Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
26. 1. 2018,
7.39

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Reli Monte Carlo 2018 Ford Hyundai Citroen Toyota

Petek, 26. 1. 2018, 7.39

6 let, 2 meseca

Reli Monte Carlo 2018

Šov v Monte Carlu: Ledena zloglasna cesta z avti v jarku #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Svetovno prvenstvo v reliju letos spet s podporo Forda, Toyote, Hyundaia in Citroëna, uvod klasike v Monte Carlu pa spet po taktih svetovnega prvaka Sebastiena Ogierja s ford fiesto WRC.

Video: Nočni šov z odličnim vzdušjem, ledom in napakami dirkačev

Začetek nove sezone z zloglasnim Sisteronom

Svetovno prvenstvo v reliju se je včeraj pozno zvečer začelo s prvima dvema hitrostnima preizkušnjama relija Monte Carlo. Organizatorji bi težko izbrali težjo uvodno preizkušnjo kot 35 kilometrov dolg zloglasni Sisteron (ena najbolj znanih preizkušenj tega relija s spremenljivimi pogoji) v bližini francoskega mesta Gap. Noč, številne menjave kakovosti oprijema in povsem zaledenel odsek ceste so poskrbeli za izjemno razburljiv uvod v novo sezono, ki jo bo spet zaznamovala prisotnost štirih velikih avtomobilskih proizvajalcev Forda, Toyote, Hyundaia in Citroëna.

Prvi dve hitrostni preizkušnji je v mraku najbolje odpeljal Sebastien Ogier (M-Sport Ford), ki si je privozil 17,3 sekunde prednosti pred Andreasom Mikkelsenom (Hyundai) in dodatnih 8,3 sekunde pred Danijem Sordom (oba Hyundai). Že na prvi preizkušnji je v jarku več kot štiri minute izgubil tihi favorit Thierry Neuville (Hyundai), vrtel se je tudi najhitrejši Ogier. Reli se danes nadaljuje z naslednjimi šestimi hitrostnimi preizkušnjami.

Omenjeni Sisteron je v preteklosti že večkrat krojil razplet tako imenovane monaške rulete. Leta 1995 jo je zagodel tudi takratnima slovenskima prvakoma Darku Peljhanu in Miranu Kacinu (VW golf G60 rallye). Potem ko sta se borila za uvrstitev na robu deseterice v skupni razvrstitvi, sta spregledala ledeno zaplato (tako imenovani črni led) in zletela pod cesto. To se jima je zgodilo na istem mestu kot poznejšemu svetovnemu prvaku Colinu McRaeju (Subaru), ki je Slovencema tudi pomagal nazaj na cesto.

Sebastien Ogier je letos ostal pri M-Sportu, ki je dobil tudi uradno podporo Forda. | Foto: M-Sport Sebastien Ogier je letos ostal pri M-Sportu, ki je dobil tudi uradno podporo Forda. Foto: M-Sport

Uradna vrnitev Forda v svetovni reli

Svetovno prvenstvo v reliju letos nadaljuje zgodbo nove generacije dirkalnikov WRC, ki so jih za promocijo svojih znamk razvili pri Hyundaiu, Toyoti, Citroënu in posredno tudi pri Fordu. Zanje je dirkalno ford fiesto WRC sicer razvilo zasebno podjetje M-Sport in lani z Ogierjem tudi osvojilo svetovno prvenstvo.

M-Sport je letos dobil uradno pomoč Forda oziroma oddelka Ford Performance iz ZDA, kjer bodo Angležem dali na voljo tudi dodatno tehnično pomoč pri razvoju dirkalnika. Pravila inženirje precej omejujejo pri novih rešitvah, zato je prav iskanje najmanjših malenkosti tako pomembno.

Na reliju Monte Carlo letos ne nastopajo slovenski dirkači, zato pa je v konkurenci slovenski dirkalni avtomobil. To je peugeot 208 R2 ekipe Oktan Sport iz Maribora, ki ga je za to težko dirko najel Litovec Deividas Jocius.

Dirkalniki so letos precej podobni lanskim, še najbolj se razlikujejo po manjših aerodinamičnih spremembah.  | Foto: M-Sport Dirkalniki so letos precej podobni lanskim, še najbolj se razlikujejo po manjših aerodinamičnih spremembah. Foto: M-Sport

Zelo močno moštvo Hyundaia, okrepila se je tudi Toyota

Kot moštvo ima letos najboljšo zasedbo spet Hyundai, česar pa že v lanski sezoni niso znali izkoristiti. Včerajšnjemu osmoljencu Neuvillu se je v ekipi pridružil izjemno hitri Mikkelsen. Ta je bil pred leti moštveni kolega Ogierja pri Volkswagnu in takrat edini dirkač, ki je znal v enakovrednih pogojih ogroziti tudi francoskega dirkača.

Hyundai ima na voljo več dirkačev, obenem pa za zdaj ni znano, kdo bo nosil številko 1. Enako je tudi pri Toyoti, kjer se je Jariju-Mattiju Latvali pridružil lani tretjeuvrščeni dirkač sezone Ott Tanak. Oba si želita zmag in tudi boja za naslov svetovnega prvaka. Esapekka Lappi je tretji voznik moštva, ki se je lani že izkazal z zmago na finskem reliju. Pri Citroënu želijo letos popraviti lanski slab vtis, a bodo imeli na večini relijev le dva dirkalnika. Številka ena bo najbrž Kris Meeke, ki pa včeraj relija spet ni začel dobro in je veliko časa izgubil v obcestnem jarku. Še najbolj je razporeditev voznikov znana pri M-Sport Fordu, kjer je prvi dirkač moštva jasno svetovni prvak Ogier.

Video: Vožnja Neuvilla na "shakedown" testu pred relijem

Ne spreglejte