Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
10.15

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Škoda škoda kamiq

Torek, 26. 2. 2019, 10.15

5 let, 1 mesec

Škoda kamiq - nov avto, že videne rešitve #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Škoda je zaokrožila svojo paleto modelov v razredu SUV z razkritjem najmanjšega modela po imenu kamiq. Z nekoliko drugačnim videzom želi privabiti predvsem mlajše kupce, a Čehi niso pozabili niti na družine. Pravijo, da je kamiq najbolj prostoren SUV v svojem segmentu, ki ponuja največ dodatnih opcij za izboljšanje vsakodnevne uporabnosti.

Ime kamiq izhaja iz jezika Inuitov, ki živijo na severu Kanade in na Grenlandiji. Opisuje nekaj, kar se v vsakem položaju idealno prilega kot druga koža. | Foto: Škoda Ime kamiq izhaja iz jezika Inuitov, ki živijo na severu Kanade in na Grenlandiji. Opisuje nekaj, kar se v vsakem položaju idealno prilega kot druga koža. Foto: Škoda

V enem letu od koncepta do kamiqa

Škoda je lani na avtosalonu v Ženevi predstavila koncept vision X. Leto kasneje bo na istem salonu predstavila nov najmanjši SUV, ki se oblikovno opira na atraktiven koncept in je prvi izdelek novega šefa oblikovanja pri znamki. Oliver Stefani je pod eno streho združil prepoznaven znamkin oblikovni podpis, zato ima kamiq enake poteze kot večja brata karoq in kodiaq. Ker želijo z njim privabiti mlajše kupce, ima nekaj svežih elementov - bolj pokončno masko hladilnika in tanke dnevne luči v tehniki LED z vgrajenimi dinamičnimi smerniki, ki so nameščeni nad glavnimi žarometi. Na zadku ni več logotipa, temveč je čez prtljažna vrata z velikimi tiskanimi črkami napisano Škoda.

Škoda kamiq
Avtomoto Novi škoda kamiq: prvi pogled v notranjost #foto

Samo s sprednjim pogonom

Ker kamiq sloni na arhitekturi MQB A0, ki si jo deli s seat arono in volkswagen T-crossom, bo na voljo le s pogonom na sprednji kolesni par. S 4.241 milimetri dolžine in 2.651 milimetri medosne razdalje želi očarati predvsem družinske uporabnike na urbanih območjih, z opcijskim, deset milimetrov nižjim športnim vzmetenjem pa želi vozniško izkušnjo nadgraditi v športnem smislu.

Kljub kompaktnim dimenzijam je kamiq 85 milimetrov daljši kot arona in ima prav toliko daljše medosje. Od nissan juka, ki je praktično spisal pravila segmenta, je 106 milimetrov daljši in ima 121 milimetrov daljše medosje. Pri Škodi pravijo, da so zaradi možnosti daljše medosne razdalje lahko znatno povečali prostornost potniške kabine, zato ima po njihovih besedah kamiq na zadnji klopi več prostora za kolena kot modela octavia in karoq. Med zadnjo klopjo in sprednjim sedežem naj bi bilo 77 centimetrov prostora, prtljažni prostor pa meri 400 litrov oziroma 1.395 litrov ob podrti zadnji klopi.

Na armaturni plošči je nameščen 9,2-palčni zaslon na dotik. | Foto: Škoda Na armaturni plošči je nameščen 9,2-palčni zaslon na dotik. Foto: Škoda

Prtljažni prostor ima 400 litrov prostornine. | Foto: Škoda Prtljažni prostor ima 400 litrov prostornine. Foto: Škoda

S kitajskim soimenjakom si deli le ime

Škoda ponuja SUV z enakim imenom tudi na kitajskem trgu. Gre za večji avtomobil, ki je izdelan na stari arhitekturi, a z evropskim kamiqom nima nobene povezave. Razen imena seveda. Škoda s tem imenom označuje najmanjši SUV, ki je tako v Evropi kot tudi na Kitajskem kamiq.

Tako kot imeni karoq in kodiaq ime kamiq izhaja iz jezika Inuitov, ki živijo na severu Kanade in na Grenlandiji. Opisuje nekaj, kar se v vsakem položaju idealno prilega kot druga koža.

Več kot 20 rešitev simply clever

Zasnova armaturne plošče je na las podobna tisti iz pred kratkim predstavljene scale, zato je kamiq lahko opremljen z 9,2-palčnim prosto stoječim zaslonom na dotik. Na seznamu dodatne opreme so še 10,25-palčni digitalni merilniki, ambientalna osvetlitev v treh barvah, ogrevani sprednji in zadnji sedeži ter več kot 20 zdaj že poznanih pametnih rešitev simply clever. Oblikovalci so ventilacijske šobe potisnili povsem na rob armaturne plošče in s tem še za odtenek povečali prostornost potniške kabine.

Poleg standardnih varnostno-asistenčnih sistemov bo kamiq na voljo s tremi bencinskimi agregati in enim dizelskim motorjem. Serijsko bo vgrajen šeststopenjski ročni menjalnik, pri nekaterih motorji bo mogoča tudi izbira sedemstopenjskega samodejnega menjalnika.

Kamiq bo na naša tla zapeljal proti koncu letošnjega leta.

Na zadku je namesto logotipa z besedo napisano Škoda. Novost, ki so jo prvič uporabili pri scali. | Foto: Škoda Na zadku je namesto logotipa z besedo napisano Škoda. Novost, ki so jo prvič uporabili pri scali. Foto: Škoda

Kamiq bo nenehno povezan s spletom in omogočal številne nove povezljivostne rešitve. | Foto: Škoda Kamiq bo nenehno povezan s spletom in omogočal številne nove povezljivostne rešitve. Foto: Škoda

Dnevne luči v tehniki LED imajo vgrajen tudi dinamični smernik. | Foto: Škoda Dnevne luči v tehniki LED imajo vgrajen tudi dinamični smernik. Foto: Škoda

Ne spreglejte