Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
22. 1. 2021,
14.34

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Natisni članek

WRC reli za svetovno prvenstvo Croatia Rally

Petek, 22. 1. 2021, 14.34

3 leta, 3 mesece

Croatia Rally 2021

To je zemljevid relija za SP na Hrvaškem: brez DP Slovenije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Reli Monte Carlo | Ta konec tedna v Monte Carlu poteka uvodni reli za SP leta 2021, Hrvati bodo  - če bodo razmere z novim koronavirusom to dovoljevale, gostili tretjo preizkušnjo sezone. | Foto Toyota

Ta konec tedna v Monte Carlu poteka uvodni reli za SP leta 2021, Hrvati bodo - če bodo razmere z novim koronavirusom to dovoljevale, gostili tretjo preizkušnjo sezone.

Foto: Toyota

Organizatorji relija Croatia, tretje letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva na Hrvaškem, so objavili traso aprilske dirke. Ta pa zaradi pravil FIA ne bo mogla biti del slovenskega državnega prvenstva.

Medtem ko se v okolici francoskega Gapa končuje drugi dan uvodne preizkušnje letošnjega svetovnega prvenstva, so organizatorji relija na Hrvaškem objavili zemljevid svoje aprilske dirke. Ta bo tretja preizkušnja svetovnega prvenstva (po februarskem reliju Artic na Finskem) in prva klasična asfaltna prireditev letošnje sezone. Reli bi morali izvesti od 22. do 25. aprila.

Reli WRC Sardinija Hrvaška
Avtomoto Kako so Hrvati dobili SP? Kje bo trasa, to so prve podrobnosti.

Reli bo prišel v neposredno bližino slovenske meje

Kot smo poročali že pred tedni, se bo reli začel s kratko hitrostno preizkušnjo na Velesejmu v Zagrebu. Tam bo del trase potekal tudi v dvorani. Sledile bodo preizkušnje v bližini Karlovca, pa tudi le nekaj kilometrov stran od slovensko-hrvaške državne meje pri Novem mestu in Črnomlju. Organizatorji so iskali hitrostne preizkušnje, kjer bodo po potrebi lahko izvajali tudi vse potrebne ukrepe ob epidemiji z novim koronavirusom. Ta je močno okrnil reli v Monte Carlu in poskrbel za odpoved zimskega relija na Švedskem.

Hrvaški reli za SP ne bo mogel šteti niti za hrvaško, prav tako ne za slovensko državno prvenstvo. Mednarodna avtomobilska organizacija FIA namreč ne dovoli izpeljave vzporednega prvenstva. Vsaj pri slovenski avtošportni zvezi AŠ2005 so sprva potihoma načrtovali, da bi polovica relija štela tudi za slovensko državno prvenstvo.

Avtomoto Del ostrih ukrepov tudi Slovenci: tako je počilo včeraj #video

Razpored hitrostnih preizkušenj

22. april 23. april 24. april 25. april
Shakedown – Medvedgrad Rude–Plešivica Mali Lipovec–Grdanjci Bliznec–Pila
  Kostanjevac–Petruš Vrh Stojdraga–Gornja Vas Zagorska Sela–Kumrovec
  Jaškovo–Mali Modruš Potok Krašić–Vrškovac  
  Pećurkovo– Brdo–Mrežnički Novaki Vinski Vrh–Duga Resa  

Rok Turk je bil s sovoznikom Enejem Ložnarjem zadnji slovenski udeleženec relija za SP. | Foto: WRC Croatia Rok Turk je bil s sovoznikom Enejem Ložnarjem zadnji slovenski udeleženec relija za SP. Foto: WRC Croatia Prvi slovenski nastopi na SP po letu 2016?

Slovenske posadke bodo na tem reliju seveda lahko nastopile, je pa tak nastop iz vidika denarja in tudi potrebnega časa velik zalogaj. Prijavnina za zasebnike bo tri tisoč evrov (25-odstotni DDV ni vključen).

Zadnja slovenska posadka na reliju za SP sta bila leta 2016 Rok Turk in Enej Ložnar (peugeot 208 R2) na reliju v Monte Carlu, pred njima pa Tim Novak in Uroš Ocvirk (ford fiesta) leta 2015 na reliju v Nemčiji. Novak je dvakrat nato v sklopu nemškega relija za SP tam vozil še v pokalu Opel, ki pa ni bil del uradne razvrstitve relija za SP.

Croatia Rally 2021 | Foto:

Croatia Rally 2021 | Foto:

Ne spreglejte