SiolNET. Avtomoto Novice
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so novi drzni načrti Andreja Pečjaka

0,98

termometer

Pečjak Metron električni motocikel ZERO
Tak električni motocikel ima od 160 do 200 kilometrov dosega, njegova najvišja hitrost pa znaša 200 kilometrov na uro. Foto: Metron inštitut

"Nismo več pionirji elektromobilnosti, čas je za serijsko proizvodnjo," pravi Andrej Pečjak, ki napoveduje nove zanimive projekte na podlagi do zdaj pridobljenega znanja.

Andrej Pečjak Dacia Avtomoto Andrej Pečjak prodal svojo "legendarno" dacio

Zdaj že nekdanja dacia sandero Andreja Pečjaka in inštituta Metron Zdaj že nekdanja dacia sandero Andreja Pečjaka in inštituta Metron Foto: osebni arhiv V ponedeljek smo pisali o Andreju Pečjaku, pionirju elektromobilnosti v Sloveniji, ki je prodal svojo leta 2010 na elektropogon predelano dacio sandero. Sam pravi, da je prodaja tega avtomobila s prevoženimi skoraj 190 tisoč kilometri in še vedno 85-odstotno kapaciteto baterije zanj pomemben mejnik. S prodanim električnim sanderom se po njegovih besedah zanj in njegov inštitut Metron končuje obdobje pionirstva na področju električnih vozil.

"Prihaja čas proizvodnje, zato smo se tudi mi prilagodili. Zdaj sodelujemo z večjimi proizvajalci in za njih razvijamo posamezne komponente. Naš največji partner je ZERO Motorcycles, nekakšna Tesla med električnimi motocikli. Zanje smo razvili posebne majhne prenosne polnilne postaje, kot dobavitelj smo njihova 'prva vgradnja'," pravi Pečjak, ki na področju prehoda v energetiki prek inovativnih rešitev sodeluje tudi z družbo GEN-i.

Tesla Avtomoto Milijon avtomobilov: Tesla dosegla izjemen mejnik

Pečjak: Časa za predelavo avtomobilov ni več

Dodaja, da časa za predelavo klasičnih vozil na elektropogon ni več in da tudi sami vse bolj posegajo po serijskih avtomobilih.

"Pogosto se mi toži po starih časih, ampak kaj hočemo, vse gre naprej in lahko smo veseli, da je tako. Poleg tega vidimo, da je energetika še zelo okostenela, nekako tako, kot so bili avtomobilski proizvajalci pred petimi leti. Tukaj vidim zase in za Metron še precej možnosti za pionirstvo," razlaga Pečjak.

Od leta 2010, ko je predelal omenjeno dacio sandero, se je v avtomobilski industriji veliko spremenilo. Nastala je Tesla, ki je do danes prodala milijon električnih premijskih avtomobilov, v Sloveniji pa naj bi letos letna prodaja prvič presegla tisoč novih električnih avtomobilov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin