattro s sredinskim diferencialom bo vgrajen le v prihajajočem modelu 3.0 TDI.

Kupcev audija Q5 pretirano ne zanima sprednji pogon, tako da bo 110-kilovatna različica dosegla le petodstotni delež prodanih vozil.

Najcenejši Q5 s pogonom quattro stane 46.900 evrov in je 5.000 evrov dražji od različice s sprednjim pogonom.


Mehiške ceste - avtomobilski vestern s pickupi namesto konjev #foto

Prva vožnja: Audi Q5 – vožnja razkrije očem skrito tehnično zgodbo


Podoba novega Q5 pričakovano ne prinaša revolucije. Zlasti skozi samozavestni sprednji del, ki ga po novem lahko plemenitijo tudi zelo dobro delujoči matrični LED žarometi in dinamičnimi smerniki, se z osveženo podobo zgleduje po večjem bratu Q7. Eleganco krepi izrazita bočna liniji z poudarjenimi oboki koles, nizke steklene površina pa usločeni in močno spodrezani ramenski liniji vizualno znižajo ter dodajo malce športni pridih. Podoba novega Q5 pričakovano ne prinaša revolucije. Zlasti skozi samozavestni sprednji del, ki ga po novem lahko plemenitijo tudi zelo dobro delujoči matrični LED žarometi in dinamičnimi smerniki, se z osveženo podobo zgleduje po večjem bratu Q7. Eleganco krepi izrazita bočna liniji z poudarjenimi oboki koles, nizke steklene površina pa usločeni in močno spodrezani ramenski liniji vizualno znižajo ter dodajo malce športni pridih. Foto: Aleš Črnivec

Spremembe na oko niso prav očitne, v resnici pa jih je veliko

Ku ku, ku ku, Q5 je spet tu, da, pomlad pa tudi … Nova generacija srednje velikega premijskega športnega terenca je v Bohinjsko Bistrico privabila lepo število avtomobilskih novinarjev. Ni čudno, saj gre za vročo avtomobilsko novost, ki je že v lani Parizu, kjer so prvič dvignili zastor, poželo tolikšno zanimanje, da je Ciril Komotar v vrsti čakal debeli dve uri, preden je lahko sedel vanj. Pa še to samo na zadnje sedeže.

Kot smo zapisali med prvo vožnjo, so razlike bolj vsebinske kot oblikovne. Hvala o bolj atletskem videzu je osebna, kakor tudi občutki in prav ti so bolj merodajni. Q5 se izkaže z vrhunskim potovalnim udobjem. Odlična zvočna izolacija zavede voznika, da na avtocesti mimogrede krepko prekorači največjo dovoljeno hitrost. Med Bledom in Bohinjem je ta audi deloval kot pravi gospodar ovinkov, pač zaradi neopaznega, vendar učinkovitega poseganja sistema ultra.

Serijske ksenonske luči oklepajo novo trodimenzionalno masko, opcijsko jih zamenjajo žarometi LED oziroma matrični LED žarometi. Tudi dinamično delujoče smerne utripalke so na dodatnem spisku. Kolesni obroči iz lahke litine so v osnovi 17-palčni, opcijsko pa so na voljo vse do 21 palcev.

Osnovno dinamično podvozje je lahko za doplačilo bolj športno utrjeno, možno je uravnavanje blaženja, najvišja opcija pa je prilagodljivo zračno vzmetenje. Q5 je lahko opremljen tudi s športnim zadnjim diferencialom. Osnovno dinamično podvozje je lahko za doplačilo bolj športno utrjeno, možno je uravnavanje blaženja, najvišja opcija pa je prilagodljivo zračno vzmetenje. Q5 je lahko opremljen tudi s športnim zadnjim diferencialom. Foto: Aleš Črnivec

Osnovni basis in cenovno enakovredna sport in design

Veliko pozornosti so pri razvoju Q5 namenili še multimediji in povezljivosti. Merilniki so na voljo tudi v znanem izdatno prilagodljivem virtualnem kokpitu z 12,3-palčnim zaslonom, ki ga dopolnjuje še nov projekcijski zaslon na vetrobranskem steklu. Veliko pozornosti so pri razvoju Q5 namenili še multimediji in povezljivosti. Merilniki so na voljo tudi v znanem izdatno prilagodljivem virtualnem kokpitu z 12,3-palčnim zaslonom, ki ga dopolnjuje še nov projekcijski zaslon na vetrobranskem steklu. Foto: Aleš Črnivec Osnovna stopnja basis je postavljena na 17-palčna lita platišča z gumami 235/65 R17. Bolj dinamično in agresivno izgleda oprema sport z 18-palčnimi obroči, gumami 235/60 R18, kromiranimi zaključki izpušnih cevi in športnimi sedeži. Enaka kolesa ima tudi oprema design s poudarkom na bolj uglajeni notranjosti z izbrano tkanino na običajno oblikovanih sedežih, s paketom ambientalne osvetlitve in dekorativno obdelavo armaturne plošče, vratnih oblog in konzole med sedežema.   

Rahlo povečana notranjost je odvisna tudi od novih paketov, ki dopolnjujejo serijske stopnje. Posegajo na oblazinjenje, ambient, volanski obroč, armaturno ploščo z merilniki, multimedijske sisteme, zadnja klop je lahko vzdolžno pomična, kakor tudi naklon naslonjal …

Ultra quattro se loči od principa Haldex sklopke, ali pa BMW xDrive zasnove. Prihranek goriva z izklopom teh strojnih elementov pri vožnji s pogon spredaj je do 3 decilitre na 100 kilometrov. Poleg tega pa se ob potrebi v pičlih 250 milisekundah pogon proaktivno vklopi in prenese navor tudi na zadnjo os. Ta novi koncept povečuje učinkovitost, ne da bi se zato zmanjšali vlečna sila in vozna dinamika, značilna za quattro pogon z dinamičnim prilagajanjem vlečne sile med osema. Ultra quattro se loči od principa Haldex sklopke, ali pa BMW xDrive zasnove. Prihranek goriva z izklopom teh strojnih elementov pri vožnji s pogon spredaj je do 3 decilitre na 100 kilometrov. Poleg tega pa se ob potrebi v pičlih 250 milisekundah pogon proaktivno vklopi in prenese navor tudi na zadnjo os. Ta novi koncept povečuje učinkovitost, ne da bi se zato zmanjšali vlečna sila in vozna dinamika, značilna za quattro pogon z dinamičnim prilagajanjem vlečne sile med osema. Foto: Aleš Črnivec

Tehnologija ultra

Kot smo že med decembrsko vožnjo poročali, gre za inovativno izvedbo štirikolesnega pogona brez sredinskega diferenciala, ki deluje z dvema sklopkama, prvo za menjalnikom in drugo pred zadnjim diferencialom. Kadar med vožnjo sistem zazna, da zadostuje pogon na sprednji kolesi, obe sklopki prekineta povezavo med menjalnikom in zadnjim diferencialom, pri čemer kardanska gred miruje. Rezultat je (med drugim) občutno manjša poraba goriva.

[video: 61097 / Audi - delovanje štirikolesnega pogona ultra quattro]

Audi - delovanje štirikolesnega pogona ultra quattro

Informacijski, razvedrilni in asistenčni sistemi večinoma po željah voznikov

Audi Q5 Foto: Aleš Črnivec Zapisali smo že, da novi sistemi v audiju Q5 pomenijo večjo varnost oziroma sodelujejo z voznikom kot pomoč pri vožnji, da so večinoma na izbiro oziroma dopolnjujejo serijsko opremo. Pri tem izkoriščajo radarske senzorje spredaj in zadaj, sprednjo in 360-stopinjsko kamero ter ultrazvočne senzorje spredaj, zadaj in z bočnih strani.

Zanimiva novost je prediktivna asistenca, ki v povezavi z informacijskim sistemom napoveduje možne spremembe na cesti pred vozilom. Navigacija ima "sposobnost" učenja, tako da si zapomni pogoste relacije, pri tem pa ob zastojih predlaga vozniku alternativne možnosti.

Vozniki audija Q5 so drugačni

Prostornejša kabina in prtljažnik z osnovno prostornino od 550 do 610 litrov, ki od položeni zadnji klopi ponudi do 1.550 litrov. Prostornejša kabina in prtljažnik z osnovno prostornino od 550 do 610 litrov, ki od položeni zadnji klopi ponudi do 1.550 litrov. Foto: Aleš Črnivec Najbolj pogosta vozila razreda SUV so, ne glede na velikost, opremljena s pogonom na par koles, praviloma na sprednji dve. Vsi proizvajalci seveda ponujajo tudi vsak svoj 4x4, 4WD, AWD in tako naprej, vendar tovrstni SUV-ji v skupnem številu potegnejo kratko. Pri audiju Q5, ki je prvi med premijskimi športnimi terenci, ni tako.

Večine voznikov audijev Q5 ne zanimajo terenske telovadbe, kakršne tudi novi model zmore z uporabo sistema drive select in izbiro funkcije allroad. Q5 jim daje več svobode in sprostitve med vožnjo hkrati z občutkom zanesljivosti in varnosti. Učinkovitost pogona quattro je na vseh podlagah v osnovi enaka kot prej, le da je s sistemom ultra brez vmesnega diferenciala mnogo bolj racionalna. Tu lahko samo ponovimo tiste stare fraze o pomembnosti štirikolesnega pogona v zimskem času in kadarkoli pri vleki priklopnih vozil.  

 

Q5 prihaja v pravem času in z dobro popotnico

V Sloveniji pa denimo uvoznik pravi, da bo z novim Q5 in najmanjšim Q2 letos že polovica vseh pri nas prodanih Audijev imela SUV karoserijsko obliko. V Sloveniji pa denimo uvoznik pravi, da bo z novim Q5 in najmanjšim Q2 letos že polovica vseh pri nas prodanih Audijev imela SUV karoserijsko obliko. Foto: Aleš Črnivec Nova generacija audija Q5 prihaja v času rasti razreda športno terenskih vozil. To velja tudi za SUV-je premijskih znamk, med katerimi je prav Q5 na prvem mestu. Pri uvozniku pričakujejo, da bodo letos prodali 240 vozil, od tega naj bi jih bilo kar 95 odstotkov opremljenih s pogonom quattro, natančneje s tehnologijo ultra.

V razredu premium gre za zahtevnejše kupce, ki ne bodo zadovoljni z eno od serijskih oprem, pač pa bodo z izbiro številnih dodatnih možnosti dali svojemu vozilu osebno noto. Omejeno število vozila je na zalogi, sicer pa velja štirimesečni rok dobave. Ja, Mehika ni prav blizu, saj v novi mehiški tovarni ta avtomobil izdeljujejo za vsa svetovna tržišča.

  V nosu Q5 so v povprečju motorji pridobili okoli 20 kilovatov moči. Najbolj zahtevnim priporočamo 3-litrski V6 TDI dizelski motor, ki na kolesa preko izjemno uglajeno delujočega 8-stopenjskega tiptronic menjalnika spravi kar 286 "konjev" in 620 njutonmetrov navor. Stroj nas je navdušil v Mehiki, v Slovenijo pride pozneje. V nosu Q5 so v povprečju motorji pridobili okoli 20 kilovatov moči. Najbolj zahtevnim priporočamo 3-litrski V6 TDI dizelski motor, ki na kolesa preko izjemno uglajeno delujočega 8-stopenjskega tiptronic menjalnika spravi kar 286 "konjev" in 620 njutonmetrov navor. Stroj nas je navdušil v Mehiki, v Slovenijo pride pozneje. Foto: Aleš Črnivec

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI CENA
Q5 2,0 TFSI ultra quattro turbo bencinski 1984 cm3, 185 kW, 370 Nm 7-stopenjski samodejni S tronic z dvema sklopkama, štirikolesni pogon 237 km/h, 6,3 s do 100 km/h 6,8 do 7,1 l/100 km, 154 do 162 g/km CO2 od 55.800 EUR
Q5 2,0 TDI štirivaljni dizelski, 1968 cm3, 110 kW in 320 Nm 6-stopenjski ročni, dvokolesni pogon spredaj 206 km/h in 9,7 s do 100 km/h 4,5 l/100 km in 117 g CO2/km od 41.900 EUR
Q5 2,0 TDI ultra quattro dizelski 1968 cm3, 120 kW, 400 Nm 7-stopenjski samodejni S tronic z dvema sklopkama, štirikolesni pogon 211 km/h, 8,9 s do 100 km/h 4,9 do 5,2 l/100 km, od 129 do 136 g/km CO2 od 46.900 EUR
Q5 2,0 TDI ultra quattro dizelski 1968 cm3, 140 kW, 400 Nm 7-stopenjski samodejni S tronic z dvema sklopkama, štirikolesni pogon 218 km/h, 7,9 s do 100 km/h 4,9 do 5,2 l/100 km, 129 do 136 g/km CO2 od 48.050 EUR
Q5 3,0 V6 TDI quattro dizelski šestvaljni 2967 cm3, 210 kW, 620 Nm 8-stopenjski samodejni tiptronic, štirikolesni pogon še ni popolnega homologacijskega podatka še ni popolnega homologacijskega podatka še ni podatka

Audi Q5 je trenutno na voljo z motorji TFSI in TDI. Kateri bi vam najbolj ustrezal?

 • bencinski Q5 TFSI quattro z 252 "konji" 30 glasov
  18,63%
 • dizelski TDI s 150 "konji" in sprednjim pogonom 13 glasov
  8,07%
 • dizelski TDI quattro s 163 "konji" 22 glasov
  13,66%
 • dizelski TDI quattro s 190 "konji" 61 glasov
  37,89%
 • Počakal bi na dizelskega TDI quattro z 286 "konji". 35 glasov
  21,74%
Oddanih 161 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin