Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2017,
20.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Slovenski avto leta 2017 Peugeot

Četrtek, 19. 1. 2017, 20.28

6 let, 7 mesecev

Slovenski avto leta 2017: zmagovalec izbora je peugeot 3008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Slovenski avto leta 2017 | Foto Žare/Uroš Modlic

Foto: Žare/Uroš Modlic

Peugeot 3008 je zmagovalec izbora Slovenski avto leta 2017. V finalu so mu štirje med sedmimi mediji, ki sestavljajo žirijo izbora, med njimi tudi Siol.net, podelili največ točk. Največ glasov je dobil tudi od bralcev, poslušalcev in gledalcev. Za Peugeot je to po 15 letih drugi naslov slovenski avto leta, ki je letos praznoval svojo 25-letnico.

Obrazložitev glasovanja redakcije Avtomoto na Siol.net

Test zmagovalca izbora Slovenski avto leta 2017: Peugeot 3008
Infografika - Statistika dozdajšnih izborov Slovenski avto leta
Video - Utrinki s finalnega izbora in izjava njegovega predsednika


Najresnejši tekmec peugeota 3008 je bil v letošnjem izboru model alfa romeo giulia. | Foto: Žare/Uroš Modlic Najresnejši tekmec peugeota 3008 je bil v letošnjem izboru model alfa romeo giulia. Foto: Žare/Uroš Modlic Peugeot 3008 pred alfa romeo giulio in volkswagnom tiguanom

Potem ko so bralci, poslušalci in gledalci sedmih slovenskih medijev med 24 razpoložljivimi novimi modeli izbrali pet finalistov, so imeli v finalnem izboru glavno besedo novinarji teh medijev. Po glasovanju je največ točk prejel novi peugeot 3008, oblikovno privlačni in tudi tehnološko napredni crossover francoske avtomobilske znamke. Med sedmimi mediji so Peugeotov avtomobil na vrh postavili štirje, obenem pa je največ točk dobil tudi glede na število oddanih veljavnih glasov v izboru za finaliste.

Peugeot je tako drugič v 25-letni zgodovini izbora Slovenski avto leta postal zmagovalec. Prvič jim je z modelom 307 uspelo leta 2002, torej pred 15 leti.

Drugo mesto v finalu je osvojila nova alfa romeo giulia, ki sta ji dva od sedmih medijev dala največ glasov, pri štirih medijih pa je zasedla drugo mesto. Tretje mesto na izboru je osvojil volkswagen tiguan, ki je poleg peugeota 3008 in alfe romeo giulie edini vsaj pri enem izmed sodelujočih medijev dobil največje število točk.


Slovenski avto leta 2017 – obrazložitev glasovanja redakcije Avtomoto


Rezultati letošnjega izbora in podeljene točke sodelujočih medijev ter njihovih bralcev, poslušalcev in gledalcev | Foto: Žare/Uroš Modlic Rezultati letošnjega izbora in podeljene točke sodelujočih medijev ter njihovih bralcev, poslušalcev in gledalcev Foto: Žare/Uroš Modlic

Zelo pomembno je dejstvo, da mora biti zmagovalec izbora avtomobil, ki je primeren navadam in kupni moči povprečne slovenske družine, ne pa kakšen eksot za ozek krog kupcev.  | Foto: Matej Leskovšek Zelo pomembno je dejstvo, da mora biti zmagovalec izbora avtomobil, ki je primeren navadam in kupni moči povprečne slovenske družine, ne pa kakšen eksot za ozek krog kupcev. Foto: Matej Leskovšek Vrednote so jasne, slovenski avto leta mora biti …

Nikakor ne smemo pozabiti, da mora slovenski avtomobil leta ponujati dobre vozne lastnosti. Imeti mora varčne, čiste, a tudi zmogljive in tehnično napredne motorje ter primerne menjalnike. Biti mora varen avtomobil, ki je tudi v cenejših izvedbah dovolj varnostno založen in tehnično prepričljiv. Slovenski avtomobil leta mora ponujati razne napredne pripomočke; takšne, ki lajšajo vožnjo, in takšne, ki lahko dvignejo raven varnosti na slovenskih cestah. Oblikovno mora biti svež, drzen in dovolj prostoren, pa udoben in kakovostno izdelan.

Zelo pomembno je dejstvo, da mora biti to avtomobil, ki je primeren navadam in kupni moči povprečne slovenske družine, ne pa kakšen eksot za ozek krog kupcev. Kot avtomobilski novinarji moramo pri svojih odločitvah jasno ločiti želje in sanje avtomobilske romantike od realnega stanja, dosega ter se odločiti za avtomobil, ki slovenskim voznikom ponudi največ zgoraj opisanih vrednot.

Peugeot 3008 je tudi po mnenju uredništva Avtomoto na Siol.net letos zasluženo dvignil pokal in se okitil z laskavim nazivom. Čestitke inženirjem za dobro opravljeno delo in pogum ter uspešno pot v novo dobo, ki jo pri tej znamki začenja prav letošnji zmagovalec izbora Slovenski avto leta.

 

Video: utrinki s finalnega izbora in izjava njegovega predsednika

Letošnji finalisti, v ozadju pa zmagovalci iz 25-letne zgodovine izbora | Foto: Žare/Uroš Modlic Letošnji finalisti, v ozadju pa zmagovalci iz 25-letne zgodovine izbora Foto: Žare/Uroš Modlic Četrt stoletja izbora, ki je sooblikoval kakovost trga in voznega parka slovenskih cest

Za nami je torej še en izbor, v katerem novinarji posredno sodelujemo z vami, drage bralke in cenjeni bralci. Vi nam izberete finaliste, ki jih po svojih izkušnjah, znanju in kritičnem pogledu nato ocenimo še mi. Ob 25-letnici tega pomembnega izbora, ki je v svoji zgodovini pomagal soustvariti kakovostni avtomobilski trg naše dežele in aktivno vplival na kakovost voznega parka naših cest ter posledično tudi na varnost, se vam iskreno zahvaljujemo za zaupanje, ki ga nam ga izkazujete s svojim obiskom naših vsebin in s sodelovanjem v izboru.

Več kot 12-tisočkrat ste samo na našem spletnem mediju povedali, kateri avtomobili si zaslužijo finale. Mar vam je torej za napredek, razvoj, materiale, drznost, tehnične posebnosti, vozne lastnosti, varnost, vidi se, da sodobno mobilnost ocenjujete tudi zunaj okvirjev velikosti karoserije in količine kilovatov pod motornim pokrovom. Tudi letos ste dokazali, da razumete smernice mobilnosti, da spremljate novosti in imate občutek za tehniko. Veseli nas, da mobilnost razumete v najširšem pomenu besede. Vedno znova od vas dobimo dokaz, da smo narod tehniške kulture.

Zato kandidate vašega izbora ocenimo še s toliko večjem spoštovanjem in natančnostjo. Obenem pa bi na tem mestu radi poudarili, da skupaj s svojimi novinarskimi kolegi na leto prevozimo na tisoče kilometrov, letimo na vse konce sveta, da ta izbor ohranja profesionalnost in kredibilnost na krilih znanja izkušenih ljudi. Vsakič avtomobile v finalu oceni več kot 30 profesionalnih novinarjev.
Ne spreglejte