SiolNET. Avtomoto Novice
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kako mehansko odpreti vrata?

Res nujno? Požar na tesli, beg voznika skozi razbito steklo.

0,58

termometer

Tesla model 3 | Vrata nekaterih avtomobilov se odpirajo s pomočjo elektronike, a jih je kljub temu mogoče odpreti tudi mehansko. | Foto: Gregor Pavšič
Vrata nekaterih avtomobilov se odpirajo s pomočjo elektronike, a jih je kljub temu mogoče odpreti tudi mehansko. Foto: Gregor Pavšič

V ZDA je med vožnjo zagorela skoraj povsem nova tesla model Y. Vozniku so, da bi ga rešili, razbili vetrobransko steklo. Avtomobil ima sicer tudi možnost mehanskega odpiranja vrat prav za tovrstne primere.

Požari pri električnih avtomobilih so kljub njihovi odmevnosti zelo redki in manj pogosti kot pri avtomobilih s klasičnimi motorji. Še bolj nenavadni pa so primeri, ko se avtomobil vname brez navideznega vzroka, kot so nesreče in podobno. To se je zgodilo vozniku osem mesecev stare tesle v ZDA. Med vožnjo je zavohal dim in kmalu so avtomobil zajeli ognjeni zublji. Ker so ti prekinili električno napeljavo in zato vrat ni mogel odpreti elektronsko, so bližnji delavci razbili vetrobransko steklo in voznik se je tako rešil.

Tako se vrata odpre mehansko

Podoben sistem vrat, ki ga nima le Tesla, pa ima tudi varovalni mehanski način odpiranja vrat. Elektronika pri oknih brez okvirja spusti steklo in omogoči odpiranje, kot kaže spodnji video, pa je mogoče tudi brez tega mehansko odpreti vrata. To sicer velja predvsem za izredne razmere, saj bi redno mehansko odpiranje lahko poškodovalo stransko steklo. Kdor ima vrata s podobnim načinom odpiranja, naj bi torej vedel za alternativni način odpiranja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin