Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
10.11

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Natisni članek

promet promet alkohol

Torek, 19. 12. 2017, 10.11

6 let, 4 mesece

Vozil s 4,23 promila alkohola: Bil je neodziven in akutno pijan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

V času poostrenega nadzora nad alkoholiziranimi vozniki v Sloveniji si je Prekmurec privoščil vožnjo s kar 4,23 promila alkohola. Iz avta so ga rešili šele z rezervnim ključem, bil je namreč akutno pijan.

Alkohol predstavlja decembra, ko je lažje dosegljiv, eno največjih nevarnosti v vsakodnevnem prometu. Fotografija je simbolična. | Foto: Alkohol predstavlja decembra, ko je lažje dosegljiv, eno največjih nevarnosti v vsakodnevnem prometu. Fotografija je simbolična.

Voznik je bil akutno pijan

Voznik osebnega avtomobila, ki je 9. decembra v Gornji Radgoni trčil v drevo, je imel v krvi kar 4,23 promila alkohola, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. 38-letni voznik je bil ob prihodu policistov na kraj nesreče neodziven. Ker je bil v avtomobilu zaklenjen je na kraj prišla lastnica vozila, ki je z rezervnim ključem odklenila avto in zdravstvenemu osebju omogočila dostop do voznika. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer so ugotovili, da se v nesreči ni telesno poškodoval, ampak je le "akutno pijan".

"Za voznika so odredili  strokovni  pregled z odvzemom krvi in urina. Na podlagi Poročila o toksikološki  preiskavi,  ki  ga  je  izdelal  Inštitut za sodno medicino vLjubljani,  je bilo ugotovljeno, da je imel voznik v organizmu najmanj 4,23 grama  alkohola na kilogram  krvi in v urinu najmanj 6,28 g/kg alkohola. Zoper voznika bo na pristojno sodišče podan obdolžilni predlog," sporočajo s policije.


Bi poklicali policijo in "zašpecali" pijanega voznika?


Video - Kako sprejemate alkoholizirane voznike v prometu?

Alkohol prva tema prometne varnosti v decembru

Policija sicer ravno v decembru izvaja poostren nadzor nad uporabo alkohola in drog v prometu. Po podatkih policije in Agencije za varnost v prometu (AVP) se je lani vsaka tretja smrtna prometna nesreča zgodila zaradi vožnje pod vplivom alkohola. V letu 2016 je tako na naših cestah zaradi vpliva alkohola umrlo kar 41 udeležencev, 175 udeležencev se je hudo telesno poškodovalo, 834 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih.

Zdravniki in strokovnjaki poudarjajo, da alkohol najmanj vpliva na zelo dobro naučeno in avtomatizirano vedenje, kot je hoja.

''Vendar pa alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar posledično pomeni na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Pojavijo se težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjša kontrola vedenja, podaljšanje reakcijskega časa itd., kar pomembno vpliva na naše varno vedenje in ustrezno odzivanje predvsem v kritičnih situacijah,'' poudarjajo na AVP.

 

Statistika prometnih nesreč je neizprosna

Po podatkih policije in AVP se je vsaka tretja smrtna prometna nesreča zgodila zaradi vožnje pod vplivom alkohola. V letu 2016 je tako na naših cestah zaradi vpliva alkohola umrlo kar 41 udeležencev, 175 udeležencev se je hudo telesno poškodovalo, 834 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih.

V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih mamil, pa je lani umrlo 11 udeležencev, 44 jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 68 lažje.V letu 2017 je 56 udeležencev (81 v letu 2016) pod vplivom mamil povzročilo prometno nesrečo.

Najpogostejši povzročitelji pod vplivom mamil so bili v starostni skupini od 34 do 44 let, teh je bilo 22 (17), in od 24 do 34 let, teh je bilo 15 (26).Najpogostejši povzročitelji nesreč pod vplivom mamil so vozniki osebnih avtomobilov, teh je bilo letos 45 (63). Največ nesreč se je zgodilo v naseljih z uličnim sistemom, in sicer 18 (23).

Najpogostejša primarna vzroka v navedenih nesrečah sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje.V prometnih nesrečah je letos umrlo pet udeležencev, ki so bili pod vplivom mamil (18 v letu 2016).Letos je bilo odrejenih 2.276 strokovnih pregledov za mamila (1.444 v letu 2016), od tega jih je bilo 200 (208) pozitivnih, 624 (279) pa odklonjenih.

 

Ne spreglejte