Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
27. 11. 2014,
8.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Športni Avtomoto

Četrtek, 27. 11. 2014, 8.42

8 let

Slovenci izdelali športni renault twingo, iz Ljubljane na spektakel v Essen

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko Renault še skrivaj testira športno različico nove generacije twinga GT, so Slovenci iz "novomeškega" avtomobila že naredili pokalni dirkalnik. Predstavili ga bodo na motoršovu v Essnu.

Renault športnega twinga še skriva, Slovenci imamo že prvega dirkaškega

Novi renault twingo je kljub 0,9-litrskemu motorju lahko zelo zabaven mestni avtomobil, saj s kratkimi previsi, dolgo medosno razdaljo, motorjem v zadku in pogonom na zadnji par koles lahko nudi (če je primerno opremljen) največ vozniških užitkov med mestnimi malčki.

Pri Renaultu so že začeli testirati športno naravnano različico twinga, ki bo še vedno imel le trivaljni bencinski motor (za štirivaljnega v zadku pač ni prostora) in predvidoma okrog 120 "konjev". Toda twingo GT, kakor naj bi se neuradno imenoval, za zdaj še ni realnost.

Slovenski dirkaški twingo pred 360 obiskovalci salona v Essnu

Zato pa je včeraj zvečer v Ljubljani na osnovi twinga nastal prvi pokalni dirkalnik. Zanj je bil zaslužen Mirko Marinšek, ki je zadnja leta s svojo ekipo Lema Racing aktiven tako v slovenskem kot mednarodnem motošportu. Marinšek je s pomočjo Revoza, velenjskega kluba V-Racing in Krenek Motorsporta iz Češke zasnoval mednarodno pokalno tekmovanje s twingi na cestnohitrostnih dirkah.

Prvi izdelani avtomobil je Marinšek odpeljal na tradicionalni salon motošporta in tuninga v nemški Essen, ki ga vsako leto obišče okrog 360 tisoč obiskovalcev.

Pokalni twingo je namenjen dirkaškim začetnikom

"Masa pokalnega twinga je 870 kilogramov, ima atmosferski motor z 78 'konji', nastavljivo podvozje Eibach in Amortizer (blažilniki, vzmeti) ter vso potrebno dirkaško opremo. Avtomobil je namenjen mladim dirkačem, pokal pa vstopu v svet športnega avtomobilizma.

Bistvo pokalnih tekmovanj je dostopnost in izenačenost. V koledarju je načrtovanih pet prireditev, največ dirkačev pričakujemo iz Slovenije in Češke. Za prvo leto si želimo udeležbe od 15 do 20 voznikov," je povedal Marinšek, ki bo s svojim Lema Racingom tudi dobavitelj avtomobilov novega pokala.

Koledar mednarodnega pokalnega tekmovanja Twingo Cup: 25.–26. april 2015: Hungaroring, Madžarska 23.–24. maj 2015: RedBull Ring, Avstrija 7.–9. avgust 2015: Most, Češka 22.–23. avgust 2015: Slovakiaring, Slovaška 19.–20. september 2015: Brno, Češka

Ne spreglejte