SiolNET. Avtomoto Novice
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Revoz izdelal največ twingov in cliov

Revoz poskočil za 40 odstotkov: 520 vozil na dan, 21 na uro

1,28

termometer

Novomeški Revoz je lani skupno izdelal skoraj 190 tisoč avtomobilov, kar je bilo predvsem po zaslugi uvedbe proizvodnje clia za 40 odstotkov več kot predlani. Več kot polovica vozil iz Revoza je odpotovala v Francijo.

Revoz je edina tovarna znotraj Renaulta, ki izdeluje mestne twinge. Lani so jih izdelali 82.622. | Foto: Gregor Pavšič Revoz je edina tovarna znotraj Renaulta, ki izdeluje mestne twinge. Lani so jih izdelali 82.622. Foto: Gregor Pavšič

Kako do službe v Revozu in kakšne spretnosti so nujne za sestavljanje avtomobilov
Renault clio in službe v Revozu: Slovensko znanje in delovna sila za clia "I Feel Slovenia"


520 vozil na dan, 21 vozil na uro …

V Revozu so nekaj let hlastali za novimi proizvodnimi avtomobili, ki bi zapolnili proizvodne kapacitete edine slovenske tovarne avtomobilov, zagotovili triizmensko delo in skupno proizvodnjo tovarne dvignili proti magični meji 200 tisoč izdelanih vozil.

Lani so tako Novomeščani izdelali več kot 189 tisoč osebnih avtomobilov. Clia so začeli izdelovati šele v drugi polovici leta, zato so jih izdelali slabih 57 tisoč. Največkrat je s proizvodne linije še naprej zapeljal twingo. Lani so jih izdelali 82 tisoč novih.

Revoz proizvodnja 2017 | Foto:

 

V Revozu so leta 2010 izdelali že 211.500 avtomobilov, od tega so proizvedli veliko večino twingov druge generacije in nekaj manj cliov druge generacije ter neuspelega modela wind. Prihodnje leto bi lahko proizvodnja presegla mejo 200 tisoč izdelanih vozil.

V prilagoditev proizvodnje ob vrnitvi renault clia vložili od več kot 80 milijonov evrov

Novomeščani so v prilagoditev proizvodnje zaradi začetka izdelave novega clia vložili od 80 do 90 milijonov evrov. Prilagoditev so opravili v enem letu, kar je po besedah vodstva tovarne pravi podvig. Nekoč so imeli za clia druge generacije posebno karosernico, ki pa so jo pozneje podrli. S proizvodnjo twinga in smarta je bila prilagojena platformi Edison, zdaj pa so jo morali prilagoditi tudi daljšim avtomobilom.

Večina izdelanih vozil potuje proti Franciji

Od leta 2013 se je proizvodnja v Revozu stoodstotno povečala. Lani so poleg clia začeli izdelovati tudi električnega smarta forfour. Skupno so jih izdelali več kot dva tisoč, klasičnih Smartovih forfourjev pa slabih 48 tisoč. Prodaja cenovno nekoliko višje postavljenega smarta pričakovano številčno zaostaja za twingom.

Več kot polovico vseh vozil so iz Revoza odpeljali v Francijo. Sledijo Nemčija, Italija, Velika Britanija in Kitajska.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 105
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin