Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
0.31

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

39

Natisni članek

vleka tovornjakov tovornjak DARS avtocesta avtocesta

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 0.31

3 leta, 4 mesece

Zneski za reševanje tovornjaka na slovenski avtocesti so lahko vrtoglavi

Računi za vleko tovornjakov: ta znesek je razburil Makedonce

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

39

tovornjak nesreča | Tako je nedavno med tovornjaki počilo v predoru Trojane. | Foto osebni arhiv

Tako je nedavno med tovornjaki počilo v predoru Trojane.

Foto: osebni arhiv

Prometna nesreča in potrebno reševanje lahko domačim in tujim prevoznikom s tovornjaki prineseta visoke stroške. Računi za opravljene storitve pa se lahko med posameznimi primeri tudi močno razlikujejo. Za reševanje enega tovornjaka lahko, sodeč po nedavnih primerih z avtocest v Sloveniji, stroški znašajo od dobrih dva tisoč do celo 15 tisoč evrov.

Prejšnji teden je prišlo na Trojanah do nesreče skoraj ducat tovornjakov, ki so se zapletli v verižno trčenje. Avtocesta je bila zaradi reševanja in odstranjevanja tovornih vozil več ur zaprta. Med tovornjaki jih je bilo nekaj v lasti slovenskih prevoznikov, prav tako pa so bila udeležena tudi tovorna vozila iz Makedonije in Poljske.

Račun za enega od lastnikov tovornjakov, udeleženih v verižno trčenje na Trojanah. | Foto: Račun za enega od lastnikov tovornjakov, udeleženih v verižno trčenje na Trojanah. Verižno trčenje na Trojanah: prevozniki dobili račune od dobrih dveh do skoraj štirih tisočakov

Koliko stanejo storitve reševanja na avtocesti sicer izbranih pogodbenih partnerjev Darsa? Torej avtovleke, opremljene za vleko najrazličnejših tovornih vozil. Štiri ure vleke s specialnim vozilom nad 15 ton 920 evrov, vleka s specialnim vozilom nad 10 ton 720 evrov, pomoč za tovorna vozila nad 3,5 tone – mobilna delavnica 640 evrov (dve vozili) in še spremstvo vozila 240 evrov. Skupni račun za prevoznika iz poljskega Lipna je znašal 2.520 evrov. Reševanje tovornjaka z mariborskimi registracijami je trajalo še dodatni dve uri in cena je narasla na 3.586 evrov.

Račune od dobrih dva tisoč do 3.500 evrov so prejeli tudi preostali prevozniki oziroma lastniki tovornjakov, kažejo dokumenti družbe Transporti Draganovič, ki je s svojimi vozili reševala položaj v in pred Trojanskim predorom.

Avtomoto To je posnetek nesreče tovornjakov v predoru Trojane #video

Makedonski tovornjak je ponoči zdrsnil, tovornjak s prikolico in tovorom je še vedno v Celju. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Makedonski tovornjak je ponoči zdrsnil, tovornjak s prikolico in tovorom je še vedno v Celju. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Lastnik tovornjaka se je s pritožbo ob visokem računu že obrnil tudi na Dars in celo veleposlaništvo v Ljubljani. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Lastnik tovornjaka se je s pritožbo ob visokem računu že obrnil tudi na Dars in celo veleposlaništvo v Ljubljani. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Eden od dveh predračunov, ki jih je prejel lastnik tovornjaka iz Makedonije, udeležen v nedavni nočni zdrs na avtocesti pri Ptuju. Skupni znesek obeh predračunov je bil 14 tisoč evrov. | Foto: Eden od dveh predračunov, ki jih je prejel lastnik tovornjaka iz Makedonije, udeležen v nedavni nočni zdrs na avtocesti pri Ptuju. Skupni znesek obeh predračunov je bil 14 tisoč evrov. Makedoncem za nočno reševanje tovornjaka s prikolico 14 tisoč evrov

Precej slabše jo je, sodeč po prejetem predračunu, odnesel lastnik makedonskega tovornjaka, ki je v noči z 9. na 10. december zdrsnil na neočiščeni avtocesti pri Podlehniku pri Ptuju. Tovornjak je zdrsnil in zaprl vse tri vozne pasove, promet pa so lahko kljub temu speljali skozi bližnje počivališče.

Reševanje z vsemi postopki na samem mestu zdrsa je po naših podatkih trajalo štiri ure (avtocesta je bila zaprta 5 ur in 40 minut), skupni strošek za lastnika tovornjaka s prikolico pa je bil 14 tisoč evrov. To kažeta prejeta predračuna Darsovega pogodbenika Žonta Transport za makedonsko družbo Emsa Sped iz Negotinega, ki jo zdaj v tem primeru zastopa odvetniška pisarna Inkret iz Celja.

Za delo zunaj klasičnega časa so lahko nekatere postavke 30 odstotkov višje. Med postavkami je sedem ur vleke s specialnim vozilom nad 15 ton, pet ur reševanja z avtodvigalom, prevoz poškodovanih delov, prevoz viličarja, skladiščenje tovora, parkirnina in podobno.

Tovornjak, prikolica in tovor že več dni v Celju, odvetniki nagovorili tudi veleposlaništvo

Kot kaže dopis odvetniške pisarne, ki so ga naslovili tudi na makedonsko veleposlaništvo v Ljubljani, "rešitelju" na avtocesti očitajo neupravičeno predstavljanje za neposredne predstavnike Darsa, prevoz na oddaljeno bazo, nepotrebno pretovarjanje tovora z domnevno izpravne prikolice, nekatere nepotrebno visoke stroške in predvsem previsok končni (pred)račun. Cene za posamezne postavke sicer določa cenik Darsa, vseeno pa do plačila računa tovorno vozilo s prikolico (in morebitnimi preostalimi deli) ostaja pri lastniku avtovleke. To sicer velja v vseh primerih reševanj na avtocesti.

Iz podjetja Žonta Transporti so nam sporočili, da prek odvetnikov potekajo dogovori z makedonskim prevoznikom za ustrezno znižanje zneska na končni račun. Pri makedonski družbi pa odgovarjajo, da za zdaj s strani odvetnikov končne ponudbe še niso prejeli.
Ne spreglejte