Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 3. 2018,
5.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

Natisni članek

Volkswagen Avtosalon Ženeva 2018

Torek, 6. 3. 2018, 5.30

6 let, 2 meseca

Direktor VW v Sloveniji: T-roca imamo, čakamo touarega

Salto Volkswagna: Nov imidž bo zapeljal tudi v Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82
Volkswagen Ženeva | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodilna evropska znamka avtomobilov, ki je nekoč živela od pola, golfa in passata, danes snuje športne terence, digitalizira, želi barvitost, električne pogone in celo avtonomnost. Kaj preobrazba znamke pomeni za posel, kakšne spremembe čakajo kupce volkswagnov v Sloveniji?

Pogled na rekordne dobičke Volkswagna: Kaj je že to dizelska kriza?

Po izbruhu dizelske afere pred dvema letoma in pol, ko so morali v ZDA odpovedati prihod šefa znamke Herberta Diessa na takratno predstavitev novega passata in odpovedati priložnostni koncert Lennyja Krawitza, so kljub milijardnim kaznim v ZDA, negativnim odmevom v javnosti in vodstvenih pretresih svojo največjo krizo preživeli skoraj nedotaknjeni.

Znamka Volkswagen je lani v Evropski uniji prodala 1,6 milijona avtomobilov in imela skoraj 11-odstotni delež. V Sloveniji, kjer uradno statistiko sicer kazijo izvozi v tujino, je vsaj uradno njihov delež skoraj 15-odstoten. Volkswagnov koncern je lani globalno prodal rekordnih 10,7 milijona novih avtomobilov in zaslužil (pred obdavčitvijo) skoraj 14 milijard evrov.  Samo znamka Volkswagen je skupno uspela prodati 6,2 milijona vozil.

Večer, ki je spet poudaril spremembo Volkswagnovega imidža

Predvečer ženevskega avtomobilskega salona je tradicionalno pripadel koncernu Volkswagen, vodilnemu evropskemu proizvajalcu avtomobilov. Čeprav letos s svojimi znamkami na razstavišču ne bodo gostili najpomembnejših novosti, je iz salona v salon bolj očitno, da je Volkswagnova znamka na razpotju in da strateško spreminja.

Če se je nekoč vse vrtelo okrog golfov, polov in passatov, danes vse večji delež njihove prodaje prevzemajo športni terenci in križanci.

Študija I.D. vizzion je seveda električna in ima uradno do 650 kilometrov dosega. | Foto: Reuters Študija I.D. vizzion je seveda električna in ima uradno do 650 kilometrov dosega. Foto: Reuters

Avtomobil brez volana? Pri Volkswagnu tak serijskii avto napovedujejo najpozneje leta 2022. | Foto: Reuters Avtomobil brez volana? Pri Volkswagnu tak serijskii avto napovedujejo najpozneje leta 2022. Foto: Reuters

Bo leto spet Volkswagnovo? Ženeva zanje ni vrhunec leta …

In če smo včeraj iz besed predsednika koncerna Matthiasa Müllerja spet slišali vizijo avtomobilske prihodnosti – v ta namen v Ženevi predstavljajo koncept avtonomnega vozila I.D. vizzion – so nas bolj zanimali konkretni volkswagni za utrjevanje vodilnega mesta na evropskem in slovenskem trgu. Če smo v zadnjih mesecih precej pisali o novem T-rocu, letos na ceste prihaja novi touareg, kmalu tudi manjši crossover T-cross. Touarega pričakovano niso pripeljali v Ženevo. Peljali ga bodo raje tja, kjer se gradijo ključne prodajne številke in visoki dobički, torej na Kitajsko ali v ZDA.

Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji. | Foto: Jure Gregorčič Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji. Foto: Jure Gregorčič Slovenski vidik: Končno ima Volkswagen tisto, kar so kupci čakali

"T-Roc nam je prinesel svež veter v naše prodajne salone. Končno smo dobili vozilo, katero nam je nekaj zadnjih let manjkalo v naši prodajni paleti. V preteklosti so nas stranke pogosto spraševale, kdaj bomo tudi mi vstopili v svet malih križancev, ki se v zadnjih letih vztrajno dviguje. Novi Touareg bo postal naš zastavonoša. To velja predvsem za vso novo tehnologijo, ki jo bo premierno predstavili pri naši znamki. Touaregov razred v Sloveniji ni ravno velik. To je predvsem posledica zakonodaje, ki dodatno obdavči vozila s prostornino motorja nad 2.500 kubičnimi centimetri," pravi Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji.

Tudi sam priznava, da športni terenci in križanci znotraj vodilne znamke na slovenskem avtomobilskem trguj pridobivajo na deležu. Ta je danes že na ravni slabe tretjine, s prihodom novega modela T-cross (na platformi pola) pa se bo predvidoma še povečal.

Za zdaj še zakrita zunanjost nove generacije touarega med testiranjem. | Foto: Volkswagen Za zdaj še zakrita zunanjost nove generacije touarega med testiranjem. Foto: Volkswagen

Romantika tovarne TAS v Vogošću bledi, toda …

Če je v očeh in mislih marsikaterega Slovenca še vedno zasidrana slika legendarne golfove 'dvojke' iz tovarne TAS v Vogošću v predmestju Sarajeva, se danes želijo v Wolfsburgu oblikovno zgledovati po minimalizmu Appla, ustvarjati želijo digitalno avtomobilsko prihodnost, razvijati avtonomna in električna vozila.

"Vsaka znamka se skozi leta spreminja in prilagaja enako velja tudi za Volkswagen. Če se obrnem nazaj in pogledam v preteklost smo vedno sledili trendom ter jih postavljali tudi sami. Tako v tehnološkem kot oblikovalskem smislu. Odličen zgled je golf, v preteklem letu smo se lahko prepričali, da smo naredil tudi velik korak naprej pri dizajnu. Tu predvsem mislim na arteona, ki je oblikovno ostal skoraj identičen konceptu. Letos mu je sledil T-Roc s svojo dvobarvno zunanjostjo. Prihodnosti se iskreno veselim predvsem neskončnih možnosti oblikovanja, ki jo bodo ponujala električna vozila," je nadaljeval Škriba.

Med konkurenčnimi prednostmi poleg tradicije in zaupanja kupcev izpostavlja tudi nadgradnjo obsega serijske opreme. Danes je postalo samoumevno, da ima serijska oprema vozila tudi klimatsko napravo, povezavo bluetooth in določene varnostno-asistenčne sisteme. Škriba priznava, da so bili še deset let nazaj  pri določanju seznama serijske opreme veliko bolj previdni.

Ne spreglejte