Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
29. 7. 2016,
10.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Volkswagen Tovorni Avtomoto

Petek, 29. 7. 2016, 10.10

6 let, 7 mesecev

Napoved velikega dostavnika

Volkswagen crafter – velik dostavnik stavi na uporabnost, varnost in udobje

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Volkswagen crafter | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Pri Volkswagnu zgodbo o svojem novem velikem dostavniku začenjajo povsem na novo. S štirimi osnovnimi modeli v treh dolžinah in višinah stavijo na prilagodljivost vsem vrstam poklicev. Pogon bo zadnji ali štirikolesni. Nastajal bo v sodobni tovarni Wrzesnia na Poljskem kjer bo delo dobilo kar tri tisoč ljudi.

Poljakom se upravičeno smeji … Kaj zamuja Slovenija?

S podobo se crafter po novem dotika in bolj očitneje spogleduje z linijami manjšega brata transporterja. Gre za novo obliko oziroma podobo gospodarskega vozila – to velja tako za zunanjost, kot tudi za notranjost vozila. | Foto: Volkswagen S podobo se crafter po novem dotika in bolj očitneje spogleduje z linijami manjšega brata transporterja. Gre za novo obliko oziroma podobo gospodarskega vozila – to velja tako za zunanjost, kot tudi za notranjost vozila. Foto: Volkswagen

Za proizvodnjo crafterja je Volkswagen v poljskem mestu Wrzesnia postavili povsem novo veliko tovarno. Ta nova tovarna je poleg Volkswagnove tovarne Poznan-Antoninek, ki obratuje že več kot 20 let in smo bili v njej na premieri caddya, druga Volkswagnova tovarna na Poljskem. Bodoča tovarna za proizvodnjo modela crafter se razteza na površini 220 hektarjev, kar ustreza površini približno 300 nogometnih igrišč.

Ko bo tovarna Wrzesnia delala s polno zmogljivostjo, bo v njej zaposlenih več kot tri tisoč delavcev. S prihodom podizvajalcev pa bodo poleg tega v regiji lahko ustvarili še veliko več novih delovnih mest. Pri tem se nam spet postavlja vprašanje, kaj zamuja Slovenija.

Poljaki in Slovaki zanjo privabiti investitorje, Slovenija je očitno zamudila še eno priložnost. Kar pomislite, kaj bi taka tovarna, ki bi zrasla na nekdanjem ekonomskem pogorišču TAM-a, pomenila Mariboru.

Inženirji so odšli med ljudi …

Pri Volkswagnu so se razvoja crafterja lotili podobno kot pri Fordu. Prototipna vozila so poslali na najrazličnejša delovišča, med uporabnike in sproti delali analizo, kaj vse mora tak dostavnik ponuditi in obvladati. Na ta način so pri Volkswagnu, kot obljubljajo, crafterja naredili po meri konkretnih poklicev in storitev v smislu, kaj konkretno stranka potrebuje ter kaj bi bilo najbolj uporabno in smiselno za njene potrebe. Novi Crafter za vse te individualne zahteve po obljubah inženirjev prinaša tudi inovativne praktične in elektronske rešitve.

Temeljito naj bi bil pripravljen na dolge logistične etape z veliko kilometri, pa na blato gradbišč, na hitre urbane dostavne naloge v mestnih … Vse skupaj so podčrtali z visoko stopnjo varnosti, saj vozniku pomagajo sodobni asistenčni sistemi, ki znajo preprečiti nesreče. Pri tem so veliko pozornosti namenili predvsem pri zagotavljanju varnosti pri preutrujenih voznikih. | Foto: Volkswagen Temeljito naj bi bil pripravljen na dolge logistične etape z veliko kilometri, pa na blato gradbišč, na hitre urbane dostavne naloge v mestnih … Vse skupaj so podčrtali z visoko stopnjo varnosti, saj vozniku pomagajo sodobni asistenčni sistemi, ki znajo preprečiti nesreče. Pri tem so veliko pozornosti namenili predvsem pri zagotavljanju varnosti pri preutrujenih voznikih. Foto: Volkswagen

Stroškovnik in izpusti pod nadzorom

Volkswagen crafter | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Vsem nalogam crafterja so pri Volkswagnu temeljito prilagodili motorno paleto. Obljubljajo, da bo v svojem razredu zagotavljal najnižje stroške glede porabe goriva in najmanjše izpuste, usklajene z normativom Euro 6. Energijska učinkovitost in stroški vzdrževanja naj bi bili konkurenčnejši, ker so vse njegove stroje namensko prilagodili.

Motorji so zasnovani tako za kratke vožnje, kot tudi za daljše relacije. Pri tem izpostavljajo še zanesljivostjo kot pomemben dejavnik učinkovitosti profesionalne rabe, da zaradi izpadov ne bi prihajalo do izgube časa. Poleg tega pravijo, da bo crafter z nizkimi stroški nadomestnih delov, vzdrževalnih posegov in popravil dolgoročno vplival na ugodno stroškovno bilanco mobilnosti podjetja.

Vrh motorne ponudbe: biturbo s 177 "konji"

Za pogon crafterja so razvili 2,0-litrski motor TDI z oznako "EA 288Nutz". Ta bo na voljo v štirih različicah: 75 kW (102 KM), 90 kW (122 KM), 103 kW (140 KM) in 130 kW (177 KM) z biturbo prisilnim polnjenjem.

Različno močne izvedbe bo mogoče kombinirati s pogonom na sprednja ali zadnja kolesa ter tudi štirikolesnim pogonom 4motion. Poleg ročnega pa bo na voljo tudi samodejni menjalnik.

Natančnih dimenzij in nosilnosti Volkswagen še ne razkriva. Obljubljajo pa, da so njegove notranje dimenzije v idealnih proporcih, kar se tiče uporabnosti in razmerja med prostornino tovornega prostora ter zunanjimi merami. Velik, a ne prevelik torej? Oblikovalci so dobili nalogo narediti velik dostavnik z najmanjšimi mogočimi zunanjimi merami. To je pomembno z vidika okretnosti na najrazličnejših cestah in deloviščih, pomembno pa je še zaradi varnih voznih lastnosti glede na nosilnost, upoštevajoč dolžino in prostornino, namenjeno tovoru. | Foto: Volkswagen Natančnih dimenzij in nosilnosti Volkswagen še ne razkriva. Obljubljajo pa, da so njegove notranje dimenzije v idealnih proporcih, kar se tiče uporabnosti in razmerja med prostornino tovornega prostora ter zunanjimi merami. Velik, a ne prevelik torej? Oblikovalci so dobili nalogo narediti velik dostavnik z najmanjšimi mogočimi zunanjimi merami. To je pomembno z vidika okretnosti na najrazličnejših cestah in deloviščih, pomembno pa je še zaradi varnih voznih lastnosti glede na nosilnost, upoštevajoč dolžino in prostornino, namenjeno tovoru. Foto: Volkswagen

Pameten kot osebni avtomobil …

Pri Volkswagnu s pridom izkoriščajo razvoj svojih pametnih asistenčnih sistemov, ki jih iz osebnih avtomobilov zdaj integrirajo tudi v program gospodarskih vozil. To integracijo so že izvedli pri caddyju in T6 transporterju. Pri crafterju bodo varnostni sistemi še nekoliko bolj pomembni, ker gre za večje mase. Z aktivnimi in pasivnimi varnostnimi koncepti so izboljšali zaščito potnikov, ne glede na trenutno obteženost vozila.

Crafter bo hitro postal tudi del industrije počitniških vozil, dobil pa bo tudi bratranca z levom in napisom MAN. Med karoserijami so na voljo tri različne dolžine in višine strehe pri zaprtih nadgradnjah, tako da lahko stranke glede na izbrani model crafterja povsem individualno prilagodijo svojim konkretnim potrebam.  | Foto: Volkswagen Crafter bo hitro postal tudi del industrije počitniških vozil, dobil pa bo tudi bratranca z levom in napisom MAN. Med karoserijami so na voljo tri različne dolžine in višine strehe pri zaprtih nadgradnjah, tako da lahko stranke glede na izbrani model crafterja povsem individualno prilagodijo svojim konkretnim potrebam. Foto: Volkswagen

Prvič bo vgrajeno elektromehansko krmiljenje, ki je v tem razredu pomembna novost, saj omogoča vgradnjo uporabo velikega števila aktivnih vozniških asistentov, kot so na primer ESP s funkcijo stabiliziranja prikolice, samodejno uravnavanje razdalje (ACC), funkcija večnaletnega zaviranja, opcijska asistenca za bočni veter, asistenca za manevriranje s prikolico

Izdatno bo novinec založen še s pasivnimi varnostnih sistemi (čelne in stranske varnostne blazine ter varnostne blazine za glavo za voznika in potnike), na spisku udobja in varnosti pa so še kamera za vzvratno vožnjo, parkirni sistem in asistenca za odparkiranje (Rear Traffic Alert), pa žarometi LED, funkcija smerno prilagodljivih luči ter samodejni vklop in izklop dolgih luči.

Vse pomembnejše pa so v sodobni logistiki in transportu spletno-mobilne storitve. Crafter ima to informacijsko podporo natančno prilagojeno zahtevam uporabnikov.

Ne spreglejte