Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
25. 4. 2019,
6.58

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Nordschleife Volkswagen

Četrtek, 25. 4. 2019, 6.58

5 let

Volkswagnov avto za naskok na rekord slavne steze

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Volkswagen ID R | Pogonski sklop ima sistemsko moč 500 kilovatov in 650 njutonmetrov navora. | Foto Volkswagen

Pogonski sklop ima sistemsko moč 500 kilovatov in 650 njutonmetrov navora.

Foto: Volkswagen

Volkswagen je včeraj predstavil izboljšano različico svojega dirkalnega prototipa I.D. R, s katerim želijo na Nordschleifu postaviti nov rekord za električna vozila.

Volkswagen je z električnim prototipom lani postavil absolutni rekord na gorski stezi Pike's Peak v ZDA, zdaj pa po nov rekordni dosežek odhajajo še na slavno stezo Nordschleife v Nemčiji. Tam bo absolutni rekord zanje nedosegljiv, lani je izjemen čas dosegel Porschejev dirkalnik za vztrajnostne dirke 919 hybrid, bodo pa zato napadali nov mejnik za električna vozila.

Aerodinamika mora zagotavljati dovolj oprijema skozi 70 ovinkov steze, obenem pa tudi manj upora na končni najdaljši ravnici. | Foto: Wikipedia Aerodinamika mora zagotavljati dovolj oprijema skozi 70 ovinkov steze, obenem pa tudi manj upora na končni najdaljši ravnici. Foto: Wikipedia Bistvo sprememb v prilagodljivem zadnjem spojlerju

Nemci so izboljšali aerodinamični paket (tudi s prilagodljivim zadnjim spojlerjem) in pogonski sklop prilagodili zahtevam nemške steze. Aerodinamika mora zagotavljati dovolj oprijema skozi 70 ovinkov steze, obenem pa tudi manj upora na končni najdaljši ravnici. Prek gumbov na volanskem obroču bo mogoče v slogu F1 nastavljati zadnji spojler.

Pogonski sklop ima sistemsko moč 500 kilovatov in 650 njutonmetrov navora. Štirikolesni pogon pomaga pri pospešku do 100 kilometrov na uro v 2,2 sekunde in najvišji hitrosti 270 kilometrov na uro.

Lovijo električni rekord, absolutni bo nedosegljiv

Testiranja na Nordschleifu bodo začeli že danes. Njihov voznik ostaja Romain Dumas, trenutni rekord pa je leta 2017 postavil kitajski električni avtomobil nio EP9. Njihov dosežek znaša 6:45.90. Dumas bo moral za nov rekordni dosežek voziti s povprečno hitrostjo več kot 180 kilometrov na uro, je včeraj povedal tehnični vodja moštva Francois-Xavier Demaison.

Kitajska znamka Nio je električno mejo postavila pri času 6:45.90. | Foto: Nio Kitajska znamka Nio je električno mejo postavila pri času 6:45.90. Foto: Nio

Porschejev absolutno najboljši čas je lani znašal neverjetnih 5:19.54.  | Foto: Porsche Porschejev absolutno najboljši čas je lani znašal neverjetnih 5:19.54. Foto: Porsche

Porsche ima v lasti tudi najboljši dosežek za serijske avtomobile. Z modelom 911 GT2 RS so dosegli čas 6:47.25. | Foto: Porsche ima v lasti tudi najboljši dosežek za serijske avtomobile. Z modelom 911 GT2 RS so dosegli čas 6:47.25.

Ne spreglejte