Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 3. 2022,
8.34

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

25

Natisni članek

AvtoVAZ Rusija Renault

Torek, 22. 3. 2022, 8.34

2 leti, 1 mesec

Tovarna v Moskvi, lastništvo AvtoVAZ ...

Tovarna spet dela, to je ozadje Renaultovega posla z Rusi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

25

Renault Moskva | Pogled na Renaultovo tovarno v Moskvi, kjer so polno proizvodnjo zagnali leta 2005. | Foto zajem zaslona

Pogled na Renaultovo tovarno v Moskvi, kjer so polno proizvodnjo zagnali leta 2005.

Foto: zajem zaslona

Renault je z domnevno podporo Francije, sicer tudi delne lastnice podjetja, spet zagnal proizvodnjo avtomobilov v Moskvi. Renault, ki je tudi večinski lastnik družbe AvtoVAZ in ima v Rusiji tri tovarne, je z Moskvo začel poslovati že pred 23 leti.

Renault spada med tiste avtomobilske družbe, ki imajo v Rusiji precej večji obseg posla od večine drugih. Leta 2016 so prevzeli dve tretjini ruske družbe AvtoVAZ, in to v času, ko je ruski avtomobilski trg še cvetel in obetal bleščečo prihodnost. AvtoVAZ je lani prodal 350 tisoč avtomobilov. Lani so imeli 3,1 milijarde evrov prihodkov, dobiček pred obdavčitvijo je znašal 237 milijonov evrov. Renault ima v lasti 68 odstotkov družbe AvtoVAZ, ki je v Rusiji za znamko Lada najbolj uveljavljena. Preostali del družbe ima v lasti državna korporacija Rostec.

Renault v Rusiji zaposluje skupno okrog 40 tisoč ljudi. Zdaj so spet zagnali delo v tovarni v Rusiji, kjer so sprva proizvodnjo prekinili zaradi težav pri dobavi potrebnih elektronskih delov. Iz podobnih razlogov je AvtoVAZ spet zaustavil delo v tovarnah v Toljatiju in Iževsku, ki sta okrog 500 kilometrov vzhodno od Moskve.

Podobno kot Renault s proizvodnjo v Rusiji nadaljuje tudi finski proizvajalec pnevmatik Nokian. Odločitev so zagovarjali z izhodiščem, da bodo na ta način ostali v lasti svoje tovarne in se izognili ruski nacionalizaciji.

Pred tovarno AvtoVAZ v Toljatiju | Foto: Reuters Pred tovarno AvtoVAZ v Toljatiju Foto: Reuters Že več kot 20 let dolga vez z Rusijo

Ponoven zagon Renaultove proizvodnje v Moskvi, kjer je Rusija s sprejetimi zakoni zagrozila z nacionalizacijo tovarn v primeru opustitve proizvodnje, naj bi imel podporo francoske države, je poročal Reuters. Francija je tudi delna lastnica Renaulta.

Leta 1998 je Renault z Valerijem Šancevom, takratnim namestnikom župana Moskve, sklenil dogovor o novem skupnem podjetju za proizvodnjo avtomobilov. Izhodišče je bila stara Moskvičeva tovarna. Tam so začeli delati leta 1999, leta 2005 pa je tovarna že delala s polno proizvodnjo. Skupno podjetje se je imenovalo Avtoframos, leta 2014 so ga preimenovali v Renault Russia.

Izdelani avtomobili za ruski trg

Konec predlanskega leta je bilo tam zaposlenih 1.850 ljudi. Predlani so v tej tovarni izdelali 18.955 capturjev (prva generacija), 34.180 dusterjev prve in 141 dusterjev druge generacije, ob tem pa še 12.320 modelov arkana (v Sloveniji megane conquest) in 10.239 Nissanovih terranov.

Ne spreglejte