Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2012,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Dacia

Ponedeljek, 13. 2. 2012, 9.44

8 let

V novi Renaultovi tovarni bodo naredili 400.000 vozil na leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski proizvajalec avtomobilov Renault je ta teden v Tangerju v Maroku ob Gibraltarski ožini odprl milijardo evrov vredno novo tovarno.

V obratu bo delo našlo 6.000 ljudi

Njena končna proizvodnja zmogljivost bo 400.000 vozil na leto, v njej pa bodo na začetku proizvajali nizkocenovna modela znamke Dacia. Kot so poudarili v Renaultu, je to največja avtomobilska tovarna na jugu Sredozemlja, do leta 2015 pa naj bi zaposlovala več kot 6.000 ljudi. Njena začetna zmogljivost bo 170.000 vozil na leto, z leti pa naj bi se povzpela na 400.000 vozil letno.

Nizki stroški dela v Marok naj bi še povečali cenovno konkurenčnost Dacie

Renault z novo tovarno še krepi svojo prisotnost na trgu modelov nižjega cenovnega modela, ki ga pooseblja blagovna znamka Dacia. Ta predstavlja že tretjino vse Renaultove prodaje, nizki stroški dela v Maroku pa naj bi še povečali konkurenčnost vozil Dacia. Tovarna v Tangerju, znanem pristanišču s strateškim položajem na stiku Atlantskega oceana in Sredozemskega morja, bo s svojo proizvodnjo dopolnjevala tovarni v Pitesti v Romuniji in prav tako maroškem mestu Casablanca. Oba obrata sta namreč že na zgornjem robu zmogljivosti. Tovarna je po zagotovilih družbe tudi zelo prijazna do okolja, saj ustvarja bistveno manj izpustov CO2 in v okolje ne spušča odpadnih voda.

Politični očitki v Franciji

Če naložba po eni strani pomeni veliko pridobitev za maroško gospodarstvo, saj naj bi vrednost izvoza zaradi nje poskočila za 3,5 milijarde evrov, pa je Renaultova poteza naletela na ostre kritike v domači Franciji. Nekateri politiki so proizvajalca, v kateri ima država še vedno največji posamični lastniški delež, obtožili, da odžira delovna mesta Francozom.

Ghosn zatrjuje, da maroška naložba ni v škodo Francije

Prvi mož Renaulta Carlos Ghosn je po drugi strani zatrdil, da maroška naložba ni v škodo Francije, saj bo zagotovila nova delovna mesta v raziskovalno-razvojnih oddelkih in pri francoskih dobaviteljih. Tovrstni očitki francoskim podjetjem zaradi selitve proizvodnje so sicer stalna praksa, politika pa jih uporablja še posebej v trenutnih zaostrenih razmerah.

Ne spreglejte