Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2018,
11.11

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Kitajska

Ponedeljek, 12. 11. 2018, 11.11

5 let, 5 mesecev

Bo kitajski avtotrg upadel prvič po 30 letih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Kitajski avtomobilski trg je rasel neprekinjenih 30 let, vmes po številu avtomobilov prehitel ZDA in postal največji avtomobilski trg na svetu. A letošnji oktober je z 11,7-odstotnim padcem prodaje že nakazal, da bi lahko Kitajci prvič po letu 1990 kupili manj avtomobilov kot lepo poprej in prekinili niz nenehne rasti. Številne avtomobilske proizvajalce zato že skrbi in iščejo načine, kako se odzvati na kitajsko krizo.

Avtomobilski proizvajalci so v skrbeh, saj se je število prodanih novih avtomobilov prvič po 30 letih znižalo. Na obzorju nova kriza? | Foto: Avtomobilski proizvajalci so v skrbeh, saj se je število prodanih novih avtomobilov prvič po 30 letih znižalo. Na obzorju nova kriza?

Največji padec po letu 2012

Kitajsko združenje avtomobilskih proizvajalcev CAAM je v svojih napovedih za letošnje leto napovedalo triodstotni prirastek, toda prodajne številke govorijo drugače. Od januarja do oktobra so na Kitajskem prodali 22,87 milijona avtomobilov, kar je 0,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Največji padec so zabeležili ravno oktobra. Skupno so prodali 2,38 milijona avtomobilov, kar je največji mesečni padec po letu 2012.

Čakajo na primeren odziv proizvajalcev

''Stvari vse do konca leta niso videti lepo, zaradi šibkosti na trgu in izredno dobe primerjalne osnove z lanskim letom,'' je v izjavi povedal Yale Zhang, vodja svetovalnega podjetja Automotive Forsight.

Spremembe na trgu lahko sprožijo le sami proizvajalci z dodatnimi olajšavami, ki bi pospešili prodajo in obrnili trenutni že štirimesečnin trend padanja. Če bodo avtomobilski proizvajalci obupali, bodo prodajne številke resnično slabe.

Geely študija enoprostorec
Avtomoto Nekoč načrtovali hladilnike, danes je realnost Geelyja taka študija družinskega enoprostorca

Vpliv na padec imajo nove tarife in trgovinska vojna

Velik vpliv na padec prodaje avtomobilov ima trgovinska vojna z ZDA in povišane tarife za surovine. Številni prodajalci želijo pospešiti prodajo avtomobilov z velikodušnimi popusti, hkrati pa pritiskajo na vlado, naj drastično zmanjša davek na prodajo manjših avtomobilov.

Na drugi strani gre bistveno bolje električnim avtomobilom in priključnim hibridom. V prvih desetih mesecih se je v primerjavi z lanskim letom prodaja dvignila za 75,6 odstotka na 860 tisoč avtomobilov.

Avtomoto Kitajski Lynk&Co pokazal tretji avtomobil, namenjen tudi Evropi #foto
Ne spreglejte