SiolNET. Avtomoto Novice
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volvo ima sistem, ki prevzame volan in prepreči nalet ter čelno trčenje

1,28

termometer

Volvo bo v novem XC60 predstavil varnostni sistem, ki bo znal samodejno prevzeti nadzor nad volanom in z izogibanjem preprečiti nalet ali pa čelno trčenje.

Volvo XC60 Foto: Volvo

Avto bo takrat, ko zaviranje ne bo več zadoščalo, prevzel volan

Volvo bo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil novo generacijo športnega terenca XC60, v njem pa tudi nov sistem za samodejno preprečevanje verižnih in čelnih trkov. Z uporabo sistema city safety bo namreč v trenutku, ko bo avto zaznal neizbežno nevarnost trčenja v zadnji del vozila, pešca ali v žival pred sabo in ob izračunu, da se zgolj z zaviranjem trku ne bo mogoče izogniti, prevzel nadzor nad volanom in zavil vstran.

Če bo takrat na sosednjem prometnem pasu zaznal nasproti vozeče vozilo, bo znal avto prek sistema oncoming lane mitigation samodejno zaviti nazaj na svoj pas in se tako izogniti čelnemu trku.

Video - Prikaz delovanja varnostnega sistema

[video: 61972 / ]

Sistem, namenjen vožnji zunaj mest

Sistem za samodejni nadzor nad volanom ob nevarnosti trka bo deloval pri hitrostih od 50 do 100 kilometrov na uro. Sistem, ki bo znal preprečiti čelni trk, deluje pri hitrostih od 60 do 140 kilometrov na uro.

Avtomobili s sistemom za zaznavanje vozil v mrtvem kotu bodo prav tako znali zaviti nazaj na desno in preprečiti trčenje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin