Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 8. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

5

Natisni članek

avtomobil vročina nasvet

Torek, 1. 8. 2017, 4.01

6 let, 7 mesecev

Vročina v avtih: Učinek tople grede je smrtno nevaren, kako avto učinkovito shladiti? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

5

Za deset minut smo se zaprli v avto, temperatura je hitro presegla 40 stopinj Celzija. Sredi poletja postane naš avto topla greda, ki je lahko ob daljši izpostavljenosti smrtno nevaren predvsem za najmlajše. Statistika pravi, da je v ZDA v zadnjih 16 letih zaradi vročine v avtih umrlo skoraj 800 otrok.

Včeraj se je začel že četrti vročinski val, po napovedih vremenoslovcev bo teden pred nami najbolj vroč v tem poletju. Temperature v avtomobilih bodo nevarno visoke.

Video: Za deset minut smo se zaprli v avto pod žgočim soncem

Temperatura v avtomobilu hitro preseže 40 stopinj Celzija. | Foto: Temperatura v avtomobilu hitro preseže 40 stopinj Celzija. Usedli smo se v avtomobil, pripravili prenosni termometer, štoparico in zaprli vrata. Ugasnili smo motor in klimatsko napravo. Že po desetih sekundah telo oblije val toplote, pojavi se neprijetno počutje, nelagodje in tesnoba pa le naraščata. Čas mineva izjemno počasi. Svet okrog nas teče v drugem ritmu, znotraj razbeljene pločevine pa na koži čutimo vse več kapljic znoja in vse večjo potrebo po svežem zraku.

Veliko huje bi bilo bi, če bi bili zaklenjeni in obsojeni na uro pekla

Sedeli smo v odklenjenem avtu in kadarkoli bi lahko iz njega izstopili. Kdor se v avtu znajde neprostovoljno zaklenjen in v primeru majhnih otrok še tesno pripet v svojem sedežu, je v bistveno težjem položaju. Zelo velik vpliv na počutje ima tudi psihološki učinek.

Neudobnih in neprijetnih deset minut v avtu smo preživeli s preznojeno majico, iz avta smo stopili s pošteno oznojenim čelom in rokami. Deset minut je seveda kratek čas, v katerem je temperatura v našem primeru narasla na 43 stopinj Celzija. Ko nekdo nekoga pozabi v avtu, je ta velikim temperaturnim obremenitvam navadno izpostavljen bistveno dalj časa. Ne predstavljamo si, kako bi pol ure zdržali v toplogredni pečici, medtem ko bi čakali, da se nekdo s ključi vrne na primer iz trgovine. Takrat svoje naredi dehidracija, najpogostejši vzrok smrti najmlajših pa je srčna kap.

Video - Odpreti okna že z razdalje več deset metrov

Samo v ZDA zaradi vročine v avtih letno v povprečju umre 37 otrok

Morda bo kdo zamahnil z roko in rekel, da se njemu to ne more zgoditi. Le kako naj bi kdo v razgretem avtu pozabil žival ali celo svojega otroka? Toda tudi to se dogaja, žal pogosteje, kot si mislimo. Tako v Sloveniji kot tudi v ZDA, kjer v povprečju na leto zaradi temperaturnih obremenitev v avtomobilu umre 37 otrok. Otroci so še posebej ranljivi, saj se njihovo telo segreva od tri- do petkrat hitreje kot telo odraslega.  

Zgodi se lahko marsikomu, ki ima možgane na "avtopilotu"

Med letoma 1990 in 2016 je v ZDA na tak način umrlo 793 otrok. V veliki večini so bili otroci stari največ tri leta, njihovi starši pa so bili skrbni, ljubeči … Zgodi se lahko vsakomur, kažejo raziskave psihologov, ki tako dejanje pojasnjujejo s prevlado tistega dela možganov, ki deluje po sistemu "avtopilota".

"Starši izgubijo zavedanje, da je otrok v avtu. To se še pogosteje zgodi, ko so starši utrujeni. Možgani so na 'avtopilotu', rutinsko delajo tisto, kar bi naredili vsak drugi dan. Slišal sem tragične zgodbe, kako so imeli starši fotografijo otroka na pisalni mizi ali celo odšli prej iz službe, da bi ga vzeli iz varstva," je za organizacijo Kidsandcars povedal David Diamond, nevroznanstvenik z univerze Južna Florida.

Pred nami so zelo vroči dnevi. | Foto: Thinkstock Pred nami so zelo vroči dnevi. Foto: Thinkstock

Avto spusti vročino v notranjost, ne pa tudi nazaj ven

Sončna energija kot kratkovalovno sevanje vstopi skozi steklo v notranjost avtomobila, tam pa pronica v različne materiale, ki jo absorbirajo in začnejo oddajati nazaj v prostor v obliki dolgih valov. Ti ne morejo pronicati skozi steklo, zato v avtomobilu nastane učinek tople grede. Temperatura začne hitro naraščati, ob dovolj dolgi izpostavljenosti soncu pa lahko v avtomobilu doseže tudi do 50 stopinj Celzija.

Kako avtomobil pravilno in učinkovito shladiti?

Preden sedete v močno segret avtomobil, za minuto ali dve odprite stranska stekla. Tako boste najhitreje spravili močno segret zrak iz potniške kabine.

Nato vsa stekla popolnoma zaprite in nastavite delovanje klimatske naprave na zaprt krog delovanja. S tem izključite dotok vročega zraka iz zunanjosti. Krožil bo le zrak znotraj kabine, ki bo tako najhitreje ohlajen, najhitreje bo dosežena tudi želena temperatura v vozilu.

Pri novejših avtomobilih je mogoče na daljavo s ključem spustiti vsa štiri stranska stekla. Tako se avtomobil že nekoliko ohladi, še preden pridemo do njega. Najudobnejši so seveda električni avtomobili, pri katerih je mogoče prek telefonske aplikacije nastaviti delovanje klimatske naprave ali hlajenje notranjosti vozila vklopiti na daljavo.

Naj razlika ne bo večja od sedem stopinj Celzija

Temperaturna razlika med zunanjostjo in potniško kabino naj ne bi presegala sedmih stopinj Celzija, zato ne nastavljajte hlajenja na prenizko temperaturo. S tem boste preprečili razvoj obolenja in zmanjšali obremenitve organizma.

Ohlajen zrak mora krožiti tako, da ne ohlaja vas, temveč kabino. Prezračevalne šobe obrnite stran od glave in drugih delov telesa. Neposredno izpostavljanje hladnemu zraku lahko vodi tudi do pohladitve.

Če na žgočem soncu v avtu opazite zaprtega človeka ali žival, takoj pokličite policijo ali reševalce. O tem, kako ravnati, ko so usodne sekunde in je treba ukrepati takoj, so poročali v oddaji Danes na Planet TV:

Ne spreglejte