Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
9. 10. 2023,
6.39

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Martin Čendak Boštjan Avbelj Mark Škulj avtošport Slovenija 2023

Ponedeljek, 9. 10. 2023, 6.39

6 mesecev, 3 tedne

Mladinsko EP v reliju - Madžarska

Slavje na Madžarskem in velik uspeh za 19-letnega Slovenca #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Reli Mark Škulj ERC | Zmagovalni oder za najhitrejše tri mladinske posadke iz Madžarske. Mladinski prvak je z zmago postal Romun Nobert Maior, drugi je Italijan Roberto Dapra (oba peugeot 208 rally4), tretja tokrat Mark Škulj in Matej Čar (opel corsa rally4). | Foto Red Bull

Zmagovalni oder za najhitrejše tri mladinske posadke iz Madžarske. Mladinski prvak je z zmago postal Romun Nobert Maior, drugi je Italijan Roberto Dapra (oba peugeot 208 rally4), tretja tokrat Mark Škulj in Matej Čar (opel corsa rally4).

Foto: Red Bull

Za slovenskimi avtomobilskimi športniki sta dva zelo uspešna konca tedna. Boštjan Avbelj je bil odličen na reliju San Remo v Italiji, Mark Škulj pa s prvimi stopničkami na reliju za evropsko prvenstvo na Madžarskem.

Mark Škulj, mladinski državni prvak Slovenije v reliju, je na Madžarskem ta konec tedna dosegel svoj največji uspeh do zdaj. Z avtomobilom opel corsa rally4 in sovoznikom Matejem Čarom se je udeležil svojega tretjega relija za evropsko prvenstvo. Šele 19-letni voznik se je prvič uvrstil na zmagovalne stopničke svojega razreda v skupni razvrstitvi in tudi v mladinski kategoriji FIA ERC Junior. Škulju je to uspelo na enem izmed najhitrejših relijev sezone, na katerem so povprečne hitrosti presegale 110 kilometrov na uro.

"Zelo sem vesel tega rezultata. Reli je bil zame spet velika dirkaška šola. Nekoliko sem vendarle pazil in ni šlo povsem na vso moč, saj nas že prihodnjo soboto čaka pomemben reli v Sloveniji. Vsekakor pa sem vesel za konstantno vožnjo tudi na povsem neznanem terenu. To me navdaja z optimizmom za prihodnost," je po reliju dejal eden najobetavnejših avtomobilskih športnikov v Sloveniji.

Za Škulja je bil to drugi uspešen cilj na relijih za evropsko prvenstvo. Na reliju v Rimu je dosegel šesto mesto v mladinskem evropskem prvenstvu, na češkem reliju Barum pa je moral po tehnični okvari odstopiti.

Škulj med relijem na vzhodu Madžarske, kjer se je včeraj končalo evropsko prvenstvo.  | Foto: Bence Photo Škulj med relijem na vzhodu Madžarske, kjer se je včeraj končalo evropsko prvenstvo. Foto: Bence Photo

Martin Čendak se je letos že dokazal na relijih v Italiji. | Foto: Gregor Pavšič Martin Čendak se je letos že dokazal na relijih v Italiji. Foto: Gregor Pavšič Odličen tudi Čendak

Prav tako včeraj je velik uspeh dosegel še eden izmed talentov slovenskega relija - Martin Čendak se je s sovoznikom Davidom Kavčičem na Sardiniji udeležil relija Terra Sarda. Čendak, lani finalist evropskega izbora FIA Rally Star in državni prvak Divizije 1, se je prvič preizkusil v dirkalniku razreda Rally4. Čendaku je debi odlično uspel, saj je bil v tem razredu drugi najhitrejši. Koprčan letos sicer z dirkalnikom Rally5 vozi v italijanskem prvenstvu IRC, kjer se bo na zadnjem reliju pri Schiu boril za najvišja mesta v končnem seštevku državnega prvenstva.

Avbelj ostaja v vrhu italijanskega relija

Tam se mu bo pridružil tudi Boštjan Avbelj (škoda fabia rally2) s sovoznikom Damijanom Andrejko. Avbelj brani lanski naslov v IRC, vendarle pa je letos glavne rezultate dosegel v absolutnem italijanskem državnem prvenstvu. Prejšnji konec tedna je bil drugi na znamenitem reliju San Remo, kjer je dobil tudi svoje prve hitrostne preizkušnje v letošnji sezoni. Avbelj namerava prihodnje leto še odločneje napasti italijanski vrh.

Boštjan Avbelj bo prihodnje leto še odločneje naskakoval italijanski vrh relija.  | Foto: Brigita Avbelj Boštjan Avbelj bo prihodnje leto še odločneje naskakoval italijanski vrh relija. Foto: Brigita Avbelj

Ne spreglejte