Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
9.59

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

vročina avtomobil

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 9.59

5 let, 9 mesecev

Temperatura v avtomobilu: v eni uri tudi do 60 stopinj Celzija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Pred nami je prvi vročinski val v letošnjem poletju, ki pa s seboj prinaša številne nevarnosti. Veliko ljudi se ne zaveda učinka tople grede, ki se v žgoči vročini sprosti znotraj avtomobila. Temperature v notranjosti se lahko v eni uri povzpnejo nad 60 stopinj Celzija, avtomobil pa lahko postane za manjšega otroka ali psa smrtna kletka.

Klimatska naprava bo v tem tednu nujen pripomoček v avtomobilih. | Foto: Gašper Pirman Klimatska naprava bo v tem tednu nujen pripomoček v avtomobilih. Foto: Gašper Pirman

Številni težko pričakujejo prvi vročinski val v letošnjem poletju. Po precej raznolikem obdobju, v katerem je sicer prijetne temperature velikokrat zmotilo deževje ali poletne nevihte, bo ves teden nad trideset stopinj Celzija, kar pomeni, da bodo temperature v avtomobilih nevarno visoke.

Že po desetih minutah postane stanje nevzdržno

Pri nemškem Liliput Lounge so opravili raziskavo, ki je pokazala, kako hitro narašča temperatura znotraj avtomobila. Dobljeni podatki so zastrašujoči in pričajo, da lahko hitro podcenimo rast temperature. Tudi ob zunanjih prijetnih 20 stopinjah Celzija se temperatura znotraj avtomobila v eni uri povzpne na 46 stopinj Celzija.

Ker bodo temperature ves teden nad 30 stopinj Celzija, se lahko notranjost po vsega desetih minutah segreje na 40 stopinj oziroma po eni uri na blizu 60 stopinj Celzija.

Temperatura v avtomobilu | Foto: Liliput Lounge Foto: Liliput Lounge

Video: Za deset minut smo se zaprli v avto pod žgočim soncem

Avto spusti vročino v notranjost, ne pa tudi nazaj ven

Sončna energija kot kratkovalovno sevanje vstopi skozi steklo v notranjost avtomobila, tam pa pronica v različne materiale, ki jo absorbirajo in začnejo oddajati nazaj v prostor v obliki dolgih valov. Ti ne morejo pronicati skozi steklo, zato v avtomobilu nastane učinek tople grede. Temperatura začne hitro naraščati, ob dovolj dolgi izpostavljenosti soncu pa lahko v avtomobilu doseže tudi do 50 stopinj Celzija.

Avtomoto Vročina v avtih: Učinek tople grede je smrtno nevaren, kako avto učinkovito shladiti? #video

Kako avtomobil pravilno in učinkovito shladiti?

Preden sedete v močno segret avtomobil, za minuto ali dve odprite stranska stekla. Tako boste najhitreje spravili močno segret zrak iz potniške kabine.

Nato vsa stekla popolnoma zaprite in nastavite delovanje klimatske naprave na zaprt krog delovanja. S tem izključite dotok vročega zraka iz zunanjosti. Krožil bo le zrak znotraj kabine, ki bo tako najhitreje ohlajen, najhitreje bo dosežena tudi želena temperatura v vozilu.

Pri novejših avtomobilih je mogoče na daljavo s ključem spustiti vsa štiri stranska stekla. Tako se avtomobil že nekoliko ohladi, še preden pridemo do njega. Najudobnejši so seveda električni avtomobili, pri katerih je mogoče prek telefonske aplikacije nastaviti delovanje klimatske naprave ali hlajenje notranjosti vozila vklopiti na daljavo.

Temperatura se po desetih minutah povzpne nad 40 stopinj, v eni uri pa tudi na več kot 60 stopinj Celzija. | Foto: Temperatura se po desetih minutah povzpne nad 40 stopinj, v eni uri pa tudi na več kot 60 stopinj Celzija.

Samo v ZDA zaradi vročine v avtih letno v povprečju umre 37 otrok

Morda bo kdo zamahnil z roko in rekel, da se njemu to ne more zgoditi. Le kako naj bi kdo v razgretem avtu pozabil žival ali celo svojega otroka? Toda tudi to se dogaja, žal pogosteje, kot si mislimo, in sicer tako v Sloveniji kot tudi v ZDA, kjer v povprečju na leto zaradi temperaturnih obremenitev v avtomobilu umre 37 otrok. Otroci so še posebej ranljivi, saj se njihovo telo segreva od tri- do petkrat hitreje kot telo odraslega.  

Ne spreglejte