Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
22. 9. 2023,
5.37

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

Natisni članek

hyundai staria Hyundai Kim Jong Un

Petek, 22. 9. 2023, 5.37

7 mesecev, 1 teden

Hyundai staria

Površnost pri cenzuri? "Sporna" vozila v spremstvu Kim Džong Una.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12
Kim  Jong Un Hyundai | Foto YouTube Yonhapnews

Foto: YouTube Yonhapnews

Spremstvo predsednika Severne Koreje med obiskom Rusije so sestavljali tudi novi Hyundaievi kombiji, ki so eden pokazateljev tehničnega razvoja sosedne Južne Koreje.

Hyundai tega modela v Sloveniji še ne prodaja. | Foto: Gregor Pavšič Hyundai tega modela v Sloveniji še ne prodaja. Foto: Gregor Pavšič Kim Džong Un je sklenil desetdnevni obisk Rusije, kjer se je sestal s tamkajšnjim predsednikom Putinom. Kima so po Rusiji vozili z njegovim lastnim maybachom 62, še bolj zanimiva pa so bila vozila v spremstvu. Poleg ruske prestižne limuzine aurus senat je bila to skupina vozil, ki izvirajo iz "konkurenčne" Južne Koreje. To je bil Hyundaiev novi veliki enoprostorec staria, s katerim smo se pred meseci prvič vozili v Madridu in ga v Sloveniji še čakamo.

Med nogometnim svetovnim prvenstvom so logotipe Hyundaia brisali

V uradnem državnem dokumentarnem filmu, ki so ga v Severni Koreji posneli ob obisku Rusije, se v postopku montaže niso posvetili brisanju zelo opaznih logotipov Hyundaia na vozilih v spremstvu. Kot je poročal korejski časnik The Korea Harald, so ob zadnjem svetovnem prvenstvu v nogometu v Katarju to počeli. Tudi tam so bila v uradni organizacijski floti namreč Hyundaieva vozila. Glede na ruske registrske oznake spremljevalnih vozil so starie za spremstvo Kim Džong Una očitno zagotovili Rusi.

Prodajajo jo v Avstriji, v Sloveniji uradno še ne

Stario poganja 2,2-litrski dizelski motor, ki ima moč 177 "konjev" in 430 njutonmetrov navora. Moč se na kolesa prenaša prek ročnega šeststopenjskega ali samodejnega osemstopenjskega menjalnika. Najvišja hitrost znaša 185 kilometrov na uro, pospešek do sto kilometrov na uro pa od 12,4 do 13,5 sekunde. Tovorne izvedenke imajo pogon na sprednji kolesi, boljše različice potniške starie pa na vsa štiri kolesa.

Medtem ko starie v Sloveniji za zdaj še ni mogoče naročiti, jih prodajajo čez mejo v Avstriji. Tam v potniški izvedbi stane od 59 tisoč evrov, različica luxury pa že skoraj 75 tisoč evrov. Na voljo je tako s sedmimi kot devetimi sedeži, pa tudi s številnimi elektronskimi pripomočki tako za poudarjeno udobje kot tudi varnost potnikov.

Ne spreglejte