Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
16. 3. 2012,
12.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault

Petek, 16. 3. 2012, 12.07

7 let, 12 mesecev

Renault megane želi ostati na vrhu slovenskega tržišča

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Modelno leto 2012 družini megane - berline, coupe in grandtour - s prenovo prinaša LED-osvetlitev, vozni sistem VISO in nova motorja iz generacije energy - bencinski 1,2 TCe in dizelski 1,5 dCi.

Osvežena zunanja podoba, v notranjosti tri nove različice sedežnih prevlek

Osveženega megana v vseh treh karoserijskih različicah bo na cesti najlažje prepoznati po novem prvem odbijaču in "ledicah", te so še bolj opazne pri modelih z opremo GT-line, saj so tam oblikovane po silhueti bumeranga. Pozorno oko bo opazilo tudi spremembo na zadnjih lučeh – temnejša stekla – in bokih, kjer so po novem okrasne letve v barvi karoserije. Zares rahlo je osvežena tudi notranjost, ker je največjo novost predstavljajo tri nove različice sedežnih prevlek, med katerimi je tudi dvobarvna kombinacija usnja in alkantare. Nov je tudi zabavni sistem naprav R-Plug in Radio+ range, ki je serijsko vgrajen že od osnovnega paketa opreme dalje in ponuja povezljivost Bluetooth in USB-vhod.

Visio, vzvratna kamera in pomočnik za speljevanje v klanec

V meganih kolekcije 2012 je med novimi voznimi sistemi na voljo že v prenovljenem senicu predstavljeni visio (samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi lučmi ter opozorilnik za zavijanje z voznega pasu).

V meganu pa je prvič na voljo tudi vzvratna kamera in pomočnik za speljevanje v klanec. Za kakovostnejše počutje pa je samodejni klimatski napravi dodan še senzor za zaznavanje strupenih snovi (air quality sensor), ki po potrebi samodejno zapre dotok zraka iz okolja.

Sistemi ESP, ASR in EBA so del serijske opreme vseh različic.

Novi motorji energy so plod sodelovanja z inženirsko ekipo iz F1

Pri Renaultu zatrjujejo, da je megane z novo generacijo motorjev energy, ki so jih razvijali s pomočjo inženirske ekipe Renaulta iz formule 1, postal najbolj gospodarna kombilimuzina v svojem razredu. V prenovljenem meganu sta na voljo dva ozirom trije – 1,6 litrski dCi 96 kilovatni turbodizel je bil primerno predstavljen že v senicu – povsem novi motorji energy. Najbolj sveža sta torej 1,2-litrski prisilno polnjen štirivaljnik z oznako TCe, ki ponuja 85 kilovatov in 190 njutonmetrov navora že pri 2000 vrtljajih, ter posodobljen predstavnik najbolj prodajanega 110 "konjskega" dizelskega stroja 1,5-litrski dCi, ki ponuja rekordno nizke razredne izpuste – le 90 gramov ogljikovega dioksida na kilometer – in varčno porabo goriva, saj naj bi na 100 kilometrov porabil zgolj 3,5 litra. Novi motorji energy imajo tudi verigo odmične gredi s hidravličnim napenjalnikom, sistem start in stop ter sistem ESM (energy smart management) za zajem kinetične energije med zaviranjem.

RS za športne užitke

Prenova je dosegla tudi na stezi Nordschleife najhitrejšega predstavnika razreda serijskih "hothatchov" megana coupeja RS, katerega si je po novem mogoče omisliti z atraktivnim grafičnim dodatkom – rdečo karoserijsko linijo F1. Najbolj "strupeni" megan je dobil tudi nova platišča, dvolitrski turbo motor pa zmore 15 kilovatov več (195 kW) in 20 njutonmetrov večji navor (360 Nm).

Domača vstopna cena s popustom zanaša 12.590 evrov

V Sloveniji bo za novega megana (1,6 16V berline) treba odšteti najmanj 15.390 evrov oziroma z vključenim popustom (–2.800 evrov) 12.590 evrov. Za najcenejšo dizelsko različico pa je z vključenim popustom treba pripraviti 13.720 evrov. Renault želi v Sloveniji z meganom obdržati prodajni vrh v njegovem razredu in v ta namen namerava letos prodati 2.700 predstavnikov družine megane.

Ne spreglejte