Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2012,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto

Sreda, 19. 9. 2012, 14.15

8 let

Trije toyotini novi hibridi, yaris, prius plug-in in prius +

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Toyota je v Sloveniji začela uradno ponujati hibridnega yarisa, enoprostorskega priusa ter karoserijsko običajnega priusa, a z baterijo, ki omogoča slabih dvajset kilometrov povsem električne vožnje.

Pri Toyoti se hvalijo, da so medtem ko se drugi proizvajalci trudijo z razvojem električnih avtomobilovm, s svojimi hibridi dodobra prepredli ceste na razvitejših koncih sveta. Prodaja električnih avtomobilov se kar ne premakne z ničelne točke, Toyotini hibridi žanjejo prodajne, ne samo marketinške uspehe.

Toyota trdi, da čez deset let ne bo več nobenega množičnega proizvajalca, ki v svoji paleti vozil ne bi imel tudi neke vrste hibrida, in v tem bi Japonci utegnili imeti kar prav, vsaj če gre soditi po aktualnih trendih. A ker so začeli že davnega leta 1997, naj bi imeli Toyotini inženirji danes več znanja kot tekmeci.

Prius +

Najbolj novi je enoprostorski prius +. Sedemsedežnik (s pogrezljivimi sedeži) bo tekmoval s srednjimi enoprostorci, Toyotinim versom, grand scenicom, grand C-maxom, grand picassom in drugimi "grandi".

Tehnično gledano je prius + enak običajnemu kombilimuzinskemu priusu, s to razliko, da ima enoprostorec malce krajše prestavno razmerje, s čimer so dosegli, da enoprostorec ni bistveno manj živahen od običajnega priusa (če sploh lahko pri teh eko-toyotah govorimo o živahnosti?).

Kakorkoli že, plus se ponaša tudi z dokaj ugodno aerodinamiko. Za več informacij o enoprostorskem priusu preberite poročilo z naše prve vožnje.

Prius plug-in

Edini električni avtomobil, ki dosega zadovoljive prodajne številke, je Oplova ampera. Očitno je doseg največja skrb uporabnikov, ampera pa s podaljševalnikom dosega rešuje to težavo.

Prius plug-in oziroma po slovensko "priključni" prius, je dejansko Toyotin odgovor na ampero (oziroma amperi enakega chevroleta volta). Toda Toyotin korak v električno smer ni tako električen kot pri amperi, saj je prius električen samo dvajset kilometrov (in samo do 80 km/h), preostale kilometre pa se obnaša kot klasičen prius. Pri Toyoti trdijo, da je to optimalno, glede na potrebe lastnikov, cene in varnosti.

Več o priključnem priusu si preberite v poročilu z naše prve vožnje.

Yaris hybrid

Tretji novi Toyotin hibrid na našem trgu je mali yaris. Ta bo na trgu tekmoval še zlasti z dizelsko gnanimi malčki, katerim je podoben tudi glede porabe goriva.

Baterije za električno vožnjo so Japonci namestili pod zadnjo klop, zato prtljažnik malega yarisa ni prav nič manjši od običajnih različic. Seveda je eko-malček doma v mestu zato je tudi hitrost, s katero se je moč voziti na elektriko, 60 km/h.

Več o hibridnem yarisu vam ponujamo v poročilu z naše prve vožnje.

Cene za prius + se začnejo pri slabih 30.000 evrih, priključni prius stane najmanj 38.000 evrov (s subvencijo), yaris pa dobrih 16 evrskih tisočakov.

Polovico hibridnih yarisov je Toyota v Sloveniji prodala že v predprodaji, skupno število prodanih malčkov naj bi bilo konec leta 25. Letos naj bi prodali še tri plug-ine in osem enoprostorcev. Prihodnje leto naj bi se prodaja hibridov skoraj podvojila, tudi po zaslugi novega aurisa, ki bo najverjetneje že ob začetku prodaje na voljo tudi kot hibrid.

Ne spreglejte