SiolNET. Avtomoto Novice
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tekmec Petra Prevca mimo tovornjaka z rokami za glavo #video

1,50

termometer

Najboljši nemški smučarski skakalec lanske zime Severin Freund je sprejel izziv in sedel za volan samovozečega testnega audija na nemški avtocesti, kjer testirajo samovozeče avtomobile prihodnosti.

[video: 60640 / ]

Nemci imajo med Münchnom in Nürnbergom uradni testni poligon

Audi spada med avtomobilske proizvajalce, ki najaktivneje razvijajo sisteme samodejne vožnje prihodnosti. Na odseku avtoceste A9 med Münchnom in Nürnbergom, ki ga je nemška vlada namenila razvoju tovrstnih tehnologij prihodnosti in kjer je dovolila testiranja v vsakdanjem prometu, Audi s posebno različico modela A7 sportback zbira podatke o delovanju vozil, nadgrajuje navigacijski sistem z novimi podatki o objektih in infrastrukturi ceste, prav tako pa razvija nov sistem komunikacije med vozili. Eden najpomembnejših razvojnih inženirjev v tej ekipi je Slovenec Matjaž Korman.

Audi na odseku nemške avtoceste A9 testira sisteme samodejne vožnje prihodnosti v vsakdanjem prometu. | Foto: Audi Audi na odseku nemške avtoceste A9 testira sisteme samodejne vožnje prihodnosti v vsakdanjem prometu. Foto: Audi

Severin Freund med vožnjo z audijem. Vozil je avtomobil, ne nemški smučarski skakalec. | Foto: Severin Freund med vožnjo z audijem. Vozil je avtomobil, ne nemški smučarski skakalec. Skakalec in smučarka držala roke v zraku

Nemci so lasten razvoj tehnologij samodejne vožnje na tem odseku pokazali tudi nemškima športnima zvezdnikoma. Za volan sta se usedla smučarski skakalec Severin Freund in smučarka Viktoria Rebensburg. Med vožnjo jima ni bilo treba držati volanskega obroča, avtomobil je tudi sam prehiteval tovornjake in nemoteno vozil po tripasovni avtocesti. Freund in Rebensburgova sta priznala, da ob prvih prehitevalnih manevrih ni bilo lahko držati rok stran od volanskega obroča, proti koncu vožnje pa sta že pridobila zaupanje v tehnologijo prihodnosti iz Ingolstadta.

Čeprav se večina avtomobilskih proizvajalcev strinja, da je prihodnost avtomobilske industrije samovozeča in da bo tovrstna tehnologija ključna tako za varnejšo kot hitrejšo vožnjo, imajo še dokaj različen pristop pri njenem razvoju. Za zdaj tovrstne sisteme razvijajo in testirajo predvsem Audi, Volvo in ameriška Tesla Motors.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin