Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 4. 2022,
6.47

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

8

Natisni članek

Gremo na sonce Gremo na sonce električni avtomobili Norveška Prodaja avtomobilov

Torek, 12. 4. 2022, 6.47

1 leto, 11 mesecev

Prodaja avtomobilov na Norveškem

Slovo za dizel: razlogi za tako odločitev so logični

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

8

Audi Q5 | Audi na Norveškem ne prodaja več različic z dizelskim motorjem TDI. | Foto PRIMA

Audi na Norveškem ne prodaja več različic z dizelskim motorjem TDI.

Foto: PRIMA

Med desetimi novimi prodanimi avtomobili na Norveškem letos le še v povprečju eden ni imel priključnega kabla. Delež tovrstnih novih avtomobilov na trgu je presegel 90 odstotkov. Audi je na primer letos v tej državi iz prodaje že umaknil dizelske motorje.

Norveška še naprej najhitreje vodi preoblikovanje avtomobilskega trga prek elektrifikacije. V prvem četrtletju je prodaja elektrificiranih avtomobilov že presegla 90 odstotkov. Audi je posledično na Norveškem iz prodaje umaknil dizelsko gnane avtomobile. Do zdaj je le en odstotek njihovih kupcev izbral različice z dizelskim motorjem TDI. Audi ima kljub temu z električnim Q4 e-tron enega najbolje prodajanih avtomobilov na trgu.

V prvih treh mesecih so Norvežani kupili več kot pet tisoč vozil Tesle. | Foto: Gašper Pirman V prvih treh mesecih so Norvežani kupili več kot pet tisoč vozil Tesle. Foto: Gašper Pirman Polno električni avtomobili letos s 83-odstotnim tržnim deležem

V prvih treh mesecih je na Norveškem prevladovala prodaja električnih avtomobilov. Tem se je v prvem četrtletju prodaja povečala za 40 odstotkov. Prodali so jih 26.803, kar pomeni že skoraj 83-odstotni delež na trgu. Če temu prištejemo še 2.238 prodanih priključnih hibridov, znaša delež novih avtomobilov s priključnim kablom že 90,1 odstotka.

Med desetimi prodanimi novimi avtomobili tako le eden nima priključnega kabla. Preostali delež so si razdelili avtomobili z bencinskim (2,8 odstotka), dizelskim (2,6 odstotka) in hibridnim pogonom (2,7 odstotka).

Prvo četrtletje spet v znamenju obeh Teslinih avtomobilov

V prvih treh mesecih je bil najbolje prodajani avtomobil tesla model Y s 3.328 prodanimi primerki, sledili so tesla model 3 (1.736), volkswagen ID.4 (1.712), audi Q4 e-tron (1.698) in hyundai ioniq 5 (1.522). V prvi deseterici najbolje prodajanih avtomobilov so le električna vozila. Najvišje uvrščeni avtomobil "alternative", kar na Norveškem pomeni uporabo neke oblike termičnega pogona, je na dvanajstem mestu Toyotin RAV4.

 

Ne spreglejte