Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
6. 7. 2014,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Seat Športni Avtomoto

Nedelja, 6. 7. 2014, 9.42

8 let

Seat leon cupra – divji "el torro" je v svojem slogu zapeljal na slovenski asfalt

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi leon cupra z 280 "konji" je med naše ovinke zapeljal v svojem, temperamentnem slogu. V AMZS-jevem centru na Vranskem je potekal Cupra dan, na katerem je rohnel tudi dirkalnik leon cup racer.

V vsakem zavoju boste lahko doživeli občutke iz bikoborske arene

Leon cupra je brez kančka dvoma resen športni avtomobil, ki ga krasijo odlične vozne lastnosti, dinamično uravnavano podvozje z oblico mehanskega oprijema in zelo odziven, sodobno grajen dvolitrski turbomotor v različicah s 195 in 206 kilovati.

Piko na i seveda doda njegova športna avtomobilska postava, ki so jo oblikovalci še izdatneje definirali s skrbno izbranimi detajli, kot so na primer 19-palčna platišča v titanovi barvi, pa zadnji difuzor z dvema ovalnima izpušnima cevema, zavorne čeljusti z napisom cupra …

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je v avtomobilu, ki v polnem šprintu stotico doseže prej kot v šestih sekundah in ovinke dobesedno požira tudi s pomočjo elektrohidravlične diferencialne zapore na sprednji osi, potniška kabina hitro polna adrenalina. Že na prvi vožnji kjer smo s cupro vtise nabirali tudi na dirkališču, smo recimo pokimali odlično kalibriranemu sistemu DCC za dinamično uravnavanje podvozja, posebej prilagojenemu cupri in zahtevnim voznikom.

Da pa se za volanom res počutiš, kot da bi za roge sicer trdno držal bika, ki sunkovito zamenja smer proti rdečemu platnu tokrat prestrašenega matadorja, poskrbita še natančno krmiljenje in prej omenjena zapora diferenciala, katere maksimalni zaporni moment zanaša kar 1.600 njutonmetrov. V tem avtomobilu bo lahko zadrhtelo srce.

Mogoče ga je namreč prignati tako daleč na mejo fizike, da bo v ekstremnem primeru celoten pogonski moment zmožen prenesti le na eno kolo. Divje, verjemite.

25.992 evrov za ojačen temperament

Pri slovenskem uvozniku za leona cupro zahtevajo najmanj 25.992 evrov, kolikor stane trivratna, 195-kilovatna različica leona SC cupra. Za najdražjo, petvratno in 206-kilovatno različico s šeststopenjskim DSG-menjalnikom, pa bo treba pripraviti 30.282 evrov.

Če pa ste ta konec tedna bili na Vranskem na Seatovem adrenalinskem dnevu in ste tudi po prespani noči ugotovil, da ne morete brez takega avtomobilskega atleta, pa poizkusite, saj je uvoznik za dva na Cupra dnevu obljubil še dva tisočaka bonusa.

Seatov športni dan z izkušenim Jerebom in dirkaškim strojem iz vlačilca tovarne Seat SPORT

Uradni prihod novega leona cupra v Slovenijo je bil počaščen s pravim Seatovim športnim dnevom. Cupra dan v AMZS – Centru varne vožnje je letos ponudil veliko. Obiskovalce je med drugi po poligonu zapeljal tudi izkušeni slovenski voznik relija Andrej Jereb v razburljivem dirkalniku leon cupra racer z močjo 243 kilovatov.

Gre za zelo prepričljiv izdelek delavnice Seat SPORT, opremljen z veliko najsodobnejše dirkaške tehnologije, varnostno kletko, izdatnejšimi aerodinamičnimi elementi …

Čeprav je ta polnokrvni dirkalnik v osnovi namenjen amaterskemu športnemu avtomobilizmu, seriji Eurocup, ki združuje šest tekmovalnih koncev tedna v šestih evropskih mestih, pa se tako po videzu kot tudi po zmogljivostih že spogleduje celo z bolidi prvenstva WTCC.

Za ta dirkalnik pa je treba odšteti 70 tisoč evrov, kar je za tehniko, ki jo ponuja zelo zmerna vsota denarja.

Leon cupra se bo v zelenem peklu še boril z RS-om

Na Vranskem je bil tokrat gost tudi Seatov izkušeni inženir in tehnični vodja delavnice ter projekta leon cup racer Antonio Almirall Llopart.

Priznal je, da rekord na najzahtevnejšem dirkališču sveta, Nürburgringu, še vedno nekaj velja. Novi leon je namreč s krogom v zelenem peklu opravil v času 7 minut in 58,4 sekunde. A njegov rekord med avtomobili s sprednjim pogonom je kmalu zrušil Renault z meganom RS 275 trophy-R.

Antonio Almirall Llopart je dejal, da Seat tam še ni rekel zadnje besede, in napovedal, da se bodo s cupro še podali na stezo v bitko za čast in slavo.

Glede sodelovanja z Akrapovičem je povedal, da so že sodelovali in da bodo morda v prihodnosti spet.

Ne spreglejte