Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
14. 9. 2018,
6.02

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

6

Natisni članek

nakup avtomobila WLTP

Petek, 14. 9. 2018, 6.02

5 let, 7 mesecev

Velikost platišč: kakšen je vpliv na davek in ceno

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

6

volvo V60 | Vsaka dodatna oprema ima danes vpliv na končni uradni izpust CO2 in s tem tudi uvrstitev avtomobila v enega izmed razredov davka na motorna vozila. | Foto Gregor Pavšič

Vsaka dodatna oprema ima danes vpliv na končni uradni izpust CO2 in s tem tudi uvrstitev avtomobila v enega izmed razredov davka na motorna vozila.

Foto: Gregor Pavšič

Nakup avtomobila bo z vidika stroškov in cene postal pravi mali izziv. Tudi dodatna oprema, kot so na primer večja platišča, lahko vozilo po uvedbi strožjega testnega režima WLTP potisne v višji davčni razred.

volvo V60
Avtomoto Novo v Sloveniji: volvo V60

Velikost platišč poveča uradni izpust CO2

Na končno ceno avtomobila danes ne vplivata več le dodatna oprema ter izbor motorja in menjalnika. Vsi dodatki namreč lahko povečajo uradni izpust CO2. In ker se po novem standardu WLTP izpusti določajo tudi za posamezne različice modelov, dodatna oprema lahko vozilo potisne v višji razred davka na motorna vozila.

Na domači predstavitvi novega volva V60 smo na primer videli, kako že izbor velikosti platišč lahko poveča končno ceno. V večini primerov se davek poveča za tri odstotke, v skrajnih primerih pa lahko tudi za šest. To v praksi pomeni, da bo končna cena avtomobila za okrog 50 tisočakov višja za okrog 1.500 evrov.

Primer vpliva velikosti platišč na uradni izpust CO2 pri dveh različicah volva V60:

 

D4 avt.

T6 AWD avt.

16''

119 g/km

/

17''

119 g/km

/

18''

122 g/km

171 g/km

19 ''

125 g/km

176 g/km

20''

125 g/km

176 g/km

 

Okrog 20 evropskih držav danes avtomobile obdavčuje na podlagi izmerjenega izpusta CO2 na prevoženi kilometer. Z novimi meritvami bodo te meritve pri enakem izhodiščnem avtomobilu višje. Čeprav bo v veljavi nekaj časa tudi še prilagojeni predhodni standard NEDC, bodo vozila zdaj uradno izpustila več CO2, več bodo obdavčena in s tem tudi dražja. Prav zato so avtomobilski proizvajalci poskušali prejšnji mesec registrirati kar največ vozil in se s tem izogniti podražitvam.

Podatki o izpustih CO2 in porabi goriva bodo zdaj veliko bolj realni kot po starem sistemu NEDC. | Foto: Mercedes-Benz Podatki o izpustih CO2 in porabi goriva bodo zdaj veliko bolj realni kot po starem sistemu NEDC. Foto: Mercedes-Benz

Evropske države se odzivajo zelo počasi

Večina držav za zdaj še nima natančnega načrta, kako bo davčne zakone na področju avtomobilov spremenila glede na višje uradne podatke o izpustih. Zakonodajo sta prilagodili Finska in Nemčija, ki bosta davek obračunali skladno z novim standardom WLTP. Davčnih razredov skladno s spremembo meritev za zdaj ni spremenila niti Slovenija.  

V Nemčiji znaša davek dva evra za vsak gram nad mejo 95 gramov CO2 na prevoženi kilometer. V vseh teh državah je že danes jasno, da se bo znatnim podražitvam avtomobilom težko izogniti.

Uradni cenik bo le še okvirno izhodišče za stranko

Od 1. januarja do konca leta 2020 bodo morali avtomobilski proizvajalci podatke navajati tako po novem standardu WLTP kot tudi po predhodnem sistemu NEDC. Proizvajalci morajo opraviti izračune tudi za posamezne različice opreme ter izbor motorjev in menjalnikov. Te izračune naredijo po posebnih formulah.

Zato bo zdaj končna cena za kupca v prodajnem salonu odvisna prav od izbrane dodatne opreme, motorjev, menjalnikov in tudi platišč, uradni natisnjeni cenik pa bo služil le za okvirna izhodišča. Nakup avtomobila bo torej z vidika dejanske cene postal še večji izziv.

Ne spreglejte