Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 9. 2013,
13.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Četrtek, 5. 9. 2013, 13.55

6 let, 7 mesecev

Škoda superb – 80 odstotkov Slovencev bi vozilo karavana

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenijo je zapeljal prenovljeni superb, ki bo kupce v največji meri nagovarjal s karavansko izvedbo. Zaradi novega zadka naj bi postala bolj priljubljena tudi limuzina.

Največja in najbolj premijsko usmerjena škoda

Že ko smo prenovljeno Škodino admiralsko ladjo prvič vozili v okolici Dunaja, smo pri superbu izpostavili na novo oblikovan sprednji del do stebrička A, do 19 odstotkov čistejše in bolj varčne motorje, pester nabor motorjev in možnost štirikolesnega pogona s Haldexovo sklopko četrte generacije. Čeprav gre le za prenovo in ne tolikšno spremembo, ki jo je z novo generacijo dobila octavia, je superb ostal največji in najbolj premijsko usmerjen model znamke.

Trije od štirih kupcev izberejo karavansko izvedbo

Superb ima bogate korenine tudi v Sloveniji. Leta 2008 je bila njegova prodaja še skromna, toda nato je iz leta v leto naraščala, kar je bila tudi zasluga vse bolj izpopolnjenega avtomobila. Letos so pri Škodi v Sloveniji prodali že skoraj toliko superbov kot v celem lanskem letu, v primerjavi z letom 2008 pa se je njegova prodaja pri nas povečala za skoraj deset odstotkov.

Še preden je prenovljeni superb zapeljal k nam, se je zanj že odločilo 80 Slovencev. Glede na dozdajšnje izkušnje bo najbolj priljubljena izbira še naprej karavanska izvedba, saj je njen delež več kot 80-odstoten. Med motorji je najbolj priljubljena izbira dvolitrski dizelski motor TDI z močjo 103 kilovate. Kupci v skoraj 70 odstotkih najraje izberejo ročni menjalnik.

S prenovo tudi večja vloga limuzinskemu superbu?

S prenovo naj bi pri superbu vendarle bolj zadihala tudi limuzinska izvedba, saj je bila prenova pri njej najbolj opazna. To velja predvsem za zadnje luči, ki so dobile modernejši videz, a vseeno obdržale prepoznavno obliko Škodinih luči v obliki črke C. Tudi limuzinski superb ima še vedno pet vrat.

Glavni superbovi prednosti sta prostornost in udobje.

Čeprav se superb ponaša z novim sprednjim delom in ponudbo biksensonskih žarometov z integriranimi dnevnimi lučmi LED, se njegove glavne prednosti skrivajo v notranjosti. Vozniki se bodo razveselili novega volanskega obroča, potniki na zadnjih sedežih pa bodo lahko sami premikali sprednji sovoznikov sedež.

Superb stavi tudi na prostornost prtljažnika, za katero pri Škodi pravijo, da je najboljša v razredu. Limuzinski superb ima prostornino 595, karavanski pa 633 litrov. S podiranjem zadnjih sedežev se prostornina poveča na 1.700 oziroma 1.865 litrov.

Superb je dobil tudi drugo generacijo asistenčnega sistema za parkiranje, ki zdaj zna parkirati tudi pod kotom 90 stopinj, za proces pa potrebuje le dolžino vozila in dodatnih 60 centimetrov.

Superb z več kombinacijami motorjev, menjalnikov in možnosti štirikolesnega pogona

Zaradi uporabe sistema start&stop in rekuperacije zavorne energije so superbovi motorji zdaj do 19 odstotkov varčnejši in čistejši. Skupno bodo v ponudbi na voljo trije bencinski motorji (moč od 92 do 191 kilovatov) in dva dizelska motorja (moč od 77 do 125 kilovatov).

Pri Škodi izpostavljajo več kombinacij motorjev z ročno oziroma samodejno različico menjalnika DSG ter izbiro štirikolesnega pogona.

Tudi 105-kilovatni 1,6-litrski dizelski motor greenline je zdaj dobil tudi možnost šeststopenjskega menjalnika.

Ne spreglejte