Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
17. 2. 2016,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Škoda SUV Terenski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Sreda, 17. 2. 2016, 12.48

8 let

Škoda vision S – pomoč elektrike za 225 "konjev" in 50 kilometrov vožnje v tišini

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čehi razkrivajo vse več podrobnosti svojega velikega aduta SUV. To bo prvi njihov model, ki bo imel električni priključek in dva elektromotorja. Kot priključni hibrid naj bi porabil 1,9 litra goriva.

Najprej razkrili, da bo šestsedežnik, zdaj so mu dodali še baterijo, kabel in dva elektromotorja

Študija velikega športnega terenca vision S napoveduje, da bo to prvi Škodin model s šestimi sedeži v treh vrstah. Za piko na i pa bo razstavišču Palexpo v Ženevi ta študija predstavljena še kot prva škoda, ki ji pri pogonu do boljših zmogljivosti ob manjši porabi goriva pomaga elektrika. Gre torej za sistem priključnega hibrida s skupno sistemsko močjo 165 kilovatov. Ob 1,4-litrski prisilno polnjeni bencinski štirivaljnik (115 kW in 250 Nm) TSI so Čehi namestili še 40-kilovatni elektromotor z vrhom navora pri 220 njutonmetrih.

Ta je integriran v sklop šeststopenjskega DSG menjalnika z dvema sklopkama in skupaj s TSI strojem skrbi za pogon sprednjega kolesnega para. Drugi elektromotor s 85 kilovati in 270 njutonmetri pa bo skrbel za pogon zadnjega kolesnega para. Ta bo lahko deloval tudi povsem neodvisno od sprednjega bencinsko-električnega pogonskega tandema, kar pomeni, da vision S hkrati predstavlja koncept pametnega štirikolesnega pogona brez mehanske povezave med prvo in zadnjo osjo. Inženirji obljubljajo več različnih voznih programov, ki bodo novi SUV s pomočjo sodelovanja treh motorjev naredili kot vozniško zelo prilagodljiv avtomobil.

Regenerirana električna energija in elektrika, zajeta iz omrežja prek priključnega kabla, bo shranjena v litij-ionski bateriji s kapaciteto 12,4 kilovatne ure. Baterijo so namestili ob zadnjo os.

Ob 50 kilometrov električnega dosega poraba manj kot dva litra …

Pomoč električnih kilovatov in njutonmetrov pa se bo poznala tudi pri zmogljivostih. Kljub dodatni teži, ki jo prinese baterija in dva elektromotorja, bo SUV s to pogonsko kombinacijo hitrost sto kilometrov na uro dosegel v 7,4 sekunde, največja hitrost pa bo okoli 200 kilometrov na uro. Pri Škodi pa ob svojem prvem priključnem hibridu oziroma prvem hibridu nasploh izpostavljajo še skupno vozno avtonomijo.

Trdijo, da bo ta pogon zmogel ob podpori prilagojenih voznih programov brez težav prevoziti tisočkilometrsko razdaljo brez dodatne oskrbe z energijo.

Video: Oglejte si, kje so Škodini oblikovalci poiskali navdih za študijo …

Ekipa Jozefa Kabana, v kateri ima svoje mesto tudi slovenski oblikovalec Marko Jevtič, izpostavlja oblikovno ostrino, navdahnjeno s češko tradicijo oblikovanja kristalov. Karoserijske površine ostrih meja in linij, igra svetlobe med svetlimi in osenčenimi prehodi karoserijskih površin napoveduje novo podobo vseh bodočih SUV modelov izpod rok Škodinih oblikovalcev.

Ne spreglejte