Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
5. 6. 2014,
0.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Družinski Avtomoto Ciril Komotar

Četrtek, 5. 6. 2014, 0.45

7 let, 12 mesecev

Volkswagen golf sportsvan - kot golf, a uporabnejši

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Slovenijo je zapeljal golf sportsvan, prostornejši, uporabnejši in bolj dinamičnega videza kot predhodnik. Stane od 18.099 (1,2 TSI, 110) do 25.264 evrov (2,0 TDI, DSG, 150).

Slovenci jih bodo tudi zaradi mladostnejšega videza kupili 800 na leto

Kljub temu da je v predstavitveni brošuri označen za enoprostorca med golfi, ga Volkswagen kot četrto karoserijsko izvedbo istega modela uradno uvršča med kombilimuzine.

Uvoznik namerava letno prepričati med 700 in 800 kupcev, dobrih 60 odstotkov več kot do zdaj. Z drzneje oblikovanim novincem naj bi se znebili stereotipne povezave s starejšimi vozniki. Tudi zato je golf plus postal golf sportsvan.

Ime Volkswagen utemeljuje predvsem s prilagojenim oblikovnim pristopom, ki naj bi ga kljub pravzaprav nespremenjeni silhueti približal mlajšim in aktivnim. Temu primerno je pločevina ukrivljena drzneje, k bolj športnemu videzu pripomore tudi štiri centimetre nižja in pet centimetrov širša karoserija.

Več avtomobila, več prtljažnika, več kupcev?

Snovalci se upadu prodaje vozil klasične kombilimuzinske zasnove po robu postavljajo s celovitejšim prilagajanjem zahtevnim kupcem. V primerjavi s predhodnikom je za 13 centimetrov daljša skupna dolžina vozila in za dobrih 11 centimetrov daljše medosje.

Izdatnejše zunanje mere so seveda vplivale na prostornost kabine. Vzdolžni pomik klopi je zdaj 18-centimetrski (prej 16-centimetrski), po enoprostorskem zgledu je po naklonu pomično tudi naslonjalo.

Prtljažnik je s 500 litri od prejšnjega prostornejši za 75 litrov, ob vzdolžnem pomiku klopi proti sprednjemu delu kabine pa je litrski seštevek 590.

Je sportsvan lahko tekmec touranu?

Povečana uporabnost in prostorski prirastek pomenita, da sportsvan že posega na touranov teritorij, a morebitni kanibalizem znotraj znamke ne bo trajal dlje od slabega leta dni. Kompaktni enoprostorec bo leta 2015 s prihodom nove generacije zrasel.

K obsežni zbirki Volkswagnovih asistenčnih sistemov prinaša dve novi pridobitvi

Tipalo za mrtvi kot ob zapuščanju vzdolžnega parkirnega prostora nadzoruje mrtvi kot in se v primeru možnosti trka odzove s posredovanjem, dodajanjem ali odvzemanjem krmilnega sistema.

Asistenca za odparkiranje med prečnim zapuščanjem parkirnega mesta s pomočjo tipal na skrajnih delih odbijača v primeru nevarnosti trka posreduje tudi s samodejnim zaviranjem.

Za vstopnega dizla 20.206 evrov.

Osnovna izvedba, z 1,2-litrskim TSI motorjem, 110 "konji" in ročnim menjalnikom, stane 18.099 evrov, za vstop v svet dizlov je treba odšteti 20.206 evrov (1,6 TDI, 110 "konjev", oprema trendline).

Vsi motorji, z izjemo dvilitrskega dizla, so na voljo tudi s samodejnim, sedemstopenjskim DSG menjalnikom. Omenjeni motor je zaradi prevelike količine navora opremljen s starejšo, 6-stopenjsko alternativo.

Cenovna politika narekuje nekoliko višjo ceno v primerjavi z običajnim, petvratnim golfom. V primerjavi bolje opremljenih različic je razlika 900, pri vstopnih izvedbah pa zaradi drugače sestavljenih paketov do 1600-evrska.

Ne spreglejte