Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

Revoz renault Clio

Četrtek, 7. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Revoz bo letos izdelal 197 tisoč avtomobilov

Renault clio in službe v Revozu: Slovensko znanje in delovna sila za clia "I Feel Slovenia"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Renault Clio I Feel Slovenia | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Renault je v Novem mestu predstavil posebno različico clia z oznako "I Feel Slovenia", ki bo na voljo izključno slovenskim kupcem. Po zaslugi clia se na noge postavlja tudi Revozova tovarna. Bodo polno zmogljivost tovarne dosegli že prihodnje leto?

V Revozu izdelujejo ''slovenski'' clio, ta bo od danes imel novo oznako I Feel Slovenia. | Foto: Gašper Pirman V Revozu izdelujejo ''slovenski'' clio, ta bo od danes imel novo oznako I Feel Slovenia. Foto: Gašper Pirman I Feel Slovenia temelji na najvišji stopnji opreme

Prodajni kralj na sončni strani Alp nadaljuje pohod k najbolje prodajanemu avtomobilu pri nas. Od prenove so jih prodali že 2.500, skupno pa se po naših cestah vozi vsaj 77.413 cliov. Naskok pred tekmeci bo poskusil povečati z novim paketom opreme, imenovanim I Feel Slovenia. Renault je s to oznako izkazal ponos ob vozilu, ki bo namenjeno samo slovenskim kupcem.

I Feel Slovenia sloni na najvišjem paketu Intens. Posledično bo opremljen s številno dodatno opremo, od žarometov LED spredaj in zadaj, parkirnih senzorjev, vzvratne kamere, avtomatske klimatske naprave, kartice za prostoročno odklepanje in zaklepanje, multimedijskega sistema Media Nav Evolution z velikostjo sedem palcev do samozatemnitvenega ogledala, senzorja za dež in še nekaterih manjših dodatkov. V sklopu paketa si kupec lahko brezplačno izbere katerokoli barvo, dodatno pa se od preostalih modelov razlikuje po črnih ohišjih stranskih ogledal in zadnji ploščici na prtljažnih vratih.

Dražji, a z bistveno več opreme

Ker ''slovenski'' paket sloni na najdražjem in najvišjem paketu Intens, bo zaradi nekoliko višje cene pri nas prepričal približno 10 odstotkov kupcev, a ti bodo za doplačilo tisoč evrov v primerjavi s paketom Intens dobili za 1.500 evrov dodatne opreme. Ker je na cene s cenika veljaven popust dva tisoč evrov, bo za vstopni model treba vplačati vsaj 12.890 evrov. Na voljo je pet motorjev, trije bencinski (1.2 16V, Energy TCe 90 in Energy TCe 120) in dva dizelska (Energy DCi 90 in Energy DCi 110).

Projekt je plod sodelovanja med Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (skrbnikom znamke I Feel Slovenia), Revozom in Renaultom Slovenija. | Foto: Gašper Pirman Projekt je plod sodelovanja med Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (skrbnikom znamke I Feel Slovenia), Revozom in Renaultom Slovenija. Foto: Gašper Pirman

Clio četrte generacije je tretji model, ki ga izdelujejo v novomeški tovarni Revoz. Od junija so izdelali že 60 tisoč cliov, skupno pa bodo letos izdelali 190 tisoč avtomobilov. | Foto: Gašper Pirman Clio četrte generacije je tretji model, ki ga izdelujejo v novomeški tovarni Revoz. Od junija so izdelali že 60 tisoč cliov, skupno pa bodo letos izdelali 190 tisoč avtomobilov. Foto: Gašper Pirman

V 44 letih izdelali že 3,9 milijona avtomobilov

Avtomobilska tovarna Revoz v Novem mestu ni le pomemben člen v verigi 36 tovarn alianse Renault-Nissan-Mitsubishi, temveč ima pomembno vlogo tudi za slovensko gospodarsko in vso dolenjsko regijo. Z junijskim začetkom izdelave četrte generacije clia so v Revozu povečali število zaposlenih na 3.300 in zaradi povečanega števila dela uvedli tretjo izmeno. Ozkan Kaan, predsednik uprave Revoza, je na novinarski konferenci dejal, da novomeški obrat pripomore k 2,7 odstotka slovenskega bruto družbenega proizvoda (BDP) ter bo v prihodnosti še rasel.

Če v Franciji izdelajo nekaj več kot 700 tisoč vozil, jih v preostali Evropi izdelajo približno enako. Revoz ima v tej shemi pomembno funkcijo, saj z zmogljivostjo 220 tisoč avtomobilov na leto prevzema pomemben delež proizvodnje, predvsem pa dobro sodeluje s skupino Daimler pri izdelavi električno gnanega štirivratnega smarta forfour.

Kmalu bodo ujeli in presegli številke iz leta 2010

Za Revozom je nekaj turbolentnih let, saj so v letu 2010 izdelali 211.500 avtomobilov, od tega so proizvedli veliko večino twingov druge generacije in nekaj manj cliov druge generacije ter neuspelega modela wind. V prihodnjem letu bodo po dolgih letih prvič presegli številko 200 tisoč, delež proizvedenih modelov pa bo razporejen skoraj na tretjine. Glede na naraščajoče prodajne številke v svetovnem merilu bo najbolj rasla proizvodnja clia, od junija do konca leta bodo namreč izdelali 60 tisoč avtomobilov.

Zahvaljujoč hitri rasti prodaje naj bi polno proizvodno zmogljivost tovarne dosegli v prihodnjem letu, v letu 2017 pa bodo izdelali 190.500 avtomobilov.

3.300 zaposlenih dela v treh izmenah, na enem proizvodnem traku pa izdelujejo modele clio IV, twingo III in smart forfour. | Foto: Gašper Pirman 3.300 zaposlenih dela v treh izmenah, na enem proizvodnem traku pa izdelujejo modele clio IV, twingo III in smart forfour. Foto: Gašper Pirman

I Feel Slovenia sloni na najbolje založenem paketu Intens, od katerega je dražji za tisoč evrov, a prinaša za 1.500 evrov dodatne opreme, zato je nakup cenovno bolj ugoden kot izbira paketa Intens z enakimi dodatki. | Foto: Gašper Pirman I Feel Slovenia sloni na najbolje založenem paketu Intens, od katerega je dražji za tisoč evrov, a prinaša za 1.500 evrov dodatne opreme, zato je nakup cenovno bolj ugoden kot izbira paketa Intens z enakimi dodatki. Foto: Gašper Pirman

Renault Clio I Feel Slovenia | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Renault Clio I Feel Slovenia | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

 

Ne spreglejte