Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
17. 7. 2017,
7.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

2

Natisni članek

Evropa Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 17. 7. 2017, 7.40

6 let, 7 mesecev

Prodaja avtomobilov v Evropi, prvo polletje 2017

Slovenija med državami EU, kjer je prodaja avtomobilov letos najbolj poskočila

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

2

Evropejci smo letos že kupili več kot osem milijonov novih avtomobilov, od tega so jih trgovci v Sloveniji prodali 39 tisoč. Na vrhu ostajajo Volkswagen, Renault in Ford, med prvo deseterico najuspešnejših znamk tudi vse tri vodilne premium znamke Mercedes, Audi in BMW. Letos je najbolj občutna rast prodaje pri Suzukiju, Toyoti in Seatu.

Znamka Volkswagen v Evropi še vedno zanesljivo drži vodilno mesto, enako velja tudi za celoten koncern iz Wolfsburga. | Foto: Gregor Pavšič Znamka Volkswagen v Evropi še vedno zanesljivo drži vodilno mesto, enako velja tudi za celoten koncern iz Wolfsburga. Foto: Gregor Pavšič

V prvem polletju je prodaja avtomobilov v Evropi zrasla za 4,7 odstotka. Skupno so v prvih šestih mesecih evropski avtomobilski trgovci registrirali več kot osem milijonov novih osebnih avtomobilov. Med največjimi trgi je zaradi posledic brexita prodaja rahlo nazadovala v Veliki Britaniji, zato pa so rast zabeležili v Nemčiji, Italiji, Franciji in Španiji.

K popularizaciji novih avtomobilov je v Sloveniji letos pomagal tudi obujeni salon v Ljubljani. | Foto: Gregor Pavšič K popularizaciji novih avtomobilov je v Sloveniji letos pomagal tudi obujeni salon v Ljubljani. Foto: Gregor Pavšič Med državami z največjo rastjo prodaje novih avtomobilov tudi Slovenija

V zadnjem mesecu so v Evropi prodali 1,5 milijona novih avtomobilov, kar je bilo 2,1 odstotka več kot junija lani. Omenjen obseg prodaje se je močno približal tistemu iz junija 2007, tik pred začetkom gospodarske krize, kažejo podatki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA.

Po njihovih podatkih so letos v Sloveniji prodali 39.032 novih avtomobilov, kar je 11 odstotkov več kot v prvem polletju lanskega leta. Največja rast prodaje novih avtomobilov je v novejših članicah Evropske unije, kot so Romunija (+27 odstotkov), Litva (+19,7 odstotka), Slovaška (+11,2 odstotka), Bolgarija (+19,3 odstotka) in Estonija (+13,4 odstotka).

Lani konec junija je Mercedes-Benz zaostajal za Audijem in BMW. Letos so svojo prodajo povečali za 9,5 odstotka in po prodaji vozil v Evropi vodijo med premium znamkami. | Foto: Mercedes-Benz Lani konec junija je Mercedes-Benz zaostajal za Audijem in BMW. Letos so svojo prodajo povečali za 9,5 odstotka in po prodaji vozil v Evropi vodijo med premium znamkami. Foto: Mercedes-Benz

Vodilni Volkswagen s skoraj 11-odstotnim tržnim deležem

Med posameznimi avtomobilskimi proizvajalci prodajni kralj ostaja znamka Volkswagen, ki je v prvem polletju v Evropi prodala 912 tisoč novih avtomobilov. Na drugem mestu je Renault s 627 tisoč, na tretjem pa Ford s 580 tisoč prodanimi novimi avtomobili.

Deset najbolje prodajanih avtomobilskih znamk v Evropi:

 

Prodaja 2017 (jan.-jun.)

Sprememba 2017/2016

Volkswagen

912 tisoč

+0,4 %

Renault

627 tisoč

+5,3 %

Ford

580 tisoč

+3,1 %

Opel/Vauxhall

527 tisoč

-2,4 %

Peugeot

500 tisoč

+4,1 %

Mercedes-Benz

466 tisoč

+9,5 %

Fiat

465 tisoč

+11,1 %

Audi

440 tisoč

-0,3 %

BMW

434 tisoč

+1,8 %

Škoda

370 tisoč +5,9 %

Seat z novimi modeli, kot je arona (v prodajne salone šele prihaja), iz meseca v mesec povečuje prodajo svojih avtomobilov. | Foto: Jure Gregorčič Seat z novimi modeli, kot je arona (v prodajne salone šele prihaja), iz meseca v mesec povečuje prodajo svojih avtomobilov. Foto: Jure Gregorčič

Znamka Suzuki je prodajo svojih avtomobilov (predvsem po zaslugi modelov ignis in swift) v Evropi povečala kar za 22 odstotkov. | Foto: Gregor Pavšič Znamka Suzuki je prodajo svojih avtomobilov (predvsem po zaslugi modelov ignis in swift) v Evropi povečala kar za 22 odstotkov. Foto: Gregor Pavšič Z lastniškim povezovanjem znamk v lov za Volkswagnom

Med avtomobilskimi koncerni in skupinami prav tako zanesljivo vodi koncern Volkswagen, ki je obdržal več kot 23-odsotni tržni delež. Skupno so v prvih šestih mesecih prodali 1,9 milijona novih avtomobilov. Skupina Renault (znamki Renault in Dacia) je prodala 878 tisoč, koncern PSA Peugeot Citroën 848 tisoč, koncern FCA (znamke Fiat, Alfa Romeo, Jeep …) pa 609 tisoč avtomobilov.

Če bi pri Renaultu upoštevali še lastniško navezo z znamkama Nissan in Mitsubishi, skupna vsota prodanih avtomobilov znaša 1,25 milijona vozil, koncern PSA pa bi skupaj z Oplom dosegel 1,3 milijona prodanih novih vozil.

Z rastjo letos najbolj navdušujeta Suzuki in Toyota

Največjo rast med posameznimi avtomobilskimi znamkami so v prvem polletju dosegli pri Suzukiju (+ 22 odstotkov), Toyoti (+16 odstotkov), Seatu (+17 odstotkov), Dacii in Fiatu (+11,1 odstotka). Zaradi dodatnih modelov sta svojo lansko prodajo občutno presegla Alfa Romeo in Jaguar.

Med premium znamkami je v Evropi vodilno mesto zasedel Mercedes-Benz, ki je na sredini lanskega leta zaostajal tako za Audijem kot BMW. Letos so pri Mercedesu prodali 466 tisoč novih avtomobilov, kar je 9,5 odstotka več kot v prvem polletju lani. Prodaja Audija je letos celo nekoliko padla.

Ne spreglejte